KONKURS

19 folkefinansierte selskaper har gått konkurs på 12 måneder

Siden starten har 30 folkefinansierte selskaper gått konkurs i Norge. Nesten to tredjedeler har veltet det seneste året. Her er detaljene.

F.v. oppe: Wavefoil og Dual Air, nede: Lokal og flere bryggerier. Alle har hentet penger via folkefinansiering - og er nå konkurs.
Publisert Sist oppdatert

Det har vært langt flere konkurser i Norge hittil i år, enn i fjor. Det meldte  analyseselskapet Dun & Bradstreet før helgen.

I høst har Shifter skrevet om både ordre- og betalingsselskapet Quickorder, proptech-startupen Unite Living, og elbåtselskapet Freepower, som alle har gått over ende.

Sistnevnte var av den folkefinansierte sorten. Så sent som i november i fjor, hentet selskapet 2,4 millioner kroner fra 153 investorer via Folkeinvest. Nå har Finansavisen satt sammen en omfattende oversikt over alle de 30 konkursene i selskaper som har hentet penger via folkefinansieringsplattformene Folkeinvest og Dealflow.

En gjennomgang Shifter har gjort, viser at alle, foruten to, gikk konkurs i år eller i fjor. 19 av 30 har meldt oppbud i løpet av de seneste 12 månedene. 

Av Dealflows til sammen ti konkurser på 113 emisjoner, har fem funnet sted siste 12 måneder og fem før det.

– Vår konkursgrad er nå på 8,84 prosent, så jeg vil si at den fortsatt er lav hos oss, sier Stine Sofie Grindheim Simonsen, daglig leder i Dealflow.

Hos Folkeinvest er tilsvarende tall 21 konkurser på 163 emisjoner, Det betyr at andel konkursen er i underkant av 13 prosent.  

Se hele oversikten nederst i saken! 

Ingen brems

Både Dealflow og Folkeinvest startet 2023 med det beste første kvartalet noensinne. Til sammen la de til rette for emisjoner for 230 millioner kroner. Folkeinvest bidro med den hittil største folkefinansierte emisjonen i Norge, da Torghatten Aqua hentet 80 millioner kroner, og for Dealflow kom to av selskapets tre største emisjoner i løpet av årets tre første måneder. 

Til tross for at antallet konkurser har skutt i været - 10 av 30 oppbud har kommet de siste fire månedene, er det altså fortsatt mange selskaper som ønsker å hente penger.

– Konkurser er å forvente i dette markedet, men jeg vil ikke si at de siste månedenes konkurser har påvirket vår virksomhet. Det er fortsatt mange selskaper som tar kontakt med oss, sier Dealflow-sjefen og fortsetter:

– Vi er nok blitt enda litt strengere med hvilke selskaper vi jobber med. Det handler ikke bare om å slippe til kampanjer fra sterke selskaper, men like mye om å sikre at selskapene faktisk klarer å hente kapitalen som trengs.

– Pengene sitter tettere til brystet hos våre investorer, enn tidligere. Så kvaliteten på kampanjene må være god for at folk skal legge penger på bordet.

Tydelige mønster

Av selskapene som har gått konkurs, er flere tidligere omtalt av Shifter. 

For eksempel har dagligvareutfordreren Lokal, som skulle vinne markedsandeler med lokalproudsert mat, stengt dørene. Selskapet hentet 2,1 millioner kroner via Dealflow fra 77 personer for drøyt tre år siden, og fikk senere med seg medlemmer av Møller-familien og investeringsselskapet Stratell på eiersiden.

Tidligere i år omtalte Shifter også konkursen i hydrofoil-selskapet Wavefoil, som måtte fire seilet etter syv års drift. Selskapet hentet i 2021 18 millioner kroner til en prising på 82 millioner kroner. 620 folkeinvestorer tapte pengene sine.

Det er også verdt å merke seg at to selskaper i kategorien for kontaktløs bestilling og betaling i restauranter, har gått dukken. Denne typen teknologi fikk virkelig fart under koronapandemien, men det har vært krevende for flere å holde det gående etterpå. Nevnte Quickorder måtte kaste nylig kortene. Nå viser det seg at også Wibl, som opererte i samme marked, måtte gi seg i sommer. I fjor gikk også Payrest, som konkurrerte i denne bransjen, konkurs.

I den andre enden har Favrit seilt opp som markedsleder, med 50 prosent vekst i kvartalet.

Av andre typer selskaper som stikker seg ut i statistikken, finner vi tre bryggerier. Både Gulating, Telemark Bryggeri og Stolt Bryggeri har tatt sin siste skål.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.