FINTECH

Henter 23,5 millioner til eierskaps­plattform for unoterte selskaper

Med et stjernelag av Stavanger-investorer i ryggen skal Unlisted gjøre det superenkelt for gründere å skjønne konsekvensene av opsjonsavtaler og preferanseaksjer.

Fredrik Harestad, gründer og daglig leder i Unlisted har som mål å gjøre gründere mer bevisst på alt som rør eierskapet i en bedrift.
Fredrik Harestad, gründer og daglig leder i Unlisted har som mål å gjøre gründere mer bevisst på alt som rør eierskapet i en bedrift.
Publisert

For noen år siden, like før covid 19 rammet verden, bestemte Fredrik Harestad seg for å bytte olje med finans - og til det som skulle bli til oppstartsselskapet Unlisted.

– Som oljeingeniør tjente jeg særdeles godt, men følte et sterkt behov for å realisere ideen jeg hadde. Så jeg sa opp og bestemte meg for at dette skal jeg gjøre. Det er «purpose driven» for min del, sier Harestad til Shifter.

Ideen er en eierskapsportal som gir gründere betydelig bedre kontroll over eierskapet til eget selskap. At de med noen få tastetrykk skal kunne administrere og regne ut fremtidig utvanning av en opsjonsavtale, eller simulere de fremtidige konsekvensene av å utstede preferanseaksjer.  

Det som driver ham er et sterkt ønske om å hjelpe flere gründere med å lykkes, samtidig som flere kan være med å ta del av verdiskapingen som skjer i det unoterte markedet - altså selskaper utenfor børs.

Vil åpne lukket marked

– Vi bygger en eierskapsplattform for bedrifter og investorer i det unoterte markedet. Det er et område som er underdigitalisert i dag, og som har krevd omfattende bruk av advokater og konsulenter, sier Harestad da han drar den korte versjonen av hva Unlisted skal gjøre.

– Det er i tillegg et marked som er lukket og uoversiktlig. Vi ønsker å gjøre det mer transparent for alle, legger han til.

Den litt lenger versjonen er at Unlisted har samlet all informasjon knyttet til eierskap, fra aksjebok til alle former for aksjerettigheter; konvertible lån, SLIP-er, tegningsretter, opsjoner eller preferanseaksjer, inkludert all juss rundt slike avtaler. Alt er digitalisert og tilgjengelig i sanntid.

Kan regne på utvanning selv

Dermed kan for eksempel en opsjonsavtale for ansatte settes opp på plattformen av eierne selv, signering av avtalen skjer på plattformen, og etterpå får den ansatte en egen side hva hen eier, opptjeningsplan og hvor eierskapet kan utvikle seg over tid.

– Vi har også støtte for alt det en eier trenger for å utstede konvertible instrumenter og regne på i hvilken grad de vil påvirke utvanningen av eierskapet. Man kan også kjøre simuleringer av typen «om vi henter x kroner, hvordan blir da eierskapet, eller hvis disse opsjonene utøves, skjer dette», forteller Harestad.

– Det blir som et regnskapssystem for aksjer, som du kan opprette hos oss.

Står sterkere i møtet med investorer

Unlisted-gründeren mener at det å kunne gjøre slike simuleringer på egen hånd, vil kunne styrke gründerens posisjon i møtet med erfarne investorer.

– Det er et kunnskapsgap og tidvis en usunn maktbalanse i dette markedet. De fleste gründere kommer blåøyde inn i en slik prosess, mens investorene jobber med det hele tiden, sier Harestad.

Børge Østrem t..v er produktsjef i Unlisted og en av de to medgründerne Fredrik Harestad måtte få med seg for å kunne bygge selskapet.
Børge Østrem t..v er produktsjef i Unlisted og en av de to medgründerne Fredrik Harestad måtte få med seg for å kunne bygge selskapet.

Han forklarer at for de fleste gründere er ulike prosesser relatert til eierskap et nødvendig onde, som tar mye tid fra jobben med å bygge selskapet. Derfor ble han litt ekstra glad over tilbakemeldingen fra en av de ferskeste kundene. De var fornøyde med forenklingen av alt papirarbeid, men den virkelige verdien lå på et helt annet plan.

– Jeg ble fortalt «jøss, den klumpen jeg hadde i magen, er vekk», sier Harestad.

Fant medgründerne lokalt

At plattformen nå er testet ut og klar til å begynne å markedsføres i større skala, kan Harestad imidlertid takke sine medgründere for. Børge Østrem, CPO og Lars Christian Hagen, CTO kom om bord for to år siden.

– Jeg kan ikke bygge software-teknologi selv, så jeg var nødt til å få med meg gode co-founders, og etter å ha spurt i lokalmiljøet om hvem som var ekstremt gode på tech og produktutvikling, fant jeg frem til Børge og Lars Christian, sier Harestad.

Tung investorbakking

Jobben og visjonen gikk ikke ubemerket hen i det Stavangerske investormiljøet. Allerede i 2021 hadde Harestad på plass et advisory board bestående av tidligere Hitechvision-styreleder Tore Gjedebo, Skagenfond-gründer Åge Westbø, investeringssjef i TD Veen, Øyvind Schanke, og tidligere DNB Ventures-sjef Karen Elisabeth Ohm Heskja.

Gjedebo, Westbø og tidligere megler i Skagen-fondene Filip Weintraub var de første som investerte penger i Unlisted. Sammen med noen mindre aksjonærer gikk de inn med 11 millioner kroner gjennom såkalte SLIP-avtaler i 2021.

Disse ble konvertert til aksjer,  og nå i august hentet Unlisted ytterligere 12,5 millioner kroner i en emisjon der den nevnte trioen fikk selskap av Finstart Nordic, investeringsarmen til Sparebank 1 SR-Bank.

– Unlisted handler om forvaltning av eierskap over tid. For oss er det en posisjonering inn i et securities-marked som har vært underdigitalisert og som har vært for lite til å være interessant for de store aktørene, sa Finstart-sjef Vidar Aksland til Shifter nylig.

I forbindelse med emisjonen tok Aksland plass i styret sammen investor og styreproff Per-Arne Jensen, mens Heskja ble styreleder.

Selger med SaaS

– Hva skal dere bruke pengene til?

–  Nå starter den kommersielle reisen vår. Vi har ikke hatt fokus på det i det hele tatt, mens vi har bygget teknologien. Heldigvis har vi hatt investorer som har vært klare over at alt må være på stell før vi kunne begynne å satse.

Inntektsmodellen er en klassisk SaaS-løsning der bedriften betaler en månedsavgift. Det vil variere med størrelsen på selskapet. Helt nystartede selskaper vil betale mindre enn etablerte selskaper som har hentet flere hundre millioner.

– Vi ønsker jo at selskapene skal vokse sammen med oss. Et større selskap har gjerne en mer kompleks eierstruktur, men også både mer penger og en større betalingsvilje for å kunne løse problemet, sier Harestad, men legger til at også investorer vil være en målgruppe.

Disse kan bruke Unlisted til å samle data om sine investeringer på et sted.

Store ambisjoner

Han forteller at det til å begynne med blir fullt fokus på å tiltrekke seg norske kunder, men ambisjonene er stopper ikke der.

– Vi skal gå globalt. Vi har store ambisjoner.

 

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Powered by Labrador CMS