Studententreprenørskap
Studentgründerne er knapt ferdig med studiene: Nå henter de 5,5 millioner kroner for å gjøre byggebransjen mer miljøvennlig
Fabian Utigard (25) var spent på hvordan det skulle bli å jakte kapital, men han og Kvist Solutions fikk raskt noen svært profilerte investorer på kroken.
Fabian Elvegård Utigard (t.v.), Thomas Rankin, Mathias Picker, Øyvind Schjerven, Anniken Syvertsen, Mathias Berntzen Engevik og Henrik Udnes er teamet i Kvist.
Foto: Kvist
Alliance Venture leder an med tre millioner kroner i runden, med to millioner kroner fra Startuplabs Founders Fund, samt en halv million fra Vater – til en verdivurdering på 29,5 millioner kroner.
– Dette er et selskap vi har startet ved siden av studiene, og at investorer nå satser og tror på oss, slik at vi kan jobbe fulltid med dette fremover er utrolig stas, sier gründer Fabian Utigard (25).
Han forteller at NTNU-studentene visste lite om det de gikk til, siden det var deres første investeringsrunde. Det skulle vise seg å gå over all forventning.
– Vi har måttet takke nei til flere investorer. Vi kunne ha hentet rundt det dobbelte, forteller gründeren.
Idé på sommerjobb
Shifter har tidligere skrevet hvordan Utigard fikk gründerideen etter en «litt seig» sommerjobb i byggebransjen som ingeniørstudent.
– Jeg fikk i oppgave å hjelpe til med å miljøsertifisere et bygg, og syntes det var demotiverende at jeg etter en hel sommer bare hadde kommet meg gjennom en brøkdel av dokumentasjonen. Det var en stor jobb som jeg så at burde blitt løst på en annen måte, forklarer han. og legger til:
– Det er dumt at byggeprosjekter med høye miljøambisjoner skal drukne i papirarbeid.
Som så tenkt, så gjort. Nå har han sammen med studievennene utviklet løsningen som forenkler og automatiserer store deler av arbeidet med miljøsertifiseringer i byggeprosjekter (såkalte BREEAM-prosjekter, langt fortalt Building Research Establishment Environment Assessment Method). Applikasjonen setter all data i system, slik at aktørene kan bruke mindre tid på dokumentasjonsarbeid og mer tid på selve byggeprosjektet.
Investorer som utfyller hverandre
Selv om de ikke har lang bransjerfaring, har både han og gründerkollega Mathias Berntzen Engevik utdanningen som passer til oppdraget. Utigard er sivilingeniør innen konstruksjon og IKT, mens Engevik er byggingeniør - i tillegg til Entreprenørskolen, der de var ferdig nå i våres.
Det er en god miks av investorer studentgründerne i Kvist har fått med seg, der de ulike aktørene fyller ulike roller, ifølge gründer Utigard.
– Alliance har et stort internasjonalt nettverk og erfaring med internasjonal skalering, et VC-selskap med godt renommé som potensielt kan være med i neste investeringsrunde, påpeker han.
Oppstartsselskapet er med i den siste akseleratoren til StartupLab.
– Investeringsmidlene kommer fra noen av Norges beste og mest vellykkede gründere – noe som åpner et bra nettverk. Så skal de gjennom akseleratoren også hjelpe oss intensivt frem mot lanseringen av vårt første produkt, sier Utigard.
Den tredje investoren Vater har på sin side domenekunnskap og nettverk i byggebransjen.
– De kjenner godt til verdikjeden og hvordan vi bør gå frem for å ta en sterk markedsposisjon tidlig.
Fra piloter til lansering
Pengene skal gå til ansettelser, både innenfor videre utvikling og salg.
– Konkurransebildet nå lover godt for oss, men det er viktig at vi er raske både med utvikling og salg i tiden som kommer. Vi har også kartlagt flere produkter vi ønsker å utvikle, og har allerede fått henvendelser om betalt utvikling av disse, sier administrerende direktør og gründer Fabian Utigard.
Kvist har gjennomført flere vellykkede pilotprosjekter på den nye digitale plattformen «Kvist Init» - blant annet med gigantene OBOS, Skanska, NCC, Veidekke, Norconsult og AF. Pilotene er nå i sluttfasen, og Kvist lanserer sitt første produkt på nyåret.
– Vi har lært mye av pilotprosjektene, både teknisk og som organisasjon. Vi er stolte av hva vi har fått til sammen med våre kundepartnere på såpass kort tid. Uten deres aktive involvering og innspill hadde vi aldri kommet så langt.
Han mener timingen er god, særlig med tanke på den nye EU-taksonomien som vil rulle ut for fullt i 2022, og det forventes store endringer i rapporteringen av bærekraft i bygg- og anleggsnæringen.
– Målet vårt er at entreprenører skal kunne utøve mer effektiv og oversiktlig miljøledelse, pluss fange opp data som ikke har blitt fanget opp tidligere. Hvis det blir enklere å miljøsertifisere, vil flere prosjekter gjøre det, noe som er viktig for at bransjen skal klare å omstille seg. I tillegg vil bransjen få tilgang på ny data som vil gi tyngre beslutningstøtte for nye miljøtiltak i tiden som kommer.
Imponerer
Både kundene og investorene kommer med gode skussmål til de unge gründerne.
– Vi er stolte av å ha deltatt på Kvist sitt pilotprosjekt, og gleder oss til løsningen ruller ut for fullt, sier prosjekteringsleder Mona Ervik Nilsen i NCC, og får støtte fra AFs miljøsjef Anastasia Wraa.
– AF har som ambisjon å satse på og samarbeide med oppstartsselskaper som kan bidra til å gjøre bransjen bedre. I Kvist har vi sett et stort potensial. Da er det en selvfølge for oss å stille fagpersoner og prosjekter til rådighet for å hjelpe dem med å utvikle løsningen, sier Wraa, som tidligere også har vært BREEAM-ansvarlig i AF Bygg Oslo.
Investor Bente Loe i Alliance Venture sier hun er imponert over «det unge og fremoverlente» teamet i Kvist Solutions.
– Med sitt SaaS-verktøy har de allerede demonstrert for kundene hvilke store besparelser de kan få ved å automatisere tunge manuelle prosesser. Markedet for miljøsertifisering av bygg og anlegg er i sterk vekst og vi ser frem til å støtte selskapet i deres internasjonale vekstambisjoner.