KUNSTIG INTELLIGENS

Paris vil konkurrere om å bli en sentral teknologihub, og får drahjelp av kjemperunden til Mistral AI.

Europeisk OpenAI-konkurrent hentet 1,2 milliard kroner fire uker etter oppstart

Franske Mistral AI prises til 2,7 milliarder. Tidligere Google-sjef Eric Schmidt er blant eierne.

Frankrike har i lengre tid hatt en plan om å posisjonere seg som en teknologisk stormakt, og president Emmanuel Macron har uttalt at landet skal bli en «startup-nasjon».

Det er delte meninger om hvorvidt de er i ferd med å lykkes, men den oppsiktsvekkende såkornsrunden til Mistral AI kan hjelpe på.

Det er kun en måned siden selskapet ble lansert av AI-forskerne Timothee Lacroix, Guillaume Lample og Arthur Mensch, som har bakgrunn fra blant annet Meta (Facebook) og Alphabet (Google).

Kapitalinnhentingen på 113,4 millioner dollar, omtrent 1,2 milliard kroner, og prislappen på 260 millioner dollar, rundt 2,7 milliarder kroner, har skapt overskrifter i både Reuters og Techcrunch.

Ankerinvestor er amerikanske Lightspeed Venture Partners. De har tidligere investert i velkjente merkevarer som Snap, Epic Games, og Giphy.

I tillegg deltok flere europeiske venturefond. På aksjonærlisten står også tidligere toppsjef i Google, Eric Schmidt.

Planene til selskapet, annet enn sammenligningene med OpenAI og at de skal jobbe med store språkmodeller (LLM), er fortsatt uklare.

I en bloggpost fra hovedinvestor Lightspeed, skrives det imidlertid at de har ambisjoner om å bli en stor global aktør innen såkalt generativ kunstig intelligens, og at selskapet vil gjøre kildekoden åpen.

Det amerikanske fondet skriver også at de tror Europa vil bli ledende på dette feltet.