FINTECH

Jarle Holm blir ny toppsjef for familien Seths fintech-tog

Den tidligere Monner-toppen skal lede ZDatas internasjonale ekspansjon.

Tar over. Jarle Holm (t.v.) blir ny sjef i ZData etter Tor Kristian Seth, som vil bruke mer tid på produktutvikling og strategiske partnere og kunder. Janine Ravnanger Seth fortsetter derimot som COO og styreleder.
Publisert Sist oppdatert

ZData er den bergenske familiebedriften som i det stille har bygget seg opp til å bli en betydelig aktør når det gjelder å koble sammen finansiell data mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker. Cirka 15.000 selskaper er i dag koblet til selskapets open finance-plattform.

– Nå er vi jo noen beskjedne bergensere, men vi mener jo at vi er de beste i Norden på å koble regnskapssystemer inn mot bank, sa avtroppende ZData-sjef Thor Kristian Seth til Shifter i fjor.

Godt posisjonert i global megatrend

Det har gjort selskapet ekstremt godt posisjonert i en global megatrend på dette området. At dataflyten er vei over fra en batch-orientert infrastruktur til en realtidsinfrastruktur.

– Det finnes et enormt potensial i den posisjonen vi tatt. Vi har et unikt verdiforslag når det gjelder å kunne flytte bedrifter, ERP-systemer og banker over fra en infrastruktur til en annen, sier Seth på video fra kontoret i Laksevåg.

Han, søsteren Janine Ravnanger Seth, som er COO og styreleder i ZData, og den nyutnevnte sjefen Jarle Holm har møtt opp for å fortelle om sjefsbyttet og planene fremover.

LES OGSÅ: Monner-navnet går i graven og lederduo forlater SR-Bank

Raske på avtrekkeren

De er etter hvert blitt godt kjent med hverandre. Holm har sittet i styret til ZData helt siden Sparebank 1 SR-Banks investeringsselskap Finstart Nordic gikk inn som første eksterne eier i selskaper for tre år siden.

Familien eier fortsatt over 80 prosent via familieselskapet ZData Holding og Finstart Nordic 16 prosent. Jarle Holm har også kjøpt inn seg med i et betydelig beløp, uten at han ønsker å gå inn på hvor stor aksjepost på han har fått.

– Jeg hadde ikke hørt om selskapet da Finstart spurte om jeg ville bli med inn i styret. Jeg leste meg opp og skjønte at her er det noen som har løst et ganske så viktig problem, forteller Holm.

Da Holm i februar i år meldte at han var ferdig med Monner og SR-Bank, var familien Seth og ZData raske på avtrekkeren.

– Jarle har vært en veldig god ressurs i styret. Når han gikk ut av Monner og SR-Bank ønsket vi å gå i dialog med ham og få til noe mer, sier Janine Ravnanger Seth.

– Han har de egenskapene vi trenger for å få ut potensialet i selskapet. Han har jobbet internasjonalt og har bygger selskaper før, sier Thor Kristian Seth, om mannen han nå overlater sjefsstolen til.

LES OGSÅ: ZData finner sammen med Stacc-selskap

Kunne ikke si nei

Holm forklarer at man bevisst har tatt seg tid til å diskutere frem en plan for den videre satsingen og hvordan selskapet skal rigges for skalering og internasjonal ekspansjon.

– Da jeg sluttet i vinter, tenkte jeg å bli investor og surre med mitt. Det som var synd med Monner, var at reisen tok slutt før vi virkelig skulle skalere. ZData har et bredere potensial og kan enklere skaleres internasjonalt. Muligheten for å få være med på å bygge noe skikkelig stort, gikk ikke å si nei til, sier Holm.

– Hva er første skritt i de nye planene?

– Internasjonal vekst, ta en tydelig posisjon i Norge, og få flytte fokus bort fra PSD2 og open banking til det som er den egentlige problemstillingen for bedrifter – open finance, sier Holm.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

P27 vil vise vei

Han mener at PSD2 blir altfor snevert når man snakker om bedriftsmarkedet.

– Det å distribuere finansiell data mellom banker regnskapssystemer, regnskapskontor, fintech-selskaper og bedrifter, er mye mer enn det, sier han.

Ikke minst når den finansielle dataen skal distribueres i realtid. Derfor er det aller første punktet på listen – ekspansjon til Sverige. Årsaken er at «søta bror» vil bli det første landet som skal over på en realtidsinfrastruktur takket være satsingen på P27.

– Jeg tror ikke banker, bedrifter eller ERP-systemer i Sverige helt har tatt inn over seg endringene som skal til når samtlige bedrifter skal reimplementere integrasjonene sine med bankene, sier Thor Kristian Seth.

Får bekreftelse fra Siri

– Her kan vi komme inn å fortelle at vi håndterer overgangen slik at det ikke blir en risiko for bedriften eller banken. Det er så vidt jeg vet ingen andre som har gjort, fortsetter Holm.

«Det vet jeg ikke svar på» kommer det plutselig fra Siri på Jarle Holms telefon, som for å bekrefte utsagnet til eieren.

– Det høres ut som at dere vil bli omtrent som Tink, Nets og de andre API-aggregatorene?

– Helt riktig, Forskjellen er at PSD2 og betaling bare er en liten del av det bildet vi snakker om - bare en av mange integrasjonspunkter, sier Holm.

Må synliggjøre verdiene

Han forteller om at mye av jobben fremover vil handle om å synliggjøre at ZData faktisk har en ferdig «product market fit», en skalerbar infrastruktur, og at det finnes en ung, tech-tung kompetanse i huset.

Planene fremover, som inkluderer en investering i ny merkevare, gjør at Thor Kristian Seth regner med at 2022 blir det første året selskapet vil gå med et kalkulert underskudd på et par millioner.

På inntektssiden ser det uansett lyst ut. I fjor endte driftsinntektene på 21,4 millioner kroner. I år har ARR (årlige gjentagende inntekter) økt til et sted mellom 25 og 30 millioner kroner, ifølge Seth.

Går alt etter planen, vil det virkelige løftet komme våren 2024. Da skal P27s realtidsinfrastruktur være på plass.

– Det er et tog som nærmer seg avgang, og når det går, vil treffe hele infrastrukturen i Norden. Vi har fordelen av å ha bygget plattformen og kan hjelpe mange å gå på toget. Det er mange andre som må bygge plattformen først, sier Jarle Holm, og legger til:

– Så dette toget måtte jeg bare sørge for å bli med på.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*