Anders Mjåseth i MESH under Webdagene.. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Gründermanifestet: Hyllest og litt skepsis

Publisert Sist oppdatert

Jubel fra mange, men ikke alle er like begeistret over kravene i Fremtidsmanifestet. Noen mener at de har "tatt for mye tran".

Siden i vår har en gruppe ledende gründere og investorer jobbet i det stille med "kravlisten" til det norske samfunnet. Det har vært pratet i kriker og kroker, og gitt hint om at noe er på vei. Denne uka ble det såkalte "Fremtidsmanifestet" sluppet. Der krever de blant annet obligatorisk programmering i skolen, ny opsjonsskatt, nytt superfond og offentlige innkjøp som støtter oppunder gründere. De 15 gründerne ber også om at 2 prosent av Oljefondet går til vekstselskaper og starups.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og i sosiale medier var det mye "tommel opp" og "hjerter".

Heldige

– Hvor heldige er vi ikke i Norge som har en ny generasjon teknologi-gründerne som tar ansvar, som vil noe mer enn å lykkes med egne selskaper - som er pådrivere til å sette en av de viktigste punktene, digitalisering, høyt på agendaen på denne måten, skrev Anita Krohn Traaseth, leder i Innovasjon Norge, på sin Facebook-profil, og pekte på kronikken der Frode Eilertsen i Crux Group skrev at Norge må sette digitaliseringen som øverste prioritet. Foran arbeid, helse, klima og skole.

– Ja, for det ER den klokeste, raskeste og mest samfunnsøkonomiske veien for å lykkes med å skape fremtidens arbeidsplasser, helseløsninger, nå klimamålene og sørge for en norsk skole som ligger i verdenstoppen. Og digitaliseringsarbeidet i Norge er i gang, og her får det mer drakraft - konkrete forslag, et rop om større fokus og ikke minst fart. Det trenger vi," mente hun.

Fantastisk!

Tidligere 500 Startups-sjef i Norden, Sean Percival, hyllet manifestet, da Shifter tok kontakt.

– Det er fantastisk å se at lederne i økosystemet hever stemmen og krever endring. Det er akkurat denne typen tekning Norge trenger nå, mente Percival.

Likevel har han ikke mye tiltro til at politikerne forstår budskapet. Han hevder at politikerne jobber for "status quo" og konsolidering av egen makt. Det trengs en virkelig stor "disruption" for å skape ekte endring.

– Jeg vil oppfordre gründersamfunnet til også å finne egne "work arounds". Ellers vil tiden løpe fra deg mens du venter på at den saktegående myndighetsmaskinen skal få opp farten, understreket Percival.

For mye tran

Mens de fleste i gründermiljøet jublet, var det også noen som stilte spørsmål ved kravene. Særlig knyttet til at staten skal sette av to prosent av oljefondet til vekstselskaper og startups. Et av de stedene diskusjonen ble ført, var på Facebook-veggen til Kjartan Slette i Unacast, en av de som har signert oppropet. Shifter har fått tillatelse fra kommentatorene til å gjengi noen av punktene.

– Jeg har stor sympati med initiativet, men det høres ut som forfatteren har fått for mye tran, mente Tina Ruhonen, grunnlegger av den politiske portalen "Holder de ord", da hun kommenterte initiativ-koordinator Frode Eilertsens kronikk i Aftenposten.

Hun mente at man later til å sitte på en evigvarende "sekk med skattepenger".

– Jeg vet det går mot ethvert norsk instinkt, men løsningen er ikke mer stat, men sannsynligvis mindre stat. Ideen om et super-fond som skal være uten politisk handicap, er hverken realistisk er ønskelig. Ingen forvalter vil være, eller forbli særlig lenge, tonedøv opp mot den til enhver tid sittende regjeringen, skrev hun på veggen til Kjartan Slette i Unacast, en av de som har signert oppropet.

Hun stilte spørsmål ved om det er ønskelig at investeringer skal gjøres uavhengig av politiske føringer.

– Vi ser det stadig vekk med oljefondet. Profittmaksimering kommer i veien for andre hensyn som staten skal ta om etikk, miljø, arbeidsforhold, klima, osv. Den interessekonflikten vil ikke forsvinne med det første, påpekte Ruohonen.

Bubble trouble

Bubble Bar-sjef Adam Scheuring trommer jevnlig sammen til små og store debatter om bransjen på MESH. Han mente det var et godt iniativ, men at forslagene kanskje var for fokusert på hva staten kunne bidra med. Angående kravet om å bruke "statens betydelige innkjøpsbudsjetter til å understøtte innovasjon og nystartede bedrifter" viste han til at det ofte innebærer høy risiko å jobbe med startups.

– De kan gå konkurs og har ofte utfordringer med å levere på tid og budsjett, fordi de mangler historisk data for å gjøre riktige beregninger.

Scheuring kommenterte også det foreslåtte superfondet på "ti milliarder".

– Hvorfor 10 milliarder kroner? Hvorfor 10 år? Hvorfor staten? Venturekapitalister er bedrifter, de handler som startups. De er på et "mission", men til syvende og sist ser de etter en foretningsmulighet. Og ser de den, går de etter den, påpekte han han.

Han tror problemet i Norge først og fremst er at investorene vegrer seg for å investere i vekstselskaper, og at det er for få norske selskaper som er i stand til å bla opp 10 til 50 millioner dollar.

Hva med "utlendingene"?

"Gjør det mulig for norske bedrifter å rekruttere nødvendig utenlandsk høykompetent arbeidskraft til Norge," sies det i Fremtidsmanifestet. Scheuring er selv fra Ungarn. Han har allerede gründet et selskap, og er snart på vei til å gründe sitt andre selskap her til lands. Han savner en diskusjon om hvordan man kan lokke til seg utenlandsk kompetanse og selskaper til Norge. Han tror nordmenn vegrer seg for denne diskusjonen fordi det vil kreve en kulturendring: "from an introspective, quite nationalistic attitude to an open, international one."

– Fortell meg at jeg ikke er oversensitiv når det gjelder dette. Så langt jeg kan se, gjør Finland det bra. Estland også. Og Berlin. Silicon Valley gjør det helt klart godt. Å konkurrere globalt krever global tenking, mente Scheuring.

Han forventer at gründerinitiativet leder an den kulturelle endringen som må til.

15 gründere

Fremtidsmanifestet ble lagt frem i mandag denne uken.

Kjartan Slette i Unacast, J0han Brand i Kahoot, Karin Dolva i NoIsolation, Anders Mjåseth i MESH, Andreas Thorsheim i Otovo, Anita Schjøll Brede i Iris.ai, Are Traasdahl i Tapad, Frode Eilertsen i Crux Group, Jørn Lyseggen i Meltwater, Karl Alveng Munthe-Kaas i Kolonial.no, Lauga Oskarsdottir i United Influencers, Patrik Berglund i Xeneta, Tobias Bæck i Bakken & Bæck, Tore Jakob Ramsøy i Arundo og Trond Riiber Knudsen i TRK Group står bak Fremtidsmanifestet.

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned den nye Shifter-podcasten der Johan Brand i Kahoot forteller mer om lederskiftet. Men også om mye annet du kanskje ikke visste om Kahoot, slik som kunstnerkarrieren, lederstilen, garderobeprat i Amerika, etc etc.