Sommerspalten 2023

Skyfall-Stenes alternativ til formueskatt: AI i offentlig sektor og monsterskatt

Shifter intervjuer daglig en ny gründer eller investor gjennom sommeren. Dagens gjest er Jon Kåre Stene i Skyfall Ventures som forteller om pitch misforståelser, fjellklatring og polariserende politisk retorikk.

Jon Kåre Stene drømmer seg til Khumbu regionen i Nepal
Jon Kåre Stene drømmer seg til Khumbu regionen i Nepal
Publisert

Jon Kåre Stene er co-founder og partner i Skyfall ventures. Tidligere har han vært med å starte opp dagligvaregiganten Oda.

Hva er din drømmeferie?

– 32-dagers tur med Hvitserk til Ama Dablam, verdens vakreste fjell i Khumbu regionen i Nepal. Blir ikke i år men har fått høre at optimal alder for en slik ferie er 50-55 år, så har fortsatt litt tid på meg.

Hva er den verste pitchen du har fått?

– Vi har som utgangspunkt en enorm respekt for de som velger å begi seg ut på gründerreisen og er opptatt av at et møte med oss skal oppleves som konstruktivt og hyggelig selv om utfallet ikke ender med at vi går videre i prosess. Men for å trekke frem et eksempel som ikke var særlig imponerende, så hadde vi en runde med et selskap der CFO hadde booket et første pitch møte med oss og sin CEO. 10-12 minutter ut i møtet dukket endelig CEO opp tilsynelatende lite interessert. Da vi har gitt en rask presentasjon av oss selv og vår portefølje på nytt, fryser CEO til, irettesetter sin CFO i møte og informerer oss raskt om at det de anser som sin sterkeste konkurrent er et av våre porteføljeselskaper. Møtet fikk en rask slutt etter det og ble verken konstruktivt eller hyggelig.

Hva er den beste pitchen du har fått?

– Jeg kommer aldri til å glemme vårt første møte med Presail. For oss handler et møte med et potensielt porteføljeselskap om så mye mer enn selve pitchen. Problemet de skal løse, hvorfor akkurat de skal løse dette problemet, kjemien mellom gründerne, kjemien mellom oss og gründerne. I møte med Presail opplevde vi check på alle punkter og love at first sight. Bruker fortsatt Presail som benchmark når vi møter nye selskaper.

Hvis du skulle holdt en TED-talk om noe som ikke er jobbrelatert: hva ville du snakket om? 

– Jeg er så heldig å få jobbe med de tingene jeg syns er mest interessant og gøy, så å finne et tema som ikke har en eller annen tilknytning til jobben i Skyfall er vrient. Men skulle jeg drømme om en TED-talk så ville det handlet om de ekstreme sekundær og tertiær effektene menneskeheten vil oppleve når vi får nye gjennombrudd i fusjon- og nanoteknologi. En virkelighet med muligheter det er vanskelig å forestille seg, men en virkelighet som er skikkelig fet. 

Hva er ditt beste alternativ til formueskatt?

– Det som plager meg mest i debatten om formuesskatt er den polariserende og aggressive retorikken som føres. Formueskatt er først og fremst et virkemiddel for omfordeling, og jeg tror et samfunn med mindre forskjeller, der de med mest evne bidrar mest er en god oppskrift for et trygt og godt land. Men i et slikt debattklima som nå er skapt blir diskusjonen fort binær og viljen til å justere dagens skatteregime som åpenbart har ført med seg flere negative konsekvenser synes liten. Skulle man skaffet til veie inntekten fra fomueskatten på andre måter, får man hive litt AI på offentlig sektor i kombinasjon med monsterskatt på tobakk, alkohol og sukker.

Les også: Investinor-direktøren: – Vi avslår 99 prosent av alle pitsjer

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS