Murshid Ali og Stig Myrseth i Huddlestock. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Huddlestock landet avtale med europeisk storbank: "På et tidspunkt må du gå til sengs med fienden"

Publisert Sist oppdatert

Det norske fintech-selskapet har inngått et samarbeid med BNP Paribas, en av verdens største banker. Avtalen har også trigget en snarlig børsnotering.

Tidligere i år samlet Huddlestock og finansanalytikerne i Dovre Forvaltning krefter i ett selskap. Aktørene fikk til sammen 150 millioner kroner under forvaltning og ble en fintech-kjempe å regne i norsk målestokk.

Seks måneder senere annonserer selskapet et gjennombrudd. På nyåret lanserer de plattformen Qinfen i samarbeid med BNP Paribas, Europas neste største bank og nummer syv på verdensbasis.

Avtalen ble signert på tampen av fjoråret, og partene har begge investert tungt i satsingen som snart skal få se dagens lys.

Løsningen er bygget på Huddlestocks opprinnelige teknologi mot småinvestorer og skal i første omgang lanseres i Tyskland, før en øvrig europeisk utrulling. 

– Denne avtalen validerer at vi har en teknologi i verdensklasse. En fjær i hatten for et norsk fintech-selskap, sier daglig leder Stig Myrseth til Shifter.

Huddlestock har på vegne av storbanken, utviklet en markedsplass i BNP Paribas' navn. Her kan forvaltere tilby sparere skreddersydde løsninger.

Videre skal Qinfen gi betydelige effektivitetsgevinster, både for BNP Paribas og forvaltningsselskapene på plattformen.

– Jeg vet ikke om et tilsvarende norsk selskap som har klart å lande en så stor avtale, sier Myrseth, men innrømmer:

– Dette kan bli null eller gull. Utfallsrommet er stort. Vi har tatt en stor risiko. 

Måtte endre strategi

Huddlestocks utgangspunkt var å demokratisere finansindustrien med en digital plattform som lot hvermannsen investere på lik linje med de proffene. Allerede før lansering i 2017, hentet selskapet 12 millioner kroner.

Selskapet ble raskt kåret til en av verdens fremste innovatører innen digital forvaltning, blant annet av anerkjente CB Insights. Huddlestock har også vunnet en rekke priser for sin teknologi.

I fjor endret selskapet imidlertid kurs, fra å levere B2C til B2B.  

– Huddlestock var ikke rigget for å hente VC-kapital, på lik linje med andre fintech-selskaper i forbruker-segmentet. Vi var derimot rigget for å hente kapital fra mindre aktører, sier Huddlestock-gründer Murshid Ali og forklarer videre:

– For å komme opp i volum og tjene penger, fant vi raskt ut at vi måtte tenke på en strategisk pivotering, som samtidig tillot oss å bruke vår eksisterende teknologi-plattform. 

"Slå ned vegger og få til ting"

For ett år siden ga gründeren fra seg lederrollen i selskapet, men han ble sittende som et tungt involvert styremedlem samt medeier.

– Hadde vi landet avtalen med BNP Paribas i 2016, hadde jeg sannsynligvis ikke vært så fornøyd, sier Ali.

– Jeg var nok litt naiv og tenkte at Huddlestock en dag skulle bli BNP Paribas. Men det er gjerne sånn alle tenker når man starter et teknologiselskap. Kanskje er man helt nødt til det, for å klare å slå ned vegger og få til ting.

– Men på et tidspunkt må du gå til sengs med fienden. Gi opp selvstendigheten for å komme raskere til mål, sier Ali.

 – Ingen tvil om hvor styrkeforholdet ligger

BNP Paribas-avtalen garanterer ingen penger til Huddlestock, men selskapet vil få betalt basert på plattformens volum.

– Det er en stor risiko. Når du er et lite fintech-selskap fra Norge som reiser ut i Europa for å gjøre seg stor og fet, er det ingen tvil om hvor styrkeforholdet ligger, sier Myrseth, men understreker:

– Vi er helt trygge på at banken prioriterer dette prosjekt, særlig når vi ser hvor gigantisk markedsføringsbudsjettet de skal kjøre på dette. 

Vil på børs

Selv mener BNP Paribas-sjefen at Qinfen representerer en ny digital æra:

– Huddlestock hadde en kompetanse og en plattform som passer oss godt i vårt arbeide med å modernisere våre løsninger innen forvaltning og spareprodukter. Qinfen er en av våre viktigste satsninger, og vi har investert tungt i markedsføring og salg av plattformen, sier Dierk Wilhelmsmeyer, CTO i BNP Paribas. 

Og går det riktig godt, kan det bety et tresifret millionbeløp i årlig inntekt, forteller Myrseth. 

– Vi skal ikke si at Huddlestock blir den første enhjørningen i Norge, for det tar lang tid å komme dit, men dette kan bli en riktig stor suksess, sier han og legger til at avtalen har gitt blod på tann.

– At et så stort selskap er villig til å satse vårt produkt, betyr mye, og det kan vi bruke som en "stepping stone" mot tilsvarende bank-samarbeider fremover, legger Ali til. 

Tidligere i år hadde selskapet en uttalt plan å gå på børs innen to år. Nå har BNP Parbias-avtalen trigget en fremskynding:

– 2021 skal bli det første året vårt med sort bunnlinje, og nå håper vi å være notert på en liste i løpet av seks måneder, røper Myrseth om planene som ennå er under utvikling.