video

Stordalen-backet video-startup treffer blink hos de mektigste

Martin Nerstad i Seen henter 31,5 millioner og varsler at enda mer kapital skal inn.

Seen har skaffet seg noen mektige kunder. Fra venstre: Høyreleder Erna Solberg, president Joe Biden, AC Milans Olivier Giroud og Seen-gründer Martin Nerstad.
Seen har skaffet seg noen mektige kunder. Fra venstre: Høyreleder Erna Solberg, president Joe Biden, AC Milans Olivier Giroud og Seen-gründer Martin Nerstad.
Publisert

En vennlig person ser deg rett i øynene, bruker navnet ditt, og forteller deg at dette her, det bør du jammen vurdere seriøst. Det er et enkelt grep, men effektivt, for hvem kan ignorere et budskap når de selv blir satt i sentrum? 

Det er hovedidéen til Seen som hjelper kundene sine med å lage og distribuere videosnutter tilpasset mottakeren. 

Løsningene deres ble blant annet brukt av Petter Stordalens Nordic Choice Hotels da de nylig endret konsernnavn til Strawberry. Ved inngangen til året satt Hotell-kongens Strawberry Equity på 26 prosent eierandel i Seen. Også Jan Haudemann-Andersens Datum Invest er på investorlisten.

Nå har selskapet fyllt på med kontanter og landet noen veldig synlige kunder. 

Høyre skal konkludere om effekten

Gründer og Seen-sjef Martin Nerstad forteller at selskapet har flere vertikaler utover merkevarer og retail, blant annet sport og politikk. 

– Vi er ikke Cambridge Analytica 2.0. Vi cruncher ikke store datamengder fra forskjellige klider, men bruker kun kundens førstepartsdata, sier Nerstad.

I Norge har både Høyre og Arbeiderpartiet brukt Seen-videoer i den nylig gjennomførte valgkampen. Vi får si med vekslende hell. 

Høyre brukte Seen til å lage forskjellige filmer. Mens en gikk ut til medlemmene og opplyste om at de nå hadde fått et nytt verktøy som de kunne bruke i valgkampen, ble en annen, hvor Erna Solberg oppfordret til å bruke stemmeretten, sendt ut fredag før valget.

Pia Wexels i Høyre forteller at det er for tidlig å si noe konkret om effekten.

Pia Wexels er kampanjesjef i Høyre.
Pia Wexels er kampanjesjef i Høyre.

– Alle tall så langt tyder på at dette var en vellykket kampanje. Det vi allerede har konkludert med, er at det er en unik måte å kommunisere på, sier hun. 

– Vi fikk inkludert alle ordførerkandidatene våre ned på kommunenivå og kunne velge hvilken sak de var mest opptatt av. Det ga relevans og nærhet og kan ha vært en del av suksessfaktoren.

Heller ikke svenskene kunne dy seg. De siste årene har de to svenske partiene Moderaterna og Sosialdemokraterna begge nytt godt av teknologien i valgkampen der. 

Seen var også leverandør til partier under valgene i Danmark og Finland, og fremover skal det brukes under valgene i Latvia, Sveits, Nederland og Tyskland hvor Angela Merkels gamle parti kristendemokratene (CDU) og et av Europas største partier, er kunden.

– EU-valget er neste år, og der skal vi gjøre store ting, og så har vi andre spennende ting på gang, som blant annet et mulig samarbeid med Downing Street nr. 10 sier Nerstad.

Hilste på Biden

Men kunden med det aller største potensialet må sies å være USAs president Joe Bidens parti Demokratene (Democrats). Der har Seen fått en fot innenfor på delstatsnivå. 

Det startet med at salgsteamet fikk napp hos en lokal avdeling i partiorganisasjonen, så ble Seen etter hvert invitert til Demokratenes tredagers-samling i Philadelphia hvor Nerstad fikk møte president Joe Biden etter en tale han holdt der. 

Her hilser Martin Nerstad på president Joe Biden.
Her hilser Martin Nerstad på president Joe Biden.

På den kommende samlingen i St. Louis er Seen nok en gang invitert, denne gangen for å møte sentrale personer i partiorganisasjonen, som CTOen, og for å diskutere et mulig videre samarbeid. 

I USA brukes det stadig større ressurser på valgkamp. I 2024 har Demokratene budsjettert å bruke rundt to milliarder dollar på markedsføring. Nerstad hoper å ta et stykke av den kaken.

Et annet amerikansk kakestykke kan allerede fordøyes. Amazon Web Services (AWS) skal bruke Seen i onboardingen av nye selgere (vendors) på plattformen. 

AC Milan

Fotballfans må også belage seg på å bli møtt med persontilpassende videoer fremover. 

– Vi har vært så heldige å få samarbeide med noen morsomme europeiske fotballklubber som for eksempel Brighton, West Ham og PSV Eindhoven, sier Nerstad. 

Da Shifter ringer, er han i Milano og tar bilder med AC Milan-spilleren Olivier Giroud. 

– Som en enkel gutt fra Oslo, er det unektelig ganske kult på få være her på Casa Milan, sier Nerstad som har møtt ledelsen i klubben og beundret glassmontrene med syv Champions League-troféer. 

En selverklært «enkel gutt fra Oslo» sier ikke nei til en fotoshoot med AC Milan.
En selverklært «enkel gutt fra Oslo» sier ikke nei til en fotoshoot med AC Milan.

Hva avtalen med AC Milan går ut på, kan han ikke si mer om etter å ha signert en taushetserklæring, men det er grunn til å tro at det handler om hvordan klubben skal kommunisere med fansen sin.

– Hva har dere gjort for å komme i denne posisjonen? 

– Vi har to mann som jobber målrettet med fotballklubber som Sevilla, Chelsea og Real Madrid. Da handler det om å jobbe seg innover i sfærene over tid, og vi har jo holdt på en stund så dette begynner vi å bli gode på, sier han.

Økte omsetningen med 86 prosent

Total regnskapsmessig omsetning for Seen-gruppen, bestående av et norsk morselskap og et svensk datterselskapet, var på 25,5 millioner kroner i 2022, en økning på 86 prosent fra foregående år. 

– Vi har muligheten til å være bransjeuavhengig, og det gjør at vi kan lene oss litt på bransjer som er typisk usykliske, valgene kommer og går uansett, sier Nerstad og medgir at det samtidig ikke bidrar til å bygge gjentakende inntekter (ARR).

– Du må ha en lang heis for at vi skal rekke å ta heispitsjen med produktet vårt til politiske organisasjoner. 

Likevel ligger ARR an til å øke med tre-gangeren i år. 

Ifølge årsrapporten har Seen så langt i år doblet salget fra samme periode i fjor. Nå sier Nerstad at han vil være litt mer beskjeden i guidingen, men at det blir en god høst for å bygge stein på stein. 

Seen hadde 26 årsverk i 2022 på tvers av selskapene. Inn kom blant annet CFO Mari Helsvig fra Remarkable og Norge-sjefen til Mynewsdesk, Martin Hornburg.

Fikk inn mer kapital

Det negative resultatet før skatt på minus 18,9 millioner tok egenkapitalen ned i negativt terreng. Redningen kom i form av konvertering av et tidligere lån på 15 millioner og en ny kapitalforhøyelse på 31,5 millioner kroner i år. 

– Vi gjorde en intern runde i all hovedsak rettet mot Strawberry Equity som er en helt fantastisk eier for oss, sier han.

I årsrapporten guider Seen på at en stor aksjonær skal skyte inn enda 20 millioner i tredje kvartal 2023. Nerstad forteller at dato ikke er satt, men at det skal gjennomføres en større runde som skal legge fundamentet for en kraftig internasjonal satsing.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS