Konkurs

Verste konkurs-måned i Sverige på 30 år

902 svenske selskaper gikk konkurs forrige måned. Det har ikke skjedd siden 1994.

Sverige har ikke hatt flere konkurser i løpet av en måned siden 1994.
Publisert Sist oppdatert

Konkurstallene fra Sverige er stygg lesning. Hele 902 selskaper gikk konkurs i februar 2024, opp fra 559 samme måned i fjor, skriver Bloomberg og viser til tall fra Creditsafe. 

Forrige gang konkurstallene lå på det nivået var under finanskrisen i landet i 1994. Årsaken bak skal ifølge avisen være økte renter og at Sverige har opplevd en nær full stans i byggebransjen.

– Vi er midt i stormens øye, mener sjef for Creditsafe Sverige - Henrik Jacobsson.

Bransjene som har blitt hardest rammet er hotell og restauranter, konsulentselskap i tillegg til tidligere nevnte byggebransjen. 

Den nest største konkursen var riktignok el-motorsykkelselskapet Cake. I går kom nyheten om at den norske Toyota-forhandleren Espen Digranes kjøper store deler av konkursboet.

Februar ble dermed den 19. måneden på råd i Sverige med økende konkurstall. 

Noe bedre i Norge

Til sammenligning gikk 352 norske aksjeselskaper konkurs i februar, opp fra 328 i fjor, som er en økning på 7 prosent. 

– Jeg ser ingen grunn til at utviklingen vi ser nå ikke skal fortsette. Konkurstallene vi ser er en konsekvens av lave tall under pandemien, og dyrtid i tiden som fulgte. Derfor tror jeg konkursene vil fortsette å øke, og da særlig i de bransjene hvor vi allerede ser den største økningen, sier daglig leder i Creditsafe Norway - Per Fjærestad. 

Likevel ser han et lite lys i horisonten.

– Nå viser undersøkelser at nordmenn er mer optimistiske til økonomien. Rentenivået er i ferd med å flate ut, mange håper på et bra lønnsoppgjør, og vi bruker fremdeles mye penger. Det er positivt for næringslivet, men det vil nok ta tid før dette vil føre til noen endring i konkursutviklingen, avslutter Fjærestad.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.