Luado-gründer Jarle Naustvik og Moving Mamas-gründer Kirstine Holst Jansen deler visjonen om å få flere ut i arbeid. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Kobler innvandrere med arbeidslivet: Fant skaleringsmuligheter hos startup

Publisert Sist oppdatert

Moving Mamas-gründer Kirstine Holst Jansen har i fire år åpnet dører for kvinner på utsiden av norsk arbeidsliv. Sist i et samarbeid med Luado. 

– Offentlig sektor er gode på mye, men når det gjelder å skape arbeidsplasser er private aktører, gjerne startups og andre innovasjonsmiljøer, mye mer uredde. De har et litt annet "mind set", sier Kirstine Holst Jansen.

Siviløkonomen omtaler seg selv som en generalist fremfor spesialist. En potet, sier hun og nevner to av en rekke arbeidsplasser: Statoil og miljøteknologi-selskapet Kebony.

I dag er hun gründer og daglig leder i Moving Mamas, et selskap som siden 2015 har fått innvandrerkvinner ut i arbeidslivet.

– Engasjementet mitt for dette har modnet gjennom flere faser av yrkeslivet. Men det handler jo om å tenke samfunnsansvar og bærekraft, uansett hva du driver med, sier gründeren og legger til:

– Det må ikke bare være "greenwashing" eller noe du driver med litt på si, av og til. Du må virkelig bake bærekraft inn i forretningsmodellen din. 

Les også: Disse motestartupene gjør business av bærekraft

"Flere kan bidra"

Fjorårets tall viser en inntekt på 5,5 millioner kroner. På lønningslisten sto 20 ansatte, alle innvandrerkvinner som tidligere sto utenfor arbeidslivet.

De fleste har flyktningbakgrunn fra land som ifølge SSB har under 50 prosent sysselsetting blant kvinner etter at de flyttet til Norge. 

– Uten denne muligheten hadde de fleste mest sannsynlig vært stønadsmottakere på NAV. Og det handler ikke om at jeg skal ta over den jobben, men jeg tenker at dette er et problem der flere kan bidra. NAV klarer dette ikke alene, sier Holst Jansen.

Moving Mamas tilbyr blant annet drift av spiserom og søm-tjenester, her med Princess-kjeden som hovedpartner. I tillegg har de en nettbutikk med egne redesign-produkter basert på overskuddsmateriell fra samarbeidspartnere.

Tidligere i år inngikk også selskapet et samarbeid med småjobb-appen Luado. Formålet er å vise kvinnene vei inn i dette markedet. 

– Det var full match ved første møte. Selv om vi ikke er en sosial entreprenør, er vi tuftet på mange av de samme verdiene. Vi ønsker å bidra med en positiv endring i jobbmarkedet, sier Luado-sjef Jarle Naustvik.

Noen av de ansatte i Moving Mamas. Foto: Moving Mamas

Les også: Luado inn hos møbelgiganten: «Kan gi store volumer raskt»

Åpnet nye dører

Hawis profil på Luado. Foto: Skjermdump

Kvinnene fra Moving Mamas kan registrere seg som Luado-"fikser", og Hawi fra Etiopia er blant dem som har tatt på seg en rekke renholdsoppdrag via plattformen Luado.

Hun kom til Norge for to år siden og utdanner nå seg bli helsefagarbeider.

– Det er veldig hyggelig å komme hjem til nye mennesker. Og så liker at det er fleksible arbeidstider, sier hun. 

Holst Jansen forteller videre at Luados allerede etablerte teknologi og infrastruktur løste et reelt problem i Moving Mamas.

– Jeg ønsket jo å gi kvinnene flere muligheter for inntekt, men det ble for voldsomt å gjøre rent administrativt, sier hun og legger til:

– Skaleringsmulighetene lå ikke i at jeg skulle finne én og én jobb til dem, men at vi kunne åpne opp nye dører for disse kvinnene, inn til arbeidslivet og egen inntekt. 

Les også: Finn.no gir opp markedet for småjobbing: «Definitivt stort nok», hevder utfordrer

"Gi nye mennesker en sjanse"

Moving Mamas har ingen formell rolle i samarbeidet med Luado, men det drar likevel Moving Mamas i riktig retning, forteller Holst Jansen.

– Vi jobber blant annet mye med å bygge en CV. Da kan arbeidserfaring fra Luado komme godt med, sier hun.

– Dessuten ligger det mye integreringsarbeid i å reise rundt og møte nye mennesker, både for kvinnene og for oss privatpersoner som åpner hjemmene våre og gir nye mennesker en sjanse.

Les også: Grønt monster skal lære innvandrere norsk

  • Moving Mamas tilbyr et ettårig program for at innvandrerkvinner skal komme seg inn i norsk arbeidsliv.