AI

Microsoft inngår partnerskap med fransk AI-startup

Microsoft drysser litt AI-penger på Europa også.

Franske Mistral er et av Europas håp innen ai.
Publisert

Microsoft har inngått en avtale med den franske oppstarten innen kunstig intelligens, Mistral, i et forsøk på å utvide sitt engasjement i den raskt voksende AI-industrien utover OpenAI. 

Det skriver Financial Times. 

Avtalesamarbeidet ble først annonsert av Mistral og omfatter en «flerårig partnerskap» hvor Microsoft vil investere i det 10 måneder gamle selskapet for å hjelpe det med å bringe sine AI-modeller til markedet. 

Selv om de finansielle detaljene ikke er avslørt, inkluderer partnerskapet et forsknings- og utviklingssamarbeid for å bygge applikasjoner for europeiske regjeringer, med et mål om å tilpasse disse AI-modellene til offentlige sektorbehov.

Mistral blir dermed det andre selskapet som tilbyr kommersielle språkmodeller på Microsofts Azure skyplattform. 

Microsofts president Brad Smith uttalte til avisen at samarbeidet vil bidra til å adressere spesifikke behov i offentlig sektor i Europa.

Til tross for en mindre investering i Mistral, holder Microsoft ingen eierandel i selskapet. Dette skiller seg fra Microsofts tidligere investeringer, som inkluderer omtrent 13 milliarder dollar i OpenAI, en allianse som for øyeblikket er under gjennomgang av konkurransemyndigheter i USA, EU og Storbritannia.

Samtidig har andre store teknologiselskaper som Google og Amazon også investert tungt i generative AI-teknologier. Smith fra Microsoft understreker at AI-økonomien representerer en ny sektor som vil skape helt nye forretningskategorier.

Mistral, som har spesialisert seg på store språkmodeller, har oppnådd en verdsettelse på 2 milliarder  euro i desember etter en finansieringsrunde på omtrent 400 millioner euro.

I motsetning til konkurrenter som OpenAI, vil Mistral gjøre tekniske detaljer om sine modeller offentlig tilgjengelige som åpen kildekode.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

I tillegg til partnerskapet med Mistral, har Microsoft annonsert 5,6 milliarder dollar i nye investeringer i AI-datasentre i Tyskland og Spania de siste to ukene. 

Selskapet har forpliktet seg til å fremme innovasjon og konkurranse i AI-sektoren og har uttalt at det vil investere i utviklingen av egne halvledere, parallelt med konkurrenter som Intel og AMD.

Denne utviklingen viser Microsofts intensjoner om å være en ledende aktør i AI-økonomien, med et bredt spekter av investeringer og partnerskap som strekker seg utover deres eksisterende samarbeid med OpenAI.

Saken er laget med bruk av ChatGPT og desket av Shifters redaksjon.