KAPITALMARKEDET

Suksess­gründere gjør comeback med AI-startup som skal erstatte ventureselskapenes juniorer

Homefair-gründer og matematiker Walid Fayez Mustapha har teamet opp med tidligere forvalter og fintech-entreprenør Leo Gasteen. Deres nye prosjekt har fått investorer som både kunde og eier - et halvt år og tre pivoteringer etter oppstarten.

Walid Fayez Mustapha og Léo Gasteen er i gang med et nytt gründerprosjekt.
Publisert

Med hver sin gründerreise og exit i bagasjen, har danske Walid Fayez Mustapha og britiske Léo Gasteen nå etablert et nytt norsk selskap.

Deckmatch, formelt under selskapet Roadshow AS, ble etablert så sent som i mars 2023. I korte trekk bistår tjenesten investorer med å sile ut hvilke innsalg fra gründere de bør vie sin oppmerksomhet - ved hjelp av kunstig intelligens.

Hittil har 60 ventureselskaper testet en lukket betaversjon av analysetjenesten, som ifølge gründerne tar seg av mellom 60 og 70 prosent av jobben som gjerne gjøres av nyansatte, eller «associates», i slike investoringsselskaper. Dette dreier seg i stor grad om å matche presentasjoner (såkalte pitch decks) med investeringstesene til ventureselskapene. På sikt er målet å levere en fullgod erstatning for «VC associates».

Nå har den ferske startupen sikret flere store investeringsselskaper både som kunder og eiere.

Deckmatch-gründerne

Danske Walid Fayez Mustapha holder en doktorgrad i anvendt matematisk optimalisering fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU), og har etter noen korte opphold som konsulent viet tiden og spisskompetansen sin til å bygge noe eget.

I 2021 ble hans første gründerbedrift solgt til Marketer Real Estate Technologies for 20 millioner kroner. Proptech-selskapet Homefair utviklet teknologi som blant annet kunne finne eiendomsmegleren som sørget for høyest mulig salgspris - ved hjelp av kunstig intelligens. Mustapha kontrollerte mer enn halvparten av aksjene, og fikk dermed en solid gevinst etter knapt fire år med selskapsbygging.

I 2023 etablerte han Roadshow AS, som står bak investorverktøyet Deckmatch. Her har Mustapha rollen som teknologisjef (CTO).

Britiske Léo Gasteen er daglig leder (CEO) i Deckmatch. Han har bakgrunn fra Sector Asset Management og gründet i 2013 fintech-selskapet Edgefolio ut av Gründergarasjen til Simula. Kort tid etterpå ble selskapet flyttet til Storbritannia, hvor det har fått fotfeste som et viktig verktøy for hedgefond. Han har lenge vært ute av selskapet operasjonelt, og sommeren 2022 solgte han 75 prosent av de resterende fem prosentene han satt på.

Forlot privat pengemaskin

Gasteen returnerte til gründertilværelsen fra toppjobben som Managing Director for amerikanske Thalēs, som leverer verktøy for meglere og fondsforvaltere.

– Jeg jobbet spinnvilt mye og tjente idiotisk mye penger. Men det gjorde meg ikke lykkelig, sier Gasteen til Shifter.

Så kom telefonen fra Mustapha. De to ble kjent da Gasteen jobbet i investeringsdivisjonen til forskningsinstituttet Simula, som tidlig var involvert i proptech-selskapet Homefair, hvor Mustapha var medgründer. Briten ble på sett og vis danskens mentor.

– Han fortalte at han akkurat var ferdig med vestingperioden etter salget av Homefair. «Jeg vil bygge noe nytt, og jeg vil bygge det med deg,» sa han. Jeg har fulgt med på gründerreisen hans. Han er både teknologikyndig, og har fantastisk pågangsmot og gjennomføringskraft, sier Gasteen.

– Det vekket noe i meg. Jeg leverte oppsigelsen samme dag.

Team uten idé

Hva produktet skulle være, visste de derimot ikke ennå. Parallelt med beslutningen om å bygge noe nytt, startet imidlertid bølgen av såkalt generativ kunstig intelligens, en teknologi Mustapha kjenner godt.

Ifølge Gasteen bygget Mustapha et API til GPT3 før OpenAI, som tillot språkmodellen å interagere med sanntidsinformasjon på Internett. Deretter koblet duoen på Gasteens ekspertise - og noe han opplevde som en verkebyll i arbeidshverdagen i finans: møteplanlegging for fondsforvaltere og reisen imellom aktuelle investorer.

Slik kom de også frem til navnet Roadshow. Mustapha og Gasteen skulle matche fond med aktuelle investorer, og bokstavelig talt tegne vegkartet for å ta møter så effektivt som mulig.

– Så fikk vi høre at de største fondsforvalterne har personlige assistenter som gjør dette. På kort sikt var mulighetene for å konkurrere små. Så vi pivoterte umiddelbart, og var igjen et team uten en idé.

Andre pivotering

Bak dør nummer to fant duoen frem deres felles gründererfaring.

– Vi elsker startups, og ville bygge noe for dem.

Grunntanken ble den samme: en matchingtjeneste, denne gangen med utgangspunkt i gründernes investorpresentasjoner, eller pitch decks, som de kunne matche med aktuelle investorer. Slik skulle Mustapha og Gasteen gjøre kapitaljakten enklere.

– Vi lanserte en kul betaversjon. Det var et bra produkt, sier Gasteen.

– Men da vi gjorde en forsiktig lansering, fikk vi bare inn presentasjoner av veldig lav kvalitet.

Han sammenligner det med en datingtjeneste uten et grunnfjell av brukere.

– Vi fikk kun inn de mest desperate.

Tredje pivotering

Så kom gründerne i prat med Arne Tonning, partner i det norske venturefondet Alliance - som for øvrig hadde takket nei til Gasteens forrige gründerprosjekt tilbake i 2013.

– Han fortalte oss at gode pitch decks ikke var mangelvare. Utfordringen for investorene var å plukke ut hvem som passet inn. Så vi pivoterte igjen.

Dermed ble Roadshow til Deckmatch. I stedet for å serve gründerne, leverer de et verktøy for investorer som overøses av investeringsforslag. Tjenesten er API-basert, og skal kunne plugges rett inn i kundenes eksisterende systemer for virksomhetsstyring og kunderelasjoner.

Inn på eiersiden

Fire måneder og tre pivoteringer etter at selskapet ble registrert i Foretaksregisteret, har gründerduoen nå hentet inn én million euro, tilsvarende 11,5 millioner kroner, i en emisjon.

Ankerinvestor er Arne Tonnings Alliance Venture, med støtte fra Skyfall Venture.

Flere engleinvestorer er også med, deriblant Xeneta-gründer Patrik Berglund og engleinvestor Nicolaj Højer Nielsen. 

Shifter skrev i vår at sistnevnte var på startup-shopping i Norge. Deckmatch er etter hva Shifter forstår hans første investering her til lands.

Gasteen vil ikke avsløre prisingen, men forteller at utvanningen var på mellom 15-25 prosent.

– Vi har begge litt lommepenger etter våre exits, og kunne bootstrappet selskapet i langt større grad. Men med denne investeringen kan vi bli bransjeledende, sier Gasteen.

Jobbet for lønnsomhet umiddelbart

Ifølge ham er de to Deckmatch-gründerne skjønt enige om at de høye verdivurderingene og store summene som ble kastet etter gründere under pandemien, var et sykdomstegn for oppstartsmiljøet.

– Vi trengte å hente penger i et stødig tempo til en rimelig pris.

Uavhengig av inntekter kan pengene vare i to år, mener Gasteen. For tiden jobber selskapet med å finne riktig pris på produktet, og briten anslår en plass mellom 10.000 og 15.000 dollar per lisens.

– Målet er å komme oss til lønnsomhet, og vel så det. Det klarer vi med 50 betalende kunder. Målet er 100 fornøyde kunder innen et år, mens mitt personlige mål er å komme dit innen nyttår.

– Det er en langt sunnere måte å drive på enn slik det har vært for startups de seneste årene, mener han.

Deckmatch-teamet er nå på fire, pluss en sommervikar. Innen samme tid neste år skal det ikke være større enn ti, anslår Gasteen.

– «Lean and mean».

Lettere å bygge i Norge

Forrige gang Gasteen bygget selskap, flyttet han det raskt ut av landet for å få tilgang til vekstkapital. Det blir ikke nødvendig denne gangen, mener den dansk-britiske duoen, som begge har stiftet familie i Norge.

– Økosystemet er ikke til å kjenne igjen, sier Gasteen, som flyttet fintech-selskapet Edgefolio til Storbritannia i 2015.

Han viser til at han var i samme «gründerkohort» som Patrik Berglund i Xeneta og Kahoot-gründer Johan Brand. Førstnevnte er nå i en slik posisjon at han går inn på eiersiden i Gasteens nye selskap.

– Den gangen var det ikke mye risikokapital å snakke om her i landet. De fikk Creandum på kroken, men jeg fikk ikke med meg et nordisk fond. Da måtte jeg ut. 

– Men nå er Softbank og Andreessen Horowitz her. Økosystemet ser helt annerledes ut. Det ville vært et nederlag å flytte denne gangen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.