investor

Skatt, strøm og manglende exit rammer investeringene: – Investorer som jeg blir tatt hardt

Startup-Norges største engleinvestor Trond Riiber Knudsen blir tvunget til å halvere investeringene.

Trond Riiber Knudsen
Trond Riiber Knudsen
Publisert Sist oppdatert

Med 85 startups i porteføljen er den tidligere McKinsey-sjefen Trond Riiber Knudsen en av Norges desidert største engleinvestorer. Gjennom selskapet TRK har Knudsen gjort rundt en investering i måneden i flere år.

Men for en investor som Knudsen ble 2022 et spesielt år. Krig og energikrise og regjeringens innstramming på skattefeltet rammer ham hardt. Strømpriser, lite aksjeutbytte og økt skatt, alt dette bidrar til mindre likviditet.

– Jeg investerer min egen overskuddslikviditet. I stedet for å kjøpe bugatti investerer jeg i startups, sier han: – Slike som jeg blir tatt hardt. Det får en konsekvens, ikke for meg personlig og måten jeg lever på, men for min evne til å investere, sier han.

– Vil du fortsette å investere som du gjør?

– Flere faktorer gjør at det er mindre kapital enn før. Endringene i formuesskatten gjør at skattetrykket øker. Slike som meg har jo mye rart. Utleieleiligheter, hytter og ditt og datt. Endringene gjør at overskuddslikviditeten går kraftig ned.

– I dagens marked er det dessuten færre hendelser som skaper likviditet. Det er færre tilbud om secondaries, færre børsnoteringer og færre exits.

Riiber Knudsen har en andel av formuen i eiendom, og han har tidligere uttalt til Shifter at han selger eiendom for å investere i startups.

Men dette er ikke den beste tiden for å selge unna eiendom med begge hender.

– Det vil også være utrolig lite attraktivt å selge noe av eiendomsporteføljen nå. Det vil være som å selge høns i regnvær. Sterkt underpriset. Hvis jeg skal fortsette å investere i 12 selskaper i året, er jeg under press.

– Jeg har lyst til å holde opp frekvensen, jeg fortsetter å investere, men nå går det mot en halvering av overskuddslikviditet.

Under et frokostseminar i regi av Shifter og Boitano torsdag brukte Riiber Knudsen tiden også til å sette ting i perspektiv.

– Vi skal ikke glemme at vi sitter her i 2023 som er en fundamentalt bedre situasjon enn den vi hadde i 2015. Ja, kapitalen er kanskje 30 prosent ned fra 2021, men den er 20 ganger opp fra nivåene i 2015.

Knudsen peker på at det er store forskjeller mellom fasene som selsakpene er i og investorene som operer i de forskjellige fasene.

– Vi har de naive som meg og venner og familie i første fase. Vi er under sterkt utsatt. Så er det de institusjonelle investorene med mandater som Skyfall og Sondo, og disse investerer stort sett som før. Men i den siste fasen rett før børsnotering hvor investorer som Goldman Sachs opererer, der har kapitalkrisen rammet knallhardt og det er virkelig kjempetøft.

Mens man tidligere snakket om at det ikke fantes alternativer, mener Riiber Knudsen det nå er mange muligheter for formuesplassering.

– Equinor deler ut 17 prosent i utbytte nå. Det er mange andre steder folk som meg kan plassere penger der ute nå.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS