FIRE PÅ FINTECH-FESTIVAL

To ting som må til for å ta nordisk fintech ut i Europa

Stella Snickare, forretningsområdeansvarlig for financing-as-a-service i Froda, deler sine tanker om de viktigste trendene og utviklingen i fintech.

Stella Snickare, forretningsområdeansvarlig for financing-as-a-service i Froda
Publisert Sist oppdatert

Med drøyt 350 besøkende ble Norway Fintech Festival, som ble avholdt denne uken i Bergen, den største møteplassen for norsk fintech - på første forsøk.

Shifter har tatt pulsen på hva bransjen selv mener er viktigst her og nå.

Fire på fintech-festival:

  • Ramtin Matin, Head of Innovation i Sparebank 1 SR-Bank (LES)
  • Eilin Schjetne, tidligere Norgessjef i Lunar (LES)
  • Sindre Mariero, medgründer i Justify (LES)
  • Stella Snickare, forretningsområdeansvarlig for financing-as-a-service i Froda (LES)

Stella Snickare, forretningsområdeansvarlig for financing-as-a-service i Froda:

Hva er det viktigste spørsmålet innen fintech, bank og finans akkurat nå?

I et større perspektiv er EUs jobb med å skape en felles elektronisk ID (Eidas 2.0 red. anm.) veldig viktig. Vi er på vei å lansere vårt produkt i resten av Europa. For å kunne skape bedre embedded- og automatiserte løsninger, er da elektronisk ID, eller mangelen på det et problem. Vi må også bli bedre på å konsolidere data, og kunne dele den på en god måte.

Det er to punkter som må på plass for at vi enklere skal kunne ta mye av de løsningene vi har i Norden i dag ut i Europa. På en måte er det både bra og dårlig å ha startet i Norden og Sverige. Vi blir nesten litt bortskjemt, eller naive og tror kanskje at noe vi har testet ut hjemme og som fungerer, bare er å skalere ut i Europa. Så jeg håper Eidas kommer, at det ikke bare blir et papirprodukt, men noe som folk tar i bruk.

Compliance-arbeidet vokser i rakettfart, og det kommer stadig nye direktiv fra EU. Er det blitt så mye regulering innen finans, at det bremser innovasjonen eller fører det tvert imot til nye forretningsmuligheter?

Jeg synes definitivt at det skaper nye muligheter. Men man må ta høyde for at det tar tid før man ser at det kommer relevante produkter. PSD2 er et godt eksempel der vi hadde litt for store forventninger til å begynne med.

Tradisjonell finans blir utfordret fra flere hold. Hva vil ha størst påvirkning på fintech-verden i årene som kommer, Desentralisert finans og blokkjedeteknologi eller AI?

Blokkjede er nok generelt sett litt undervurdert i bransjen, men det er ikke helt mitt område, så for meg blir det AI - i hvert fall den nærmeste tiden.

I første kvartal i år ble det skapt en ensete fintech-unicorn … i verden. Er de finansielle enhjørningenes tid over?

Nei, det tror jeg ikke, men det kommer å være litt færre. Det tror jeg er ganske sunt, vi kanskje hadde litt for mange.

Hva er ditt beste tips til fintech-gründere her og nå?

Å ikke prøve å løse alt selv, inngå partnerskap, og forstå hva som er «core», i det du gjør. I Froda er det vår kreditmodell, vi kan den og at vi forstår hvordan SMB-er fungerer. Vi skal ikke bli eksperter på betalingsinfrastruktur, det bruker vi partnere til.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!