avvikling

Wavefoil konkurs etter 7 års drift

Bobestyrer ser potensial i konkursboet.


Wavefoil-gründerne Audun Yrke og Eirik Bøckmann.
Publisert Sist oppdatert

 Wavefoil, kjent for sin innovative teknologi med innfellbare vinger – eller foiler – for skip, har erklært seg konkurs.

Wavefoil AS ble stiftet i 2016 av Bøckmann og Audun Yrke, begge med bakgrunn fra NTNU. Sammen utviklet de teknologien som lar foilen trekkes opp og felles ut under drift.

Tross en lovende start og positive tilbakemeldinger fra markedet, har selskapet slitt med finansieringen og har nå en samlet gjeld på 2,8 millioner kroner.

Eirik Bøckmann, som stod bak foil-konseptet, uttrykker sin skuffelse over konkursen. 

– Teknologien er godt mottatt i markedet og alle piler pekte oppover. Likevel gikk det ikke, uttaler han overfor Teknisk Ukeblad.

Siden oppstarten har det blitt solgt og installert ni foilanlegg. Det første ble montert på den færøyske fergen MF Teistin i 2019, noe som førte til drivstoffbesparelser på ni prosent. 

Wavefoil beregnet et potensial på 5–15 prosent besparelser, avhengig av skipsstørrelse, operasjonsprofil og rute. Foilene kan brukes på skip mellom 20–200 meters lengde.

Til tross for at selskapet var lovende og mottok 21 millioner kroner fra EUs EIC Accelerator-ordning i 2020, klarte det ikke å tiltrekke seg tilstrekkelig kapital for videre vekst. 

Den politiske uroen etter krigen i Ukraina førte til at kapitalmarkedet tørket inn, ifølge daglig leder Bente Storhaug Dahl.

Etter en kritisk periode tidlig i år der flere ansatte ble permittert, prøvde Wavefoil å forhandle frem en avtale med en potensiell kjøper. Avtalen gikk dessverre ikke gjennom. Dahl opplyser at den potensielle kjøperen ikke var norsk og tviler på at de vil forsøke å sikre seg Wavefoil billig gjennom å plukke opp konkursboet.

Til tross for konkursen, mener bobestyrer Anne Nerland Hovde at det fortsatt kan være interesse for boet. Teknologien, som allerede har bevist sitt potensiale, og de gyldige patentene, kan være av interesse for andre aktører i markedet. Hovde planlegger et møte med tidligere daglig leder og styreleder for å få full oversikt.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.