Slush

Slik gikk det da 50 «trøndere» dro til Europas viktigste arena for gründere på kapitaljakt

Aldri har det vært så mange lovende startups fra Trondheim samlet i Helsinki på en gang. Det ga både los hos gjeve investorer og et møte med «The Godmother of Slush». 

6AM-delegasjon: Over 50 personer fra forskjellige startups har vært på Slush denne uka.
Publisert Sist oppdatert

Under forrige ukes gigantiske Slush-konferanse var tusenvis av enkeltpersoner – fra investorer og entreprenører til nysgjerrige entusiaster – som vanlig samlet. 

Også de norske oppstartsselskapene var godt representert i Helsinki – og midt i grøten var en stor delegasjon bestående av gründere og startupansatte fra Trondheim, på en tur organisert av akseleratoren 6AM.

Flere av de vi i tittelen for enkelthetens skyld kaller «trøndere» kommer egentlig fra hele landet, men de jobber i trønderske selskaper. Hele 50 personer hadde pakket sakene og kastet seg ut i det uendelige havet av arrangementer i den finske hovedstaden. 

Overfor Shifter beskriver 6AM-sjef Thor Richard Isaksen det «litt som leirskole», men for voksne.

For de fleste av dem var dette første gangen de deltok på konferansen. Vi spurte dem  hvordan det hadde vært.

Ida Elise Sandtorp (CEO og gründer i Tendro)

Tendro-teamet:

– Overveldende. Det har vært masse inntrykk og vi har fått mange kilder til inspirasjon. Det er min og teamets første gang her, så det er mye å ta inn over seg. Det er mye man kan være med på og umulig å få med seg alt som skjer. Så det å forberede seg i forkant er nok lurt, sier Sandtorp.

– Vi var ikke med i fjor, men vi er jo i et innovasjons-miljø. Så det var det mange som fortalte at Slush-arenaen er som Oslo Spektrum ganger ti. Det har vært mange flere folk her enn det jeg forventet. 

–  Hva brukte dere tiden på?

– Mer konkret har vi fått flere kontakter innenfor et internasjonalt VC-nettverk, ideer til hvordan vi kan vidreutvikle teknologien og mer innsikt i hvordan andre land fremmer innovasjon og unge skapere.

– Tendro fokuserte på investor-dialog første dagen av konferansen, og rakk å ta møter med VC selskaper fra Finland, Danmark, Sverige og Storbritannia. Dette er dialoger vi nå skal ta videre etter konferansen. 

– Vi ble også plukket ut til et lukket side-event for «Female founders» arrangert av Spintop Ventures. Her kom vi i dialog med en kvinnelig svensk serie-gründer ved navn Sandra-Stina Vesterlund, som vi håper kan ta en mentor-liknende rolle i Tendro i tiden fremover. 

– Vi ble også klar over en svensk aktør som gjør mye av det samme som Tendro, og som vi skal ta et møte med neste uke for å se om vi kan jobbe sammen med den techen vi allerede har laget.

– Hva var grunnen til at dere valgte å dra hit?

– Først og fremst for å få inspirasjon og å se hvordan andre jobber med innovasjon utenfor Norge. Så er det veldig spennende å se hvordan byggindustrien er utenfor Norge og Europa – for å se om det er mulig å ta Tendro ut av Norge. 

– Hva er det morsomste som har skjedd?

– I går (torsdag) snakket jeg med hun som gründet Entrepreneurs First (Alice Bentinck). Hun snakket om at man må tillate alle mulige mennesker å bli gründere for å få inn alle mulige perspektiver. Det er kult å se at hun har klart å utvikle selskapet sitt, samtidig som hun klarer å se menneskene. 

– Kommer dere igjen neste år?

– Definitivt. Da tror jeg vi skal være enda mer forberedt, og da vil vi jo dessuten være i en helt annen fase. 

Anna Mjønerud Gjestvang (CMO og medgründer i Wepost) 

Wepost: Trond Haugå og Anne Mjønerud Gjestvang.

– Det er første gangen vi er på Slush og det har vært en helt syk opplevelse. Da jeg kom i går (torsdag) ble jeg helt overveldet over hvor stort og fint det er, forteller Gjestvang. 

– Før jeg kom hit visste jeg ikke helt hva det var jeg skulle forvente. Jeg har sett så mange inspirerende og kule startups her.

– Hva har dere brukt tiden på?

– Vi hadde flere utrolig spennende møter med både ulike investorer og potensielle kunder som vi nå skal følge opp. For eksempel var vi så heldige å ha møter med Peter Sandberg, som er founding partner i Nordic Secondary Fund. De investerer i utgangspunktet senere enn det stadiet vi befinner oss i nå, men han har et godt nettverk som han skal introdusere oss for. 

– Vi hadde også et møte med Christina Forsgård, som kaller seg for «The Godmother of Slush». Hun er engleinvestor og har 30 års erfaring innenfor vår bransje. En så relevant kontakt utenfor Norge hadde vi garantert ikke kommet over hadde det ikke vært for Slush.

– Det jeg også oppdaget var at det egentlig har veldig stor verdi bare å gå rundt, møte tilfeldige folk og prate. Jeg er jo en «talker» så jeg har gått rundt å snakket med så mange som mulig. 

– Hva er det morsomste som har skjedd? 

–  Jeg har hengt mye rundt de «startup-boothene» for å høre hva andre jobber med. Det er så mange kule produkter og «missions» (oppdrag). Alle er jo her for å prate og å bli kjent med andre, så det er en veldig kul atmosfære. 

– Kommer dere igjen neste år? 

– 100 prosent. Vi har også fått mange tips om andre konferanser vi bør dra på også. 

Inger-Lovise Fjellgaard og Heidi Grande (gründere i Hera Solutions) 

Hera-duoen:

– «Startup Extreme» på steroider. Det er gigantisk og så mange inntrykk å ta inn, sier Fjellgaard.

– Hva har dere brukt tiden på?

– I går (torsdag) hadde vi en del investor-møter som var booket på forhånd, mens i dag har vi vært mye rundt «Builder Stage». Det har vært mange kule foredrag der, sier Grande. 

– Konkret fikk vi møtt større europeiske fond som deler samme bransjefokus som oss, noe som vi ikke møter så mye i Norge, sier Fjellgaard. 

– Jeg tror de to ukene som kommer vil være viktige for vår del når det kommer til å hente verdien av de gode samtalene og relasjonene som ble startet i Finland. 

– Blant annet ble det en samtale med Oxidane Ventures til gjennom felles interesse for logistikk i havbruksnæringen. Møtet med med Matthias Schanze i Rethink Ventures har vært en positiv opplevelse for oss. Han ser potensialet og fasen vi er i, og har satt oss i kontakt med viktige ressurser – både inn og utland, sier Fjellgaard. 

– Hva er vært det morsomste som har skjedd? 

– Vi hadde et investor-møte i går som gikk skikkelig bra. Så skjedde det noe komisk på vei derfra som jeg ikke husker helt hva var, men jeg bare husker at vi fliret så høyt. Så den «viben» man har når man har hatt et bra møte og man føler at man får til ting er gøy, svarer Fjellgaard.

– Det å møte andre på «common ground» (i samme båt) har vært skikkelig bra, legger Grande til. 

– Kommer dere igjen neste år?

– Jeg tror det. Da har vi gjort det en gang og vet litt mer hva vi skal forvente, svarer Fjellgaard.

– Vi har jo et europeisk marked og det er de europeiske investorene vi skal treffe på sikt. Her er det veldig mange bransjespesifikke VCer å treffe. Det har vært verdifullt å treffe de som kan nikke med på problemstillingen vår, legger Grande til. 

Sara Grette og Kristoffer Finnson (gründere i Mepo)

Mepo: Kristoffer Finnson og Sara Grette

– Det har vært skikkelig kult. Det er et helt unikt sted, med så mye som skjer hele tiden. Det er en unik energi og alle har en lidenskap for noe. Man merker det på hele stemningen at folk brenner veldig for ting, sier Grette. 

– Det har vært en veldig kul mulighet til å møte andre i samme bransje fra forskjellige land, legger Finnson til. 

– Hva har dere brukt tiden på?

– Vårt hovedmål for Slush var å kunne utnytte at folk fra hele verden var samlet under et tak. Vi hadde møter med startups som jobber innen mental helse fra blant annet India, England, Finland, Tyskland og Nederland – som vi alle ser på som veldig interessante markeder for Mepo å gå inn i. 

– Vi hadde et møte med Auntie, en finsk startup som jobber med utbrenning og mental helse-forebygging hos ansatte. Der fikk vi utrolig mye god innsikt i hvordan Finland opererer innenfor mental helse, men vi ble sett på som direkte konkurrenter så det blir dessverre ikke så mye dialog fremover.

– Vi hadde også et veldig hyggelig møte med CTOen i Konfidens, Tomas Fagerbekk, som operer i samme bransje som oss her i Norge.

– Et utrolig kult møte med mange likhetstrekk, så da skal vi se på et mulig samarbeid fremover som jeg tror begge kan få utrolig god nytte av.

– Hva er det morsomste som har skjedd?

– Det var jo bra på karakoe i går. Man får litt «FOMO» (frykt for å gå glipp av noe) for det er så mye forskjellig å oppleve. Vi har prøvd å splitte oss litt opp for å få være med på mest mulig, svarer Finnson. 

– Jeg synes foredragene har vært skikkelig inspirerende. Kult å høre om folk som har hatt mange forskjellige reiser. Man blir skikkelig inspirert og motivert, legger Grette til. 

– Kommer dere igjen neste år?

– Definitivt, svarer begge samtidig. 

Tobias Roti (CEO og gründer i Omnimod)

Omnimod: Tobias Roti

– Det har vært en opplevelse. Det er tredje gang vi er her. De to første gangene måtte vi oppleve mer hvordan det er å være her. Denne gangen booket vi masse møter med VCer og potensielle partnere. Så det har vært veldig spennende denne gangen. 

– Denne gangen føler jeg vi har fått noe ut av dette. Så blir det spennende når vi kommer tilbake til Norge og har fått landet litt, om viben fortsatt er der. Altså om investorene fortsatt er gira på å snakke med oss. 

– Det blir litt unaturlig for meg å legge frem hvem vi har møtt av de utenlandske investorene siden vi er så tidlig i dialogen – men jeg kan si at mellom slagene og de intense møtene møtte jeg en av Norges råeste og kuleste VCer, Bente Loe på et av serveringsstedene.

– Kommer dere tilbake neste år? 

– Det skal mye til for at vi ikke kommer neste år. Det skal ærlig sies at det er en slags balsam for sjelen for oss entreprenører å være på et sånt sted som dette her. Her blir man inspirert av ekstremt flinke foredragsholderere, og man får møtt mange mennesker som er «like minded» (likesinnede).

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.