Teamet til BankBridge. Fra venstre bakre rekke: Irene Jimenez, Kristoffer Bang Johansen, Olav Telset, Matthias Dörstel, Galyna Levdokymenko, Monica Garcia, Angelica Dimude Foran fra venstre: Gudmundur Birkisson, Christoffer Andvig, Yujin Jo, Ammar Iqbal. Foto BankBridge.

BankBridge fikk nok av norske investorer og hentet penger fra utlandet

Publisert

-- Norske investorer er ikke lette å ha med å gjøre, sier Christoffer Andvig, daglig leder i fintech-startupen BankBridge. Nylig gjennomførte selskapet en emisjon på 17,8 millioner kroner. Den største investoren ble et selskap fra Sør-Korea.

Det norske fintechselskapet BankBridge ble etablert som et datterselskap av Fintech Innovation i Mai 2017, og teller i dag 19 ansatte fra 10 ulike nasjonaliteter.

EU-direktivet PSD2 tvinger europeiske banker til å gjøre deres kundedata tilgjengelig for tredjeparter. Selskapet bygger en api-plattform som gjør at banker enkelt kan bli «PSD2-klare», og som gjør at fintech-selskaper kan koble seg til banker gjennom universelle API-er som Bankbridge lager.

Investorhelvetet

Bak selskapet står Christoffer Andvig, som tidligere var med på etableringen av Klarna i Norge. Og hans medgründer Olav Telset, som har lang erfaring med banking og «trade insurance» fra selskapet Coface.

Andvig forteller at de det siste året har hatt sterkt fokus på kapitalinnhenting.

-- Den prosessen har vært et helvete. Norske investorer er ikke lette å ha med å gjøre. De har et altfor stort fokus på pris, og evner ikke å tenke som de gjør i Silicon Valley, sier Andvig.

Liten kompetanse og liten vilje

Han mener investormiljøet på englestadiet er helt ok, hvor selskaper skal hente mellom 1-2 millioner kroner. Men mellom dét og en serie A-runde, er det både liten kompetanse og liten vilje hos norske investorer, forteller han til Shifter.

-- Vi var blant annet i en lang DD-prosess med en norsk bank. Etter at vi mottok bekreftelse på investering og deres konkrete forslag til videre ramme, uttalte de en uke senere at de fortsatt ikke hadde bestemt seg for om de skulle investere. Det var en lang prosess som ikke resulterte i noe, sier Andvig.

Umoden teknologiforståelse

Han nevner også kjente norske investeringsselskap hvor prosessen har vært dårlig.

-- Teknologiforståelsen i Norge er umoden blant investorene. Vi behøver ikke å dra lenger enn til Sverige for å se en helt annen forståelse. Investorene i Norge er veldig opptatt av pris og prosentandel, ikke hvor stort markedet er og hvordan et selskap kan utvikle seg. De argumenterer for at norske selskaper ikke kan sammenlignes med tilsvarende selskaper internasjonalt, sier han.

Han opplever at norske investorer fokuserer på at man først må få testet løsningen i Norge, og deretter gå ut. Ikke satse internasjonalt fra dag en, og at prisingen blir deretter.

Koreanere på besøk

Men ikke alt er ille når man nettopp har lukket en runde på 17,8 millioner kroner.

-- Vi har et par norske investorer, som også var med på englerunden, som har hjulpet og støttet oss. Gunnar Rydning og Newmark Capital har vært med begge ganger. Vi fikk også med noen familieselskaper fra USA, en svensk investor-gruppe og et Sør-Koreansk selskap som gikk inn med 8,6 millioner, sier han.

-- Hvordan kom dere i kontakt med det koreanske selskapet?

-- Vi hadde en dialog med dem i februar i fjor, da de var på besøk i Norge. Den gangen var den koreanske reguleringen helt annerledes. Nå er de i ferd med å endre på reguleringene i Sør-Korea, og de så da samtidig større muligheter for synergier, så de tok opp tråden igjen i begynnelsen av januar. Hele prosessen ble gjennomført på to-tre uker, sier han.

Verdsatt til 105 millioner

Den koreanske investoren er konslent- og investeringsselskapet Danas corporation, som jobber innenfor fintech og blockchain-teknologi.

-- Hva ble BankBridge verdsatt til?

-- 105 millioner kroner «pre-money», sier han.

-- Hvordan ser eierfordelingen ut etter emisjonen?

-- Gründerne sitter på 54 prosent av aksjene fortsatt. Jeg sitter på litt over 40 prosent og Olav på ca 14, sier Andvig.