Et svensk flagg på Lugnet skistadion i Falun. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Heia Sverige! Vi slår dere fortsatt på ski, ja selv uten Northug, men «jäklar» som dere knuser oss i næringspolitikken

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av Per-Ivar Nikolaisen, redaktør i Shifter

I går fikk svenske gründere noe norske gründere bare kan drømme om.

Tidligere denne uka var det en aldri så liten antydning til applaus da det viste seg at Venstre hadde klart å tvinge den norske regjeringen til å gjøre det nye forslaget til opsjonsskatt for oppstartsbedrifter ørlite granne bedre. De fikk hevet taket på den såkalte opsjonsfordelen, fra 30.000 kroner til 500.000 kroner. Men de andre begrensningene fra det opprinnelige forslaget besto. Ordningen med gründervennlig opsjonskatt skal for eksempel bare være for selskaper med mindre enn ti ansatte og omsetningen skal ikke overstige 16 millioner kroner.

I et langrennsløp er dette som å juble over at vi har beste mellomtid etter 3,1 kilometer på 3-mila, men deretter sprekker fullstendig. For i går vedtok den svenske riksdagen en opsjonsordning som gjør at svenske gründere kan holde hele 3-mila.

Svenskene har også visse begrensninger -- men taket er på 50 ansatte, og 80 millioner kroner i omsetning. Det betyr at kjemper som Spotify, Klarna, Tobii og Izettle ikke kommer med i ordningen. På den annen side skulle man tro at disse selskapene har muskler til å kompensere de ansatte på andre måter.

I Norge har Finansdepartementet regnet ut at det langt mer puslete norske forslaget til opsjonskatt vil koste staten 150 millioner norske kroner. Det pussige er at det svenske finansbyråkratiet har regnet seg frem til at deres ordning vil koste rundt 210 millioner svenske kroner i tapte skatteinntekter, og det i et land med mange flere oppstartsbedrifter og en langt større befolkning. Så vidt meg bekjent er norsk matematikk og svensk matematikk basert på noenlunde samme forutsetninger, så det er interessant å vite hvilket menneskelig skjønn som ligger til grunn for de norske vurderingene.

Så kan jo regjeringen gjerne vise til at vi har ekstremt gode støtteordninger for startups gjennom Innovasjon Norge og Forskningsrådet, og at vi ikke trenger å gjøre noe med de grunnleggende rammebetingelsene. Men da kan man jo spørre seg hvorfor en regjering bestående av de to økonomisk liberalistiske partiene Høyre og Frp skal ha statlige pengeoverføringer som det viktigste virkemiddelet i innovasjonspolitikken, mens sosialdemokratene i Sverige altså satser på målrettede skattelettelser for startups.

I det lange løp vil en politikk som gjør at også større startups trygt kan bruke opsjoner til å rekruttere kompetent arbeidskraft, lønne seg samfunnsøkonomisk -- gjennom flere og større teknologibedrifter. Med tanke på hvor lite det hadde kostet regjeringen å få på plass en skikkelig opsjonsskatt, dersom svenskene regner riktig, så er det underlig at Høyre og Frp ønsker å påføre seg selv så mye politisk smerte.

Vi andre bør slutte å klappe i hendene til regjeringen faktisk har nådd mållinjen. Og selv en Petter Northug i toppform, kan ikke vinne mesterskap med å gå baklengs hele veien. (Forbehold til sportsinteresserte: Nå kan det jo hende at den norske regjeringen velger å tenke som langrennsledelsen på dette området, og ikke ønske at sine antatt beste løpere skal vinne gull internasjonalt, og heller jobber hardt for å holde dem hjemme).