SAAS

CV-gründerne henter eksterne penger etter ti år på egen hånd

Idékapital og Ardoq-gründer skal hjelpe CV Partner å vokse i USA.

Daglig leder Erling Wegger Linde og Idekapital-sjef Kristian Øvsthus.
Publisert Sist oppdatert

Siden 2012 har dataingeniør Erling Wegger Linde og interaksjonsdesigner Nicolai Rønneberg Nielsen bygget selskapet CV Partner, som utvikler programvare for store selskaper som strever med å sortere og delegere sin interne kompetanse. Tjenesten brukes for eksempel for å vise frem ekspertise og caser  i anbudskonkurranser.

Selskapet oppgir selv å ha over 100.000 brukere på tvers av 350 bedrifter i 35 land.  Teknologien er omfavnet av store kunder som Sopra Steria, Capgemini og Pwc. Inntektene har økt år for år, og i fjor omsatte selskapet for 34 millioner kroner. Resultatet før skatt endte i et knapt underskudd på 208.000 kroner, noe svakere enn året før - men helt i tråd med bunnlinjen over flere år.

Dette har gründerne fått til uten én eneste ekstern investorkrone, og dermed holdt eierskapet på egne og de ansattes hender. Nå har selskapet derimot fått inn Idékapital og Ardoq-gründer Magnulf Pilskogs Ineo  på eierisden. Avtalen verdsetter CV Partner til 250 millioner kroner før de friske pengene står på konto.

– Vi har vært «bootstrappet» og har klart å komme veldig langt på egen hånd. Samtidig ser vi på andre markeder, særlig internasjonalt, hvor det er store muligheter. Vi kom til den konklusjonen at det ville tatt lenger tid hvis man skulle gjort det på egen hånd. Det sto kun på pengene. Så da begynte vi å sondere terrenget litt, sier Wegger Linde til Shifter.

Den beste «dealen»

I motsetning til det som er gjengs i oppstartsbransjen, vil partene ikke si hvor mye penger som skytes inn. Det er derimot på det rene at det meste av transaksjonen er en emisjon.

– Vi har satt pris på friheten «bootstrapping» har gitt, men lysten til å vokse raskere var hoveddriveren for dette, sier Wegger Linde.

Ifølge gründeren har selskapet over lengre tid fått mange henvendelser fra både venture- og oppkjøpsfond. I prosessen før denne runden, snakket de med flere aktuelle investorer, både i Norge og internasjonalt.

Wegger Linde kjenner Ardoq-gründer Pilskog godt fra tidligere, og det var i samtale med ham at Idékapital først ble nevnt. Idékapital har vært på eiersiden i Ardoq siden 2019.

– Hvorfor landet dere på akkurat disse investorene?

– De hadde de beste referansene, og den beste «dealen». De var gründervennlige, og det var viktig, når vi har gjort ting på egen hånd i så lang tid, å finne en partner vi føler oss trygge på.

– Hva legger du i «gründervennlig»?

– Det går på at de først og fremst vil styrke oss og hjelpe oss, heller enn at de kommer med en ferdig oppskrift, sier han, uten å ville kommentere betingelsene i avtalen ytterligere. 

Priser inn mer usikkerhet

Det var viktig å sikre en «god verdsettelse», sier Wegger Linde, for å unngå at gründere og ansatte ble vannet ut for mye. Kapitalmarkedet for startups har imidlertid vært preget av store kutt i verdsettelser og trangere nåløye hos investorene i år. 

– Vi opplevde at pengene er der ute, men at alle sier at de er litt mer forsiktig med multipler enn for noen år siden. For selskaper som vokser, renner det inn med mailer fra fond og PE, så jeg opplever at markedet er bra, men at de har tatt inn over seg utviklingen og nå priser inn litt mer usikkerhet.

Skal vokse i Amerika

Wegger Linde forteller at veksten har fortsatt fra fjoråret, og at de årlige abonnementsinntektene (ARR) til CV Partner nå ligger på mellom 40 og 50 millioner kroner. 

Kundelisten består i stor grad av IT-konsulenter, rådgivende ingeniører, og advokater. 

– Det de har til felles er at de leverer tilbud eller anbud, ofte til det offentlige, og da er de avhengig av å dokumentere og fremheve kompetansen de har i form av ansatte og prosjektene de har gjort. Det gjør de med vår løsning, med CVer og referanseprosjekter. De som gjør det daglig, kjenner smerten det medfører, hvis de ikke bruker oss.

Avtalen med Idékapital og Ineo kom i stand for å kapitalisere på dette, og CV Partner planlegger nå å utvide til flere nye markeder, inkludert et nytt kontor i Toronto, Canada.

– Det er særlig geografisk ekspansjon som er vårt fokus fremover, bekrefter gründeren.

Ifølge han står det nordamerikanske markedet i dag for om lag fem prosent av omsetningen til selskapet.

– Men det kan være vårt største markedet om noen år.

For å få til det, skal CV Partner nå ansette hyppig.

– Vi blir nok dobbelt så mange ansatte ganske snart. Nå er vi 26. VI regner med inntil en dobling innen et år.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.