fornybar energi

Statkraft Ventures og Nysnø satser på norsk solkraft

NorSun har hentet inn 90 millioner kroner i ny egenkapital for videre finansiering av vekstprosjekter i USA og Europa.

Årdal.
Publisert

Statkraft Ventures og Årdal Energi har blitt nye aksjonærer, med investeringer på henholdsvis NOK 40 millioner og NOK 10 millioner i Norsun, et selskap som ble startet av Scatech i 2005.

Resten av kapitalen kommer fra tre av de nåværende hovedaksjonærene: Nysnø Klimainvesteringer, Scatec Innovation, ABN AMRO Sustainable Impact Fund, samt selskapets ledelse og noen mindre aksjonærer.

– Vi er svært glade for å sikre denne finansieringen og følger dermed opp den nylig tildelte EUR 53,6 millioner fra EU Innovasjonsfond. Gjennom denne transaksjonen har eksisterende aksjonærer, nye investorer og selskapets kreditorer gjort det mulig for NorSun å utnytte sin posisjon som den ledende vestlige wafer-produsenten for videre utvikling og ekspansjon, både i USA og Europa, sier John Andersen Jr., styreleder i NorSun.

Den nye kapitalen vil bli brukt til å bygge en organisasjon som vil realisere vekstprosjekter i USA og Europa. Dette inkluderer å ferdigstille planene for en 5 GW produksjonsanlegg i USA, hvor rammebetingelsene nå er svært gunstige. 

– Vi er svært glade for å bli den nye partneren på reisen for å etablere en ledende vestlig wafer-produsent. Vi tror NorSun, som den eneste europeiske wafer-produsenten i dag, er godt posisjonert for å lykkes med å bygge et nytt 5 GW produksjonsanlegg i USA, sier Anders Prietz, administrerende direktør i Statkraft Ventures.

Erik Løkke-Øwre, CEO av NorSun, påpeker selskapets posisjon som den ledende vestlige produsenten av wafers for solcelleindustrien. 

– Sammen med eksisterende og nye aksjonærer vil ledelsen implementere en ambisiøs vekstplan. I første fase vil vi sikre bindende salgskontrakter og finansiering som grunnlag for en investeringsbeslutning for det amerikanske anlegget, som forventes ved årsslutt, sier han.

Solenergi har blitt den mest overkommelige kilden til fornybar energi i de fleste deler av verden. Dette skyldes i stor grad vedvarende subsidier, innovasjon og kapasitetsbygging i Kina. 

På grunn av geopolitiske endringer lanserer både USA og EU nå ambisiøse planer for å gjenoppbygge deres respektive industrielle verdikjeder for solenergi. I Norge har regjeringen lansert veikartet grønn konkurransekraft, som nå også inkluderer støtte til solsektoren i Norge.

Som den eneste gjenværende betydelige vestlige wafer-produsenten er NorSun unikt posisjonert for å planlegge, bygge og drive produksjonsanlegg. NorSun har verdens laveste CO2-avtrykk for sin wafer-produksjon, basert på ren vannkraft og ledende produksjonseffektivitet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.