Droner

Aviant-gründeren lokker Shifters lesere med en «gullbillett fra Willy Wonka»

Lars Erik Fagernæs har kommet inn på et av verdens feteste programmer for dronestartups, men han søker nå en obligatorisk følgesvenn som kan bli med ham, og han har dårlig tid.

Dronegründer Lars Erik Fagernæs har funnet fram dollarene i anledning saken.
Publisert

Aviant er kanskje et av de oppstartsselskapene som har fått mest omtale her i Shifter de siste årene. Det begynte med at tre masterstudenter fra NTNU var på utveksling på prestisjeuniversitetet MIT i Boston tilbake i 2019. Der hadde de noen av verdens ledende droneeksperter som forelesere, og de så i mediene hvordan selskaper som Google eksperimenterte med flyvende hjemlevering. Vel hjemme kjørte Lars Erik Fagernæs, Herman Øie Kolden, og Bernhard Paus Græsdal i gang Aviant under koronapandemien.

Siden den gang har flere av pilotprosjektene fått stor oppmerksomhet - alt fra flyvende frakt av blodprøver i Trøndelag til levering av sushi i hyttebyen på Sjusjøen. For halvannet år siden hentet de 23 millioner kroner, med blant annet Bring som investor.

Trangt om plassen

Det har lenge vært tydelig for gründerne at de vil tilbake der de fant sin første inspirasjon, altså USA. Derfor var det en stor gladnyhet for administrerende direktør Lars Erik Fagernæs da det ble klart at Aviant kom gjennom nåløyet hos det prestisjetunge akselerator-programmet Genius, som et av fem selskaper blant 500 søkere.

I tillegg til å kunne leke seg i det som skal være et av USAs mest avanserte testområder for droner, et par timer uten for New York City, får Aviant en investering på fem millioner kroner fra akseleratoren. De vil også bli introdusert til en rekke kjente amerikanske droneinvestorer. Noe som kommer godt med når målet er å hente mellom fem og ti millioner dollar i en ny storrunde, ifølge Fagernæs..

Jakten har startet

Det er bare én bitteliten utfordring, som har vokst seg litt større enn antatt for gründerne. Akseleratoren krever nemlig at minst en av dem bor der i ett år, i tillegg må en nummer to bo der i minst tre måneder. Utfordringen er at det bare er Fagernæs som er i en familiesituasjon som tilsier at han kan dra bortover, og derfor er det en viss fare for at deltagelsen på Genius kræsjlander før den har begynt.

Selskapet har nå startet en intens jakt på en startup-person som kan tenke seg tre måneder i USA, med betalt opphold, samt nettverksbygging mot et investeringsmiljø som de fleste norske gründere bare kan drømme om.

– De to andre i businessteamet er i foreldrepermisjon, og det å flytte tre måneder til USA på kort varsel, har vært vanskelig å selge inn på hjemmebane, sier Fagernæs, som selv er singel og gleder seg stort til oppholdet.

Ber Shifter-leserne om hjelp

Aviant-sjefen har i første omgang begynt jakten i sitt eget nettverk, men for en 29-åring er det mange venner og bekjente som er i en livsfase som gjør det vanskelig å flytte på seg. Derfor appellerer han nå til Shifters lesere om å melde seg dersom de tenker at dette kan være interessant.

– For den rette, eventyrlystne personen er dette en kjempespennende mulighet. Du får betalt opphold og lønn for å bli kjent med det amerikanske venturemarkedet innen deeptech. Det må jo være det kuleste tilbudet noensinne, sier Fagernæs.

Han presiserer at «følgesvennen» ikke trenger å ha erfaring fra droneutvikling.

– De jeg har snakket med så langt er forretningsutviklere. Det kan for eksempel være gode studenter, sier han.

Den rette kandidaten må være lett på reisefoten, for avreisen er om ni dager.

– Jeg tror mange av Shifters lesere er av den eventyrlystne typen. Dette er litt som en gullbillett fra Willy Wonka, mener Fagernæs.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.