Fintech

Aritma etter sjefsavhopp: Vekstplanene ligger fast

Thor Kristian Seth gjør comeback som sjef i Aritma. Han er sikker på at Jarle Holms plutselige avhopp ikke vil gå ut over de ambisiøse vekstplanene til selskapet.

Da Jarle Holm ble sjef i oktober i fjor ble Tor Kristian Seth i stedet COO og styreleder. Nå tar Seth plass i sjefsstolene på ny.
Publisert Sist oppdatert

Det var i oktober i fjor det ble kjent at fintech-profilen Jarle Holm skulle bli ny daglig leder i familiebedriften Aritma, eller ZData som selskapet fortsatt het den gang.

– Han har de egenskapene vi trenger for å få ut potensialet i selskapet. Han har jobbet internasjonalt og har bygget selskaper før, sa den avtroppende sjefen Thor Kristian Seth til Shifter i oktober.

Aritma har bygget seg en sterk posisjon når det gjelder å koble sammen finansiell data mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker, og er på god vei å bli en nøkkelaktør når utdaterte systemer i både Sverige og Norge endelig skal fases ut.

LES MER: Jarle Holm blir ny toppsjef for familien Seths fintech-tog

LES MER: Zdata blir til Aritma

Åpen for å hente ny sjef igjen

Når Jarle Holm nå plutselig forlater selskapet for å begynne i Kron, gjør Thor Kristian Seth comeback i sjefsstolen. Både han og Jarle Holm understreker at det ikke er noen dramatikk eller konflikt som ligger bak den tidlige exiten. Holm peker i et intervju med Shifter på både familiære grunner, og at Kron-jobben var en mulighet han ikke kunne la gå fra seg.

– Vi har forståelse for Jarles situasjon og er takknemlige for de bidragene han har kommet med i den tiden han har vært her, sier Tor Christian Seth, den tidligere Aritma-sjefen som nå må gjøre comeback i sjefsstolen etter at Holm gjorde kort prosess.

Den nygamle sjefen forteller at de legger planer om investeringer og aggressiv vekst, som er blitt lagt etter at Holm kom inn i selskapet på ingen måte endres av at sjefen forsvinner ut.

– Er det du som skal gjennomføre de planene eller er ambisjonen å rekruttere inn en ny sjef?

– Inntil videre er det jeg som tar over. Vi skal investere i både ledelse og øvrige deler av organisasjonen. Det viktige er av vi får best mulig team. Om det betyr at vi får en CEO som ikke har Seth i etternavnet, så gjerne det, sier Seth.

LES MER: Vegard Haveland går fra milliardsuksessen Tink til Aritma

Stort P27-potensial

Den kanskje største muligheten Holm øynet som ny sjef var at Aritma hadde potensial til å bli en betydningsfull fødselshjelper i Sverige da betalingsinfrastrukturselskapet P27 etter planene skulle åpne opp sin nye realtidsinfrastruktur i år. Den åpningen er forsinket.

En årsak ser ut til å være at de svenske aktørene har undervurdert hvor store endringer som skal til når samtlige bedrifter skal reimplementere sine integrasjoner med bankene i en realtidsinfrastruktur.

– De hypoteser vi har hatt om behovet for et bindeledd som gjør at bedriftene kan kjøre videre på gamle systemer til de er klare, mens bankene kan ta imot på nye ISO-formater fra første dag, er blitt ettertrykkelig bekreftet, sier Seth.

Viktig puslebrikke

Dette er noe Aritma håper å kunne bruke for alt det er verdt. En viktig puslebrikke der er rekrutteringen av Vegard Haveland fra Tink som markedssjef.

– Vi har fått inn en veldig kapasitet i Vegard. Han har begynt å bygge en kommersiell butikk og få styring på ting som vi ikke hadde et så aktivt forhold til tidligere. Den kommersielle delen er godt ivaretatt med ham, sier Seth.

Første gang Shifter intervjuet Thor Kristian Seth var beskrivelsen av selskapets salg- og markedsaktiviteter en litt annen:

– Vi har drevet med veldig lite oppsøkende salg. Det har mer vært «salg by accident». Det er ikke den optimale vekstmodellen, sa Seth høsten 2021.

Samme problem i Norge

Seth forklarer at det særlig er store bedrifter som sliter med å tilpasse seg nye filformater, det er likt i begge land, og heller ikke Norge har helt klart å kvitte seg med legacy-systemer på dette området.

– Vi har det samme her i Norge med Telepay. Allerede i 2016 sa bankene at det er ISO-formater som gjelder, men det var rett og slett ikke mulig å få til. Nå er vi i 2023, og bankene har satt en sluttdato, men der er fortsatt mange selskaper og offentlige instanser som ikke har sluttet med Telepay.

– Sverige vil nok være et større marked for oss, men vi ser store muligheter for vekst også i Norge, sier Thor Kristian Seth.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!