Murshid Ali, Murshid, Øyvind Vesterdal og Petter Selvikvåg Berge i Norsk Solar.

Solgründere går på børs: Henter over 100 millioner

Norsk Solar prises til 600 millioner og er klar for neste steg.

Publisert Sist oppdatert

Det fortsatt unge selskapet har bygget solkraftverk i blant annet Pakistan, Ukraina og Vietnam, og er på god vei til å posisjonere seg som en ledende aktør innen finansiering og bygging av solkraft til store multinasjonale bedrifter i utviklingsland. Nå varsler gründerne at de tar selskapet til Euronext Growth.

- Norsk Solar jobber i fremadstormende markeder. Vi utvikler og bygger solparker for kunder som er opptatt av at leverandøren er solid. Å være børsnotert vil gi selskapet tilgang på kapital, gi kredibilitet utad, og bedre transparens. I tillegg vil vi motivere alle ansatte på en bedre måte, enn hvis vi var private, sier gründer Murshid Ali til Shifter.

Han viser til at Norsk Solar allerede i dag er et profitabelt selskap, med solid pipeline av prosjekter – men som vil trenge tilgang til mer kapital når vi vokser.

Henter fra USA og Monaco

Norsk Solar har lyktes godt i investormarkedet tidligere, og har tidligere hentet til sammen mer enn 150 millioner kroner i kapital i ulike runder. Nå har solgründerne altså sikret seg ytterligere 100 millioner kroner i forbindelse med at de nå går på børs. I oktober i fjor ble selskapet priset til 300 millioner kroner, denne gangen er verdien oppe i 600 millioner kroner.

De største investorene er AVG Group Sarl fra Luxemburg og de Monaco-baserte familieinvesteringsselskapene Singularity og Minamour.

I tillegg er den britiske medtech-gründeren Dan Vehdat inne, samt Kraft Fondene, Valinor og IKM Gruppen, i tillegg til Rune Hersvik og en rekke mindre investorer i Stavanger-området.

Samtidig går Kristin Skofteland og Joakim Johnson inn i styret.

Innovativ finansiering

Selskapet ble etablert i 2017 av Petter Berge, Øyvind Vesterdal, Are Selstad, Murshid Ali og Lars Helge Helvig, og har i dag 30 ansatte .

I dag har Norsk Solar prosjekter tilsvarende 59 MW, 11 nye MW er underutvikling og mer enn 1 GW i kapasitet er i pipeline. Primært i Afrika og Sørøst-Asia.

- Dette er revolusjonerende. Billig fornybar energi er ikke bare for de store gigantene i USA eller Europa. Med dette viser vi at fornybar energi også inntar bedriftsmarkedet verden over - dette er demokratisering av energi, sier administrerende direktør og gründer Øyvind Vesterdal.

Han peker på den innovative finansieringsmodellen som en viktig grunn til at de har suksess i land som ikke har like mye å rutte med som Norge.

- Med et unikt økosystem for finansiering av solarparker, kombinert med global tilstedeværelse så gir vi i Norsk Solar muligheten til lokale bedrifter å ta del i det grønne skiftet. Det er helt nytt at selskaper i disse markedene kan få tilgang til de lave strømprisene fra fornybar energi, samtidig som de når miljømålene sine, sier Vesterdal.