Kapitalkrise

Skyfall spår fortsatt usikre tider, men håper å gjøre flere nyinvesteringer snart

Espen Malmo gjør flere grep for å hjelpe porteføljeselskaper som har det vanskelig, men melder også at han ikke har skrudd igjen kapitalkrana for nye spennende selskaper.

Espen Malmo i Skyfall Ventures venter usikre tider fremover.
Espen Malmo i Skyfall Ventures venter usikre tider fremover.
Publisert Sist oppdatert

Skyfall Ventures har lenge vært et av de heteste investeringsselskapene i den nye norske gründerbølgen, og så lenge ut til å ha en nærmest magisk evne til å treffe med penge-plasseringene sine. Men nylig kom nyheten om at deres kryptoyndling Firi må kutte kostnadene kraftig, og også andre har det tøft.

– Noen av selskapene som henter penger, er i en sterk posisjon og opplever sterk investorinteresse, mens det for andre er vanskeligere. Vi kan naturlig nok ikke gi konkrete eksempler på selskaper, svarer Skyfall-sjef Espen Malmo på spørsmål om hvordan det står til med andre deler av porteføljen.

Slik hjelper de

– Hvordan jobber dere som investorer i denne situasjonen?

– Behovene varierer veldig, så vi prøver å tilpasse oss hver enkelt selskaps unike situasjon. Både når det gjelder råd og konkret bistand. Ofte har vi mer erfaring med kapitalinnhenting enn gründerne i porteføljen vår, så hvis jeg skal trekke frem en ting som vi bistår mer med enn andre ting så er det det. Da går det i alt fra finansieringsstrategi og introduksjoner til et bredt nettverk av investorer, til ganske praktisk og taktisk jobbing når man er i gang med fundraising.

Skyfall kan for eksempel være en del av et dedikert team i selskapene som jobber med finansiering.

– Dette er i utgangspunktet i selskaper hvor vi har en mer fremtredende rolle i kraft av betydelig eierskap og styreplass. Dog er det viktig å nevne at gründerne gjør jobben og investorpresentasjoner selv, vi bistår kun med prosess.

Ulike råd

Espen Malmo understreker at det er stor forskjell på de ulike selskapene i porteføljen, og at det naturlig nok ikke er slik at de gir de samme rådene til alle.

– Noen selskaper går i pluss, noen har nylig hentet mye kapital og har derfor god runway, mens andre trenger ytterligere kapital for å vokse videre. Men når kapitalmarkedene er usikre anbefaler vi alle å gjøre seg mindre avhengig av investorer, og det gjør man med å øke runway. Økt runway oppnås typisk ved en blanding av å øke inntekter, redusere kostnader og hente kapital fra investorer. Lettere sagt enn gjort i praksis, selvsagt, men i teorien er det det som gjelder.

– Generelt kan jeg også si at vi i disse dager oppfordrer ledelsen i selskapene om å forberede seg på det verste, men håpe på det beste. Vi synes det er viktig å mentalt ta inn over seg at vi er i en helt annen situasjon på investorsiden nå. Det har for mange blitt mye vanskeligere å hente penger enn det var for et halvt år siden.

Usikkert

– Hvordan ser dere på det nærmeste halve året?

– Den kortsiktig makrosituasjon har vi ingen kontroll på og prøver å fokusere lite på. For de fleste, inkludert oss, er det vanskelig å spå fremtiden. Mye tyder på at markedene vil fortsette å være preget av dårlig «sikt» og mye usikkerhet. Kanskje er vi snart over det verste. Kanskje blir det verre.

Malmo viser til at deres fond har 10 års levetid, og at det er denne investeringshorisonten Skyfall fortsatt styrer etter.

– Historien viser at revolusjonerende teknologiselskaper har blitt startet i alle typer markedssykler, og vi ser ingen grunn til at det skal endre seg nå.

Håp om nyinvesteringer

For øvrig har Skyfall gjort tre nyinvesteringer i første kvartal i år, Presail, 360 Logistics og Cybr.

– Vi har i oppdrag fra våre investorer om å finne og investere i neste bølge av revolusjonerende teknologiselskaper, og det har vi planer om å levere på.

– Kommer dere til å gjøre nyinvesteringer de neste tre månedene?

Espen svar: Vi opererer ikke etter med en fast investeringstakt, men vi har et godt håp om å gjøre flere spennende nyinvesteringer de neste tre månedene.

Les også Skyfall-kollega Preben Songe-Møllers «overlevelsesguide for gründere i krise». Veldig konkret!

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS