Spiir

Ukens Norden: Dansk fintech-gründer truer med å flytte til Sverige, og finske studenter setter opp nordisk investeringsfond

Publisert Sist oppdatert

Danske særregler kan høres så skummelt at en dansk gründer overveier å flytte til Sverige, og det er for en gang skyld det eneste som har med "søta bror" å gjøre denne uken. Resten handler nemlig om nyheter fra både ung og gammel i Finland. 

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

 

Dansk fintech i regjeringskrangel

EUs betalingstjenestedirektiv PSD2 har som mål å skape større konkurranse og mer innovative betalingsløsninger. Det er noe alle EU-land, og Norge, må innføre. Danmark er ikke unntatt, men den danske regjeringen ønsker også å beholde en særregel som forbyr virksomheter å drive med individuell markedsføring basert på kjøpsopplysinger, selv om forbrukeren gir sitt samtykke. Det vi si at et selskap ikke kan opprette forbruksprofiler, kartlegge forbruksmønstre eller andre typer av segmentering.

Det har ikke falt i god jord hos de danske fintech-selskapene. I et felles høringssvar til regjeringen forklarer selskapene Spiir, Clearhaus, Mybanker, Flexfunding og Husfy at de ikke vil ha den begrensingen.

Aller mest opprørt synes Rune Mai, administrerende direktør i Spiir å være. Spiir er en gratisapp som hjelper forbrukerne med å få overblikk over sin privatøkonomi. Selskapet omfattes ikke av loven i dag, men siden regjeringen vil inkludere såkalte kontoopplysningstjenester i den nye betalingsloven, vil situasjonen endres for Spiir.

- Hvis forslaget ender opp som nå, betyr det at en kontoopplysningstjeneste ikke kan bidra med særlig mye. Den kan gi økonomisk overblikk, men har ikke lenger noen forretningsmodell, sier Mai til danske Finanswatch.dk

Mai er så irritert at han truer med å flytte sitt selskap til Sverige hvis de danske særreglene blir innført.

- Ja, vi kan fortsatt henvende oss til danske forbrukere fra Sverige. Regjeringen lager jo bare reguleringen for danske virksomheter. De tror de beskytter forbrukeren, men de forhindrer innovasjon, vekst og arbeidsplasser. Hva skjer når Facebook og Google dukker opp, de vil sikkert være oppmerksom på å ikke bli omfattet av disse reglene. Dermed legger regjeringen opp til å gi fordeler til utenlandske selskaper, sier Mai.

 

Finske studentkapitalister lanserer millionfond

Studentdrevne venturekapitalfond er stort sett et ukjent fenomen i Europa. Men etter å ha lest en artikkel om slike fond i USA, syntes finske Andreas Saari at det var en ide verdt å teste ut. Han fikk med seg sju andre studenter fra Aalto-universitetet og Universitetet i Helsinki og startet Wave Ventures.

I Finland har startup-økosystemet i høy grad vokst frem i studentmiljøer. Og siden de selv er en del av det samme miljø mente folket bak Wave at de har noen fordeler når det kommer til å fange opp gode ideer veldig tidlig.

- Startup-fellesskapet i Finland er veldig fokusert på ”learning by doing”. Vi bestemte oss for å implementere det samme prinsippet, sier medgründer Janne Korpela til Slush.

Det var ikke bare Saari og hans venner som fant ideen interessant. I løpet av det siste året har de fått med seg en rekke erfarne finske investorer og gründere på laget. Fredag ble så Europas største studentdrevne venturekapitalfond lansert. Fondet er på 1,2 millioner euro, drøyt ti millioner kroner, og skal brukes til ekstremt tidlige investeringer i 30-40 studentdrevne startups i Norden.

- En ultra-tidlig investering kan påskynde et nytt selskap med opp til seks måneder. Dette bidrar virkelig med et nytt element i økosystemet for tidlige investeringer, sier Timo Ahopelto, partner i Lifeline Ventures og som har gått inn som rådgiver til Wave Ventures.

Når får vi se de første norske studentene med en slik fond?

Først med 5G

Finske Nokia er i dag først og fremst husket som mobiltelefongiganten som ikke så fremtiden komme, og endte opp med å selge restene av imperiet til Microsoft.
Men Nokia hadde jo også en avdeling som var ganske så flink til å bygge mobilnettverk og den lever fortsatt, og atpåtil så til de grader at Nokia denne uken kunne sende ut en pressemelding om at selskapet hadde gjennomført verdens første 5G-tilkobling. Den ble gjort i en testmiljø i Oulu i nordre Finland 23 desember.
Dermed kan det virke som om telekombransjen fortsatt kan holde løftet om å ha 5G kommersielt tilgjengelig i 2020. Noen har jo også lovet å ha begrensede nettverk åpne i 2018 (Samsung til vinter-OL neste år og Telia/Ericsson i Stockholm og Tallinn).

Uansett er det verdt for håpefulle gründere å følge med på utviklingen. For et helt fleksibelt nett med hastigheter på opp til 20 Gbit/s og null responstid, åpner opp for forretningsmuligheter på et helt nytt nivå. ITavisen skriver mer om det her.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hør for øvrig også vår seneste Podcast, med Marianne Bratt Ricketts i Vibbio. Om hvordan hun og Stine Norum bygde et solid selskap i Norge på rekordtid og nå satser internasjonalt. I podcasten forteller hun hvordan Vibbio skal gå fra å være en videoprodusent til å bli et stadig tyngre techselskap – som blant annet bruker avansert plattformteknologi og kunstig intelligens i produksjonslinjen. Ellers om kostskolen, 18-timers-dagene i London, evakuering av landsbyer i Alpene, om å miste noen, om å ha perspektiver og beholde roen i kritiske situasjoner. Og gründertips, gründertips, gründertips!

Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».