romfart

Mens bildet til høyre er et vanlig satelittbilde, har det til venstre fanget opp termiske forskjeller.

Statkraft investerer i satelitt-startup som bruker infrarødt lys i klimakampen

– Etter å nylig ha utvidet investeringsomfanget vårt til å inkludere klimateknologi, er vi glade for å kunngjøre Hydrosat som vår første investering i dette området, sier Alexander Kueppers, direktør i Statkraft Ventures.

Publisert

Det amerikanske selskapet Hydrosat klargjør satelitter for obersvasjon av klima.

Selskapet leverer daglig høyoppløselig termisk og multispektral infrarød bildebehandling av hele jorden. De bruker teknologien til å også tilby analytiske løsninger for å løse klima- og landbruksproblemer.

Dataene skal brukes i til å overvåke situasjonen for viktige vann- og landbruksområder med mål om å forebygge flom, brann og andre værrelaterte katastrofer.

Nå har selskapet mottatt 20 millioner dollar, rundt 214 millioner norske kroner med dagens valutakurs, i en såkalt serie A-runde hvor den teknologiske risikoen er redusert.

Hovedinvestor var venture-armen til norske Stakraft. Blue Bear, Hemisphere Ventures og den globale inkubatoren Techstars deltok også i runden sammen med en rekke amerikanske VCer.

Infrarødt lys

Infrarødt lys er en type elektromagnetisk stråling med bølgelengder lengre enn synlig lys, men kortere enn mikrobølger. Det er usynlig for det menneskelige øyet, men mange dyr kan oppfatte infrarød stråling og bruker den ved jakt på byttedyr 1.

53 av millionene er offentlig støtte fra amerikanske myndigheter, blatn annet US Air Force for å undersøke hvordan infrarøde data kan anvendes innen nasjonal sikkerher.

Planen er å bruke pengene til å bygge to satelitter og få på plass et dataprodukt til markedet.

– Etter å nylig ha utvidet investeringsomfanget vårt til å inkludere klimateknologi, er vi glade for å kunngjøre Hydrosat som vår første investering i dette området, sier Alexander Kueppers, direktør i Statkraft Ventures, i en uttalelse til Spacenews.

– Hydrosat vil betydelig forbedre innsikt og beslutningstaking for de ansvarlige ved å kombinere høyoppløselige termiske bilder med avansert analyse. Selskapets teknologi muliggjør optimalisering av vanning, bruk av gjødsel, spådommer om skogbrann og tørke, vannressursstyring og byvarmekartlegging.