Nettovergrep

Aiba-gründerne Anne Lise Waal (øverst) og Hege Tokerud.

Signert samarbeid med Politiet for å hindre nettovergrep

Politiet i Innlandet politidistrikt har inngått avtale med teknologiselskapet Aiba for å bruke kunstig intelligens til å forebygge nettovergrep.

Publisert Sist oppdatert

Politiet i Innlandet politidistrikt har inngått avtale med teknologiselskapet Aiba for å trene opp en AI-robot i kampen mot nettovergrep mot barn og unge, skriver NRK. 

– Det viktigste er å hindre at barn blir utsatt for overgrep. For når det har skjedd, er det for sent, sier politiinspektør Rune Otterstad i Innlandet politidistrikt til NRK. 

Roboten, utviklet av Aiba, har også potensiale til å oppdage mobbing, selvskading og radikalisering. 

Ifølge selskapet trengs bare 20 linjer med tekst for å identifisere en potensiell nettovergriper, og den vil bli implementert hos spillkunder og sosiale medieselskaper.

Avtalen, godkjent av Riksadvokaten, innebærer at politiet ikke selv vil bruke AI-roboten, men vil opplære den i politiets metoder for å sette andre i stand til å hindre overgrep.

Roboten skal i første omgang ikke brukes av hos spillkunder og selskap som driver med sosiale medier.

– Vi ønsker å sikre at alle barn og unge er trygge på nett, ikke bare i Norge, men over hele verden, sier Hege Tokerud, daglig leder i Aiba til NRK. 

Shifter har skrevet om cybersikkerhets-selskapet Aiba som tidligere i år hentet mellom 15-20 millioner kroner i frisk kapital for å få fart på satsingen.

Det er altså Anne Lise Waal, Gard Støe og Hege Tokerud som leder gründerprosjektet som har spunnet ut fra et forskningsprosjekt på NTNU på Gjøvik.

I tillegg er professor ved NTNU Patrick Bours oppfinneren av Aiba, og leder forskningen til selskapet. Sushma Venkatesh var også en del av gründerteamet tilbake i 2022.