LAST Mile

Svenske skattemyndigheter mistenker omfattende juks innen matlevering

Kjører kontroller i 2022 etter pilotstudie viste juks og feil.

Matlevering kommer i svenske skattemyndigheters søkelys.
Publisert

Skatteverket i Sverige mistenker omfattende juks og gjennomfører i år en rettet kontroll av matbud og aktører som gjør leveranser av mat fra restauranter.

Det går frem av en pressemelding.

Mistanken er knyttet til at det er for billig å få mat levert på døren. I meldingen fra Skatteverket pekes det på at det koster rundt femti svenske kroner per levering, og enkelte ganger er det gratis.

– Med så lav pris er risikoen stor for at skatter og avgifter ikke betales som de skal, sier Emma Lindmar Viberg som leder kontrollen i Skatteverket.

Bakgrunnen for kontrollen skal være at flere av budene som ikke har skattepapirer i orden, blir ansatte i enkeltpersonforetak eller egne foretak for bud. For å få bli ansatt i en av de store plattformselskapene som Foodora eller Bolt kreves det såkalt F-skatt, en dokumentasjon på at man er næringsdrivende som betaler skatt til Sverige. Problemet oppstår ifølge Skatteverket i kompleksiteten i forholdet mellom budene og plattformselskapene som kan være registrert i utlandet.

I en pilotkontroll fant Skatteverket at rent juks og en del feil basert på uvitenhet.

– Det kan være vanskelig å vite hvem som virkelig har jobbet, sier Emma Lindmar Viberg. – Kontant betaling forekommer mellom budforetakene og budet og flere matbud virker å del på både bankkonto og innloggingsdetaljer hos plattformene. Vi erfarer at mennsker med svak posisjon på arbeidsmarkedet utnyttes.

Kontrollen vil gjennomføres i 2022, og resultatene vil analyseres og utgis i en rapport.

Shifter kommer tilbake med mer.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*