investor

Engleinvestor på shopping i Norge - med kruttsterk dansk krone i bagasjen

Nicolaj Højer Nielsen har vært medgründer og leder i den danske SaaS-suksessen Penneo. Nå er han engleinvestor for 30 startups på heltid. I mai kommer han en uke til Norge på jakt etter gründere med de rette egenskapene.

Nicolaj Højer Nielsen var leder i Penneo i en kort periode under pandemien. Han trives bedre som investor.
Publisert Sist oppdatert

Den svake norske kronen har vekket noe i danskene. Med 1,6 norske kroner for en dansk krone, var plutselig ikke påskeferie i den norske fjellheimen så dyrt lenger.

Og nå jakter danske investorer norske startups på billigsalg.

Klassisk bakgrunn

Nicolaj Højer Nielsen har en klassisk bakgrunn som engleinvestor, eller «business angel» som det heter på dansk.

Han har vært seriegründer og vært med å starte en rekke selskaper, gjort en og annen kule, og investerer nå gevinstene i programvareselskaper i tidlig fase på fulltid.

– Planen er å fortsette å gjøre dette for alltid, sier han.

Den første investeringen gjorde han i 2008. Så trappet han opp litt i 2015, før han intensiverte prosessen de siste tre årene. For tiden har han 30 selskaper i porteføljen, 22 av disse er kommet til de siste tre årene.

Fremover skal porteføljen økes med 8 til 10 nye startups hvert år ved å snakke med rundt 200 startups i året.

– Jeg bruker en portefølje-tilnærming. Nå har jeg gjort fem exits i selskapet jeg har sittet i rundt seks til 10 år. For det tar alltid minst så lang tid. Selskapene jeg investerer i nå, håper jeg å tjene på i 2030. Det er skremmende, men det er slik det er.

Slik investerer han

Højer Nielsen ser først og fremst etter utviklere av programvare som krever litt ekstra innsats. B2B er hovedprioritet, men B2C og rene plattformer er kommet mer til etter hvert.

– Det skal uansett være veldig skalerbart, sier han.

Normalt går han inn i de tidligste fasene og da med mellom 75.000 og 100.000 euro.

Han takker alltid nei til styreplass.

– Det følger for mange juridiske krav med det. Jeg er en typisk ringe-vennlig investor som bidrar med råd. Ballen skal være på gründernes banehalvdel.

Tok over som sjef i Penneo

En av investorens største investeringer er det danske SaaS-selskapet Penneo, som har en løsning for digital signatur.

– Penneo er et klassisk eksempel på selskaper som jeg liker. De er B2B programvare, og jeg fikk komme inn veldig tidlig som en finansiell medgründer i 2011.

I juni 2020 gikk selskapet på børs i København til en verdsettelse på rundt en milliard danske kroner. Tre måneder senere ble familien til daglig leder rammet av sykdom som gjorde at han valgte å gå av.

Højer Nielsen ville helst slippe, men han tok til slutt på seg jobben som toppsjef i eget porteføljeselskap i elleve måneder.

– Det var tøft. Jeg liker menneskene og kulturen i selskapet og den internasjonale atmosfæren er «cool», men jeg lærte noe jeg egentlig visste veldig godt: at det er ikke toppsjef jeg vil være. Jeg fungerer bedre i en kjeller med tre mennesker som hamrer ut en strategi for å kapre den første kunden, sier han på telefon fra et solfylt dansk landskap. I bakgrunnen høres en flokk dovne gjess.

– Nå kan jeg sitte her ved innsjøen og se på gjessene mens jeg jobber hvis jeg vil, eller ta en uke i Norge for å snakke med startups. Dette livet passer meg mye bedre.

Ser etter team med langsiktig perspektiv

– Er det en ting jeg har lært er det at gründere må ha personlighet til å stå lenge i det.

Ifølge Højer Nielsen skader det ikke med ungdommelig mot og naivitet, men å bygge selskaper tar alltid lenger tid enn man tror.

– Jeg ser derfor etter folk som er gale nok til å ville bygge vanskelige ting, kanskje tåle å være nær konkurs flere ganger, og ikke være motivert av å bli rik. De siste bør bare skaffe seg en vanlig jobb umiddelbart.

– Programvare og SaaS-selskaper har fått kraftig nedsatt verdsettelser. Hva tenker du om fremtiden for IT-selskapene?

– De beste tok grep for et halvt år siden. De som ikke kunne dette, kanskje fordi de fikk inn noen store runder i de gode årene og deretter la ut på noen dyre prosjekter, blir enten kjøpt opp billig eller går under. Men de beste har tatt innover seg at det er et nytt marked nå. Man henter ikke 10 millioner euro, men kanskje bare en.

– Ellers har jeg på «de lange brillene». Ting er knaskje ikke så morsomme som i 2021, men det er ok. Jeg tenker helst 7 til 10 år frem, og da er det viktigste om teamet er bra og om de vil lykkes med å få den kapitalen de vil trenge frem til det.

Tar turen til Norge

Første uken i mai er planen å ta turen til Norge. Allerede har en rekke kjente aktører i det norske økosystemet tatt kontakt på Linkedinprofilen hans.

– Hva er det med Norge som gjør at du vil investere her nå?

– Jeg mener det er helt nødvendig at vi begynner å investere på tvers av landegrensene her i Norden. Jeg er selvsagt tungt investert i Danmark, men tror det finnes store muligheter for å lære av startups i de andre landene.

I praksis har han allerede begynt å investere i Litauen og Estland, og ser aktivt i sørlige deler av Sverige.

En annen kobling er via utdanningssystemet. Den erfarne investoren underviser ved Copenhagen Business School og har også hatt kurs ved Høyskolen Kristiania i Oslo.

– Jeg ønsker å utvide nettverket mitt her oppe. Jeg trenger jo en lokal lead investor her som kan filtrere ut de gode folkene her for meg. Jeg vet jo ikke så mye om hvem som er hvem.

– Den svake kronen skal visstnok få dansker til å nikke fornøyd til norske ølpriser. Er valutakursen også en del av motivasjonen?

– Hadde du spurt meg for syv år siden om det samme, så hadde jeg svart at det er for dyrt i Norge. Nå er det mer eller mindre like priser på startups i Norge og Danmark, målt i euro.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!