Varsler 50 milliarder i kriselån til små og mellomstore bedrifter

Regjeringen foreslår en statlig lånegaranti rettet mot nye banklån til små og mellomstore bedrifter som taper penger etter utbruddet av coronaviruset.

Publisert Sist oppdatert

Søndag kveld holdt statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner sin andre pressekonferanse om hvordan de skal håndtere den enorme krisen som næringslivet står oppe i som følge av coronaviruset.

Der var det håpefulle nyheter for også de minste bedriftene. Regjeringen vil foreslå å etablere en statlig lånegaranti spesielt rettet mot nye banklån til små og mellomstore bedrifter. Det foreslås i første omgang at ordningen får en garantiramme på 50 milliarder kroner, men regjeringen vil legge på mer dersom det blir behov for det, ifølge en pressemelding som ble sendt ut i forbindelse med presentasjonen.

I dialog med bankene

Finansdepartementet er i dialog med banknæringen om hvordan ordningen bør utformes for å virke best mulig, herunder hvordan myndighetene skal forvalte den og følge opp at bankene bruker den i tråd med hensikten.

– Vi vil om kort tid komme tilbake med mer informasjon. Vi jobber med å få detaljene på plass, og vil legge frem en proposisjon for Stortinget så raskt som mulig, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Under pressekonferansen viste han blant annet til bankenes erfaring med lån og kredittvurderinger. Målet er å redde mest mulig av bedriftene og hindre et stort tap av arbeidsplasser.

Avgjørende

Regjeringen la frem den første krisepakken for to dager siden, og mange gründere og småbedriftsledere reagerte kraftig på at det var få tiltak for dem. I kveld påpekte både Solberg og Sanner at det vil komme flere grep etterhvert, når man så situasjonen utvikle seg.

– Mange bedrifter har nå liten eller ingen inntekt, men de har faste utgifter som de må betale. Det betyr at de veldig fort kan komme i en likviditetskrise. Tiltakene vi varsler i dag vil avhjelpe situasjonen. Sammen med andre tiltak som regjeringen foreslår, vil dette bidra til å bygge tillit i kapitalmarkedet og sikre norsk næringsliv finansiering. Dette er avgjørende for å sikre at folk har en jobb å gå til etter krisen, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Siden regjeringen ikke lenger har flertall i Stortinget etter at Fremskrittspartiet gikk ut, må Solberg og Sanner få med seg opposisjonen på tiltakene. Under pressenkonferansen understreket Solberg at det de siste par dagene har vært en god dialog med de andre partilederne.