AI

Techgründer: – Microsoft sine investeringer i Mistral AI burde ha blitt stoppet

Arash Saidi lurer på hvorfor et selskap som har «solgt seg inn» som et europeisk alternativ til OpenAI nå selger andel av selskapet til Microsoft. 

Reagerer: Techgründer Arash Saidi reagerer på samarbeidet mellom Microsoft og Mistral AI.
Publisert

– Microsoft sine investeringer i Mistral Ai burde ha blitt stoppet, skriver Arash Saidi på LinkedIn. Saidi er gründer i chatbot-selskapet Kindly

Nylig skrev Shifter om at Microsoft inngår partnerskap med den franske AI-startupen

Microsoft har inngått en avtale med den franske oppstarten innen kunstig intelligens, Mistral, i et forsøk på å utvide sitt engasjement i den raskt voksende AI-industrien utover OpenAI, skrev Financial Times tidligere denne uken. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Mistral AI er Europas svar på OpenAI, og det franske selskapet har oppgitt at de vil ha åpne kildekoder - slik at utviklere skal ha lett og gratis tilgang til det nyeste av teknologien. 

I løpet av få måneder har Mistral AI blitt Frankrikes mest ettertraktede AI-selskap, skriver Sifted. Mye av interessen kommer nettopp fra løftet om å skape en europeisk mester som skal kunne konkurrere mot amerikanske giganter som ChatGPT-skaper OpenAI, ifølge avisen. 

Saidi frykter nå at åpenheten kan stå i fare - som følge av investeringen fra Microsoft. 

Vi kontaktet Saidi og ba han utdype hva han mener: 

– Jeg lurer på hvorfor et selskap som har «solgt seg inn» som et europeisk alternativ til OpenAI nå selger en ubetydelig andel av selskapet til Microsoft. Investeringen er en liten brøkdel av hva Mistral har hentet fra andre. De har hevdet at de skal utvikle «open source»-modeller, og nå annonserer de et strategisk partnerskap med Microsoft og deres største og kvalitativt beste modell er nå kun tilgjengelig på Azure, sier Saidi til Shifter. 

Saidi er ikke alene om å stille spørsmål til partnerskapet mellom Microsoft og Mistral AI.

Sifted beskriver at kritikere nå mener Mistral tar en U-sving, og at selskapet altså beveger seg i stikk motsatt retning av hva de har hevdet intensjonen deres har vært.

– Den idealistiske holdningen de (Mistral) hadde i utgangspunktet rundt åpenhet og transparens kommer sannsynligvis ikke til å bli implementert fullt ut, sier Andreas Goeldi, partner i det sveitsiske VC-fondet b2venture. 

EU-kommisjonen har sagt at den vil undersøke om Microsoft-partnerskapet samsvarer med feltets konkurransevilkår, ifølge Bloomberg - melder Sifted.