FIRE PÅ FINTECH-FESTIVAL

Tror verdsettelsene i fintech har endret seg for alltid

Eilin Schjetne, tidligere Norgessjef i Lunar, deler sine tanker om de viktigste trendene og utviklingen i fintech.

Eilin Schjetne.
Eilin Schjetne.
Publisert Sist oppdatert

Med drøyt 350 besøkende ble Norway Fintech Festival, som ble avholdt denne uken i Bergen, den største møteplassen for norsk fintech - på første forsøk.

Shifter har tatt pulsen på hva bransjen selv mener er viktigst her og nå.

Fire på fintech-festival:

  • Ramtin Matin, Head of Innovation i Sparebank 1 SR-Bank (LES)
  • Eilin Schjetne, tidligere Norgessjef i Lunar (LES)
  • Sindre Mariero, medgründer i Justify (LES)
  • Stella Snickare, forretningsområdeansvarlig for financing-as-a-service i Froda (LES)

Eilin Schjetne, tidligere Norgessjef i Lunar:

Hva er det viktigste spørsmålet innen fintech, bank og finans akkurat nå?

I Norge er det faktisk at vi må mobilisere enda mer. Vi må få flere inn i fintech-spacet. Vi må også sikre at vi klarer å hjelpe fintechs å skalere, både i Norge og internasjonalt. Vi trenger masse snakk om Fintech i Norge for å få folk til å bli interessert i dette området.

Compliance-arbeidet vokser i rakettfart, og det kommer stadig nye direktiv fra EU. Er det blitt så mye regulering innen finans, at det bremser innovasjonen eller fører det tvert imot til nye forretningsmuligheter?

Det er lett å bli fanget av tilpasninger man må gjøre for å tilfredsstille alle krav som kommer på løpende bånd. Det som er viktig er å finne sin nisje, og samarbeide med andre aktører som allerede har levert på mye av de kravene. Det tror jeg er ekstremt viktig.

Tradisjonell finans blir utfordret fra flere hold. Hva vil ha størst påvirkning på fintech-verden i årene som kommer, desentralisert finans og blokkjedeteknologi eller AI?

Det er helt utrolig hvordan AI og ChatGPT har tatt folk med storm. Over natten har alle forstått hva AI er for noe. Men det er klart at vi som har jobbet innenfor bank og finans i mange år, ser at en desentralisert finansverden har et kjempepotensial, men det er en litt mer langsiktig trend.

I første kvartal i år ble det skapt en ensete fintech-unicorn … i verden. Er de finansielle enhjørningenes tid over?

Mange fintechs som har klart å hente inn mye investorpenger, har gjerne hatt som utgangspunkt at de skulle bygge merkevare, kjennskap og kundebase. Så skulle man fokusere mer på inntekt og lønnsomhet på et senere stadium. Nå settes det andre krav - til inntjening og lønnsomhet på et mye tidligere stadium. Med 2022 som bakteppe, tror jeg kanskje verdsettelsen av fintechs har endret seg for alltid. Nye fintech-selskaper vil i mye større grad fokusere på å bygge etter den litt mer trauste nordiske tilnærmingen i Norge og Norden, hvor vi bygger sten for sten. Man kan jo nesten sammenligne dette litt med dotcom-boblen

Hva er ditt beste råd til fintech-gründere her og nå?

Finn din nisje hvor du ser at du virkelig kan levere noe som er mye bedre enn det som allerede finnes i dag. Benytt deg av gode samarbeidspartnere slik at du ikke favner om for mye og blir fanget av det regulatoriske.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS