Kunstig intelligens

Europas svar på OpenAI henter over 4,5 milliarder i ny runde

Kun syv måneder etter oppstart har Mistral AI klart å hente til sammen over 5,7 milliarder kroner i to finansieringsrunder. 

Publisert Sist oppdatert

Det franske AI-selskapet Mistral AI melder i dag at det har skaffet ytterligere 4,5 milliarder norske kroner (385 millioner euro) i sin andre finansieringsrunde på bare syv måneder, ledet av investorer som Andreessen-Horowitz og LightSpeed Ventures. 

Det melder Reuters. 

I kunngjøringen går selskapet ikke ut med sin verdivurdering. Av en kilde til Reuters som er kjent med saken blir selskapet likevel plassert til en verdi av 23 milliarder norske kroner (tilsvarende to milliarder euro). 

Verdien vil i såfall gjøre den franske oppstarten til et av de fremste AI-selskapene i verden. 

Selskapet ble grunnlagt av Timothée Lacroix og Guillaume Lample, tidligere AI-forskerne ved Meta, samt Arthur Mensch som har erfaring fra DeepMind og har vært en del av Google LLC siden 2014. 

Allerede i juni i år hadde selskapet skaffet over 1,2 milliarder bare én måned etter oppstart. 

I likhet med konkurrentene OpenAI og Google, utvikler Mistral språkmodeller (LLMs) som er teknologien bak chatboter som ChatGPt og Gemini. Til forskjell fra konkurrentene mener Mistral i midlertid at generative AI-teknologier bør være tilgjengelig for alle, såkalt «open-source»-baserte. 

Mensch, som er CEO i Mistral, uttrykte synspunktet da han gjestet årets Slush-konferanse tidligere i år:

– Vi tror at AI-utviklingen vil akselerere av åpen forskning og sirkulasjon av kunnskap. Det er derfor vi på ti år har gått fra en teknologi som er interessant til en som kan snakke et menneskelig språk, sa Mensch fra scenen. 

Slush 2023: Arthur Mensch CEO i Mistral og Paul Murphy i LightSpeed Ventures på scenen.

Mensch argumenterte i tillegg for hvorfor det er viktig at en europeisk aktør er med på å dra lasset i utviklingen av teknologien:

– Her i Europa kan vi velge hvorvidt vi vil være med på å drive teknologien fremover eller å se den utvikle seg i USA eller Kina. For å kunne forme teknologien etter våre egne verdier trenger vi aktører her som driver det fremover. Derfor tror vi det er superviktig med sterke aktører i Europa. 

Under arrangementet fortalte Mensch videre at de ville komme med flere annonseringer før slutten av året. 

Samtidig som at resultatet etter finansieringsrunden ble kunngjort i dag, lanserte også «Mixtral 8x7B», en åpen modell som søker å være Europas svar på AI-plattformer som OpenAI's ChatGPT og Googles Bard. Plattformen vil være operativ innen tidlig 2024.