Ingar Bentsen i The Factory og Jarle Holm i Monner får drahjelp av SR Bank i sitt nye gründerakademi.

SR Bank, Monner og The Factory forener krefter: Lanserer ny, nasjonal gründer-akselerator

Ny akselerator tar sikte på å knytte fragmenterte, regionale innovasjonsmiljøer tettere sammen. Sparebank 1 lokker med hundretusener i potten.

Publisert

Nylig kunne Shifter fortelle at Sparebank 1 SR Bank har lagt ned startupfabrikken i Finstart Nordic, som heretter skal være et rendyrket investeringsselskap.

Nå etablerer banken i stedet et nytt, nasjonalt akseleratorprogram sammen med deres egen gründersatsing, Monner, og The Factory.

– Jeg tror det er et underdekket behov, sier Monner-sjef Jarle Holm.

– Dette er en storsatsing for det norske gründermiljøet, fordi man får et nasjonalt program som fungerer på en annen måte enn før, sier Ingar Bentsen, CEO i The Factory.

The Factory er prosjektleder, mens SR Bank og Sparebankstiftelsen tar regninga. Banken skyter også inn 50.000 kroner i premie til regionale vinnere, og 250.000 kroner ekstra til den nasjonale vinneren.

Gründer Academy

  • Et akseleratorprogram ledet av Sparebank 1 SR Bank, Monner og The Factory
  • Avholdes i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
  • Det åpnes for 10 deltakere i hver av byene
  • Består av et tre måneders langt program, som avholdes to ganger årlig (vår og høst)
  • Regionale vinnere får 50.000 kroner hver, nasjonal vinner får 250.000 kroner

Selskapene som kan søke

Prosjektet, som er døpt Gründer Academy, er en konsolidering mellom konseptene Startup Academy, som ble driftet av The Factory, og Gründer Hub, et regionalt program som tilhørte SR Bank. Boost.ai er blant suksesshistoriene fra sistnevnte.

Programmet skal avholdes to ganger årlig, vår og høst, og vil foregå parallelt i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

10 selskaper inviteres inn i hver av dem. Typisk er dette startups i presåkornsfasen, som søker etter mentorer og investorer for å ta selskapet til neste fase. Deltakelse er gratis.

– Vi har sett på flere hundre potensielle selskaper, og ender opp med rundt 30, sier Ingar Bentsen, CEO i The Factory.

– Men vi har åpent frem til dagen vi starter, og er åpne for å få med folk «last minute». De beste kommer ofte rett før, påpeker han.

Bentsen peker også på fintech, proptech og retail som områder partnerne er ekstra sterke på.

– Vi er åpne på det meste, men tar nok ikke med de tyngste, forskningstunge medtech-selskapene. Vi ser etter tech-selskaper som kan vokse raskt.

Regionale styrker

Bentsen peker også på forskjellene mellom de ulike regionene som en styrke, og forventer et bredt mangfold av deltakere.

Derfor har akseleratoren knyttet til seg seg regionale programpartnere i hver av byene: TTO-ene Validé (Stavanger) og VIS (Bergen), samt innovasjonsselskapet Innoventus Sør i Kristiansand. I Oslo er The Factory partner.

I tillegg har det nye initiativet fått en rekke alliansepartnere, deriblant Noroff, Universitet i Agder, BI og nevnte Finstart Nordic.

Fragmenterte miljø

Akseleratoren vil være en hybridløsning, digital og fysisk.

– Digitalt alene er ikke godt nok, og kun fysisk er ikke effektivt nok, sier Bentsen.

Bentsen legger til at de ser på muligheten for å øke antallet byer, særlig nordover.

Han avviser at markedet er mettet for denne typen initiativer.

– Det er en del inkubatorer, en del «coworking-spaces», men få akseleratorer. Nå tar vi to av de råeste programmene, og gjør de enda bedre, sier han.

En av de virkelige styrkene ved den nye satsingen, mener Jarle Holm i Monner, er at man syr sammen næringsmiljøene i ulike deler av Norge.

– Det er fragmentert i dag. Jeg tror vi kan kapitalisere på å samle og få et felles fokus, og eksponere næringskulturene i de ulike regionene for hverandre.

Første runde med Gründer Academy går av stabelen 29. april og varer til 15. august, med pause i juli.