FINTECH

Zdata blir til Aritma

– Vi trenger et navn som reflekterer litt bredere hva vi er, sier den nye sjefen Jarle Holm.

Jarle Holm tok over som sjef for Zdata i oktober, Nå blir han sjef i Aritma uten å bytte jobb.
Publisert Sist oppdatert

Bergensbedriften Zdata har gjennom mange år bygget seg opp til å bli en betydelig aktør når det gjelder å koble sammen finansiell data mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker. I dag er cirka 15.000 selskaper koblet til selskapets «open finance»-plattform.

Det har gjort selskapet godt posisjonert i en global megatrend på dette området. At dataflyten er på vei over fra en batch-orientert infrastruktur til en sanntidsinfrastruktur.

En slik posisjonering gir muligheter for internasjonal vekst. I oktober tok tidligere Monner-topp Jarle Holm over som daglig leder.

– Internasjonal vekst, ta en tydelig posisjon i Norge, og få flytte fokus bort fra PSD2 og «open banking» til det som er den egentlige problemstillingen for bedrifter – «open finance», var Holms svar da Shifter spurte om hva første skritt i de nye planene var.

Bedre internasjonal klang

Det viste seg at det fantes et par ting til. Et navnebytte på selskapet og å tydeligere samle selskapets finansielle applikasjoner og API-er i én open finance-plattform, slik at det blir enklere for kundene å se hva selskapet tilbyr.

– Vi ønsker å signalisere at vi gjør en skikkelig endring og da trenger vi et navn som reflekterer litt bredere hva vi er, sier Jarle Holm til Shifter.

– Aritma funker bedre internasjonalt, legger han til.

– Hvorfor reflekterer Aritma bedre hva dere gjør?

– Aritma spiller på aritmetikk, og det vi gjør er jo å transformere data. Vi tar finansiell informasjon og integrerer mellom ulike kilder. Vi legger sammen tall, verdiøker data og skaper noe mer, sier Holm.

Aritmetikk

Aritmetikk er læren om tallenes egenskaper og metoder til å regne med tall.

I alminnelighet regner man at aritmetikk omfatter de fire regningsartene, altså:

Addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon.

I tillegg er brøkregning, potensregning, rotutdragning og regning med logaritmer en del av aritmetikken.

UTTALE aritmetˈikk

ETYMOLOGI av gresk arithmetike (tekhne), ‘tallkunst’

Kilde: Store norske leksikon

Ifølge Holm har man registrert det nye selskapsnavnet internasjonalt og kjøpt loss .com-domenet for å sikre seg mot uventede overraskelser i utlandet.

Ser til Sverige først

Første skritt på veien ut i verden er Sverige. Jarle Holm øyner nemlig en kjempemulighet for Aritma den dagen P27 åpner opp sin nye realtidsinfrastruktur som skal erstatte det svenske Bankgirot.

P27 har tidligere kommunisert at det skal skje i løpet av 2023, men noen eksakt dato er fortsatt ikke fastsatt.

- Det vil bli en tøff overgang. Jeg tror de svenske aktørene har undervurdert hvor store endringer som skal til når samtlige bedrifter skal reimplementere integrasjonene sine med bankene, sier Holm

Venter på P27

Og det er nettopp der muligheten for Aritma ligger. Den dagen P27 trykker på startknappen må ikke alle aktører være klare fra dag én.

- Bedriftene kan kjøre videre på sine systemer til de er klare, mens bankene kan ta imot på de nye standardformatene fra første dag. Så kommer vi inn og håndterer overgangen slik at det ikke blir en risiko for verken bedriften eller banken. Det er så vidt jeg vet ingen andre som har gjort, sier Holm.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*