FIRE PÅ FINTECH-FESTIVAL

Mener finans gjør det så bra at insentivene for fornyelse forsvinner

Ramtin Matin, innovasjonssjef i Sparebank 1 SR-Bank, deler sine tanker om de viktigste trendene og utviklingen i fintech.

Ramtin Matin Sparebank 1 SR-Bank
Publisert Sist oppdatert

Med drøyt 350 besøkende ble Norway Fintech Festival, som ble avholdt denne uken i Bergen, den største møteplassen for norsk fintech - på første forsøk.

Shifter har tatt pulsen på hva bransjen selv mener er viktigst her og nå.

Fire på fintech-festival:

  • Ramtin Matin, Head of Innovation i Sparebank 1 SR-Bank (LES)
  • Eilin Schjetne, tidligere Norgessjef i Lunar (LES)
  • Sindre Mariero, medgründer i Justify (LES)
  • Stella Snickare, forretningsområdeansvarlig for financing-as-a-service i Froda (LES)

Ramtin Matin, Head of Innovation i Sparebank 1 SR-Bank:

Hva er det viktigste spørsmålet innen fintech, bank og finans akkurat nå?

Det viktigste spørsmålet for vår del er hvordan vi kan øke hastigheten i utvikling av produkter og tjenester. I dag har vi en klassisk finansnæring som tjener veldig gode penger og leverer veldig bra resultater. Litt av insentivet for å fornye seg, for å komme med nye produkter og tjenester som til sist kommer kunden til gode, det forsvinner. Fordi vi ser at vi leverer ganske greit på det behovet som det er nå, prøver vi å skape «sense of urgency» for oss selv. Men det er vanskelig å få aksept for at den «sense of urgency» egentlig eksisterer.

Compliance-arbeidet vokser i rakettfart, og det kommer stadig nye direktiv fra EU. Er det blitt så mye regulering innen finans, at det bremser innovasjonen eller fører det tvert imot til nye forretningsmuligheter?

Ja og nei. Jeg er tilhenger av at begrensninger skaper innovasjon. Når du har begrensninger, må du tenke kreativt. Det er en velkjent teknikk som man har brukt innen filmindustrien. Lars von Trier gjorde det for mange år siden. Hvis vi prøver å adaptere det til banknæringen, kan se vi på compliance.

Compliance er veldig, veldig viktig. Det skaper trygge, kvalitetssikrede produkter og tjenester. Reguleringer generelt sett kan jo godt være med til å øke forretningsutvikling og innovasjon.

Bare se på PSD2. Du kan velge å se på PSD2 som en begrensning eller et mulighetsrom. Det kommer litt an på hvilken kultur du har i bedriften. For nye banker som ønsker å komme inn i tradisjonelle segmenter, altså lån, betaling og den type ting, er det sikkert en barriere for å komme inn i markedet. For etablerte banker vil jeg si at det eksisterer et like stort mulighetsrom med reguleringer som det er begrensninger.

Tradisjonell finans blir utfordret fra flere hold. Hva vil ha størst påvirkning på fintech-verden i årene som kommer, desentralisert finans og blokkjedeteknologi eller AI?

Hvis du ser de på de neste seks månedene, tror jeg at generativ AI eller AI generelt sett vil ha påvirket finans veldig mye i form av mer effektive løsninger. I SR-bank har vi brukt det i ulike løsninger som har vært med til å effektivisere oss radikalt.

Løsninger basert på generativ AI vil ikke se så mye av i back-end, men ut mot kundene. Det kommer til å påvirke måten produkter og tjenester blir levert på.

Blokkjede og hele det landskapet er en grunnleggende «enabler» som endrer infrastrukturen. Tidshorisonten der er litt lenger. Bankerne relativt umodne på dette området, og tech-selskapene er veldig flinke på teknologien, men ikke like gode på å adoptere det inn i næringen.

I første kvartal i år ble det skapt en ensete fintech-unicorn … i verden. Er de finansielle enhjørningenes tid over?

Jeg tror ikke det. Nå er vi inne i en periode med høy rente og høy inflasjon hvor folk gjerne holder litt hardere i pengene. Da får du lavere verdsettelser på mange av disse selskapene. Tiden for finansielle enhjørninger er ikke over, men vi er kanskje inne i en «financial unicorn winter», om du vil.

Hva er ditt beste råd til fintech-gründere her og nå?

Jeg synes en fintech-grunder i dag bør tenke på hvilke konkrete problemstillinger i samfunnet de ønsker å løse. Det er ikke noen tvil om at fintech-bransjen i Norge driver mye av innovasjonen. Tradisjonelle banker har ikke kunnskap eller kompetanse. Det tradisjonelle banker har er distribusjon og ressurser til å samarbeide med disse fintechene her. Ha det i bakhodet at det å drive distribusjon er veldig ressurskrevende, og krever mye tid og kapital.

Hvis du fokuserer på å løse en konkret problemstilling for disse bankerne, er sannsynligheten for at du lykkes mye større.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!