nytt om navn

SHE-Heidi etter salget av «babyen»: – Det vanskeligste som gründer er å overlate styringen til nye krefter

Heidi Aven forlater egen startup og går til teknologigigant, men vil fortsatt kjempe for saken.

Heidi Aven gründet SHE sammen med Linn-Cecilie Linnemann, som nå er toppsjef i Katapult.

Shifter meldte nylig at kommunikasjonshuset JCP kjøper seg opp til 34 prosent i SHE. Nå viser det seg at en av de som selger seg ned, er gründeren selv, Heidi Aven. Hun gjør et langt sprang over til et av verdens største teknologiselskaper, Siemens. Der blir hun ny nordisk salgsdirektør for Smart Infrastructure, der oppdrag er å bidra til vekst innen smarte bygg og energiløsninger.

Farvel til babyen?

Heidi Aven har fylt Oslo Spektrum flere ganger med konferansen om fremmer kvinner i næringslivet, men nå er hun altså ferdig som arrangør.

– Hvordan klarer du å gå fra «hjertebarnet» ditt, SHE?

– Kanskje det vanskeligste som gründer er å overlate styringen til nye krefter for å gi plass til nødvendig utvikling. Dette har vært en del av en langsiktig plan, hvor Astrid Skaugseth kom inn for over et år siden som ny CEO, svarer Aven.

Hun understreker at hun fremdeles kommer til å være aktiv i SHE som styremedlem og en mindre eier.

– Å jobbe som gründer i en startup er spennende, til tider altoppslukende og det blir på mange måter en del av livet. SHE vil alltid være hjertebarnet mitt. Men selskapet har godt av en ny kraft og energi - både med JCP inn som eier og Astrid i front. Astrid har en tyngde og fagkompetanse innen sosial bærekraft, som er viktig for kundene fremover både via SHE Index og SHE Conference.

Aven påpeker at SHE Community eksisterer med tilsvarende eierstruktur som tidligere, men man har opprettet et nytt selskap SHE Conference der JCP altså har gått inn. Gründeren beholder noen av aksjene i det nye selskapet.

– JCP passer perfekt med SHE med sin gründerånd, kompetanse og engasjement som vi trenger for å vokse. Dette er et partnerskap som ville være gunstig for både JCP og SHE.

En pådriver for bærekraft

Aven har 25 år bak seg i teknologibransjen, blant annet i Telenor, Crayon og egne selskaper.

– Hvorfor ble det Siemens denne gangen?

– Jeg er jo i utgangspunktet en teknolog. Det har alltid engasjert meg å jobbe med digitalisering. I Siemens gjør vi dette i praksis hver dag, og gjør en forskjell for våre kunder og samfunnet. Et eksempel på dette er å benytte data og teknologi for å optimalisere energibruken, noe som bidrar i løsninger for energikrisen og bærekraftig utvikling, påpeker Aven.

Hun ser Siemens rolle i et større perspektiv.

– Jeg er svært opptatt av ansvaret store selskaper har som pådriver for en bærekraftig utvikling. Teknologi og bærekraft er uløselig forbundet, og jeg ser det som min oppgave i min nye stilling å være en del av det nye skiftet og bidra til vekst.

Smart infrastruktur

Siemens Smart Infrastruktur har lang tradisjon som produsent av produkter og løsninger til bygg, energi og industri. Nå er hele konsernet inne i en omfattende satsning for å bli den ledende digitale aktøren som knytter sammen IT og industriteknologi.

– Hva kan du bruke av det du har lært gjennom tiden med SHE?

– Å, det er mye. Det å bygge opp SHE har lært meg mye rent faglig, men også personlig. Jeg har lært mye om meg selv og andre ved å jobbe tett sammen i en start-up, med raske svingninger i opp- og nedturer. Når det gjelder det faglige, så har jeg opparbeidet meg mye kunnskap om både likestilling og bærekraft – kunnskap som sitter i ryggmargen og som vil prege mitt arbeid også i Siemens.

– Jeg har møtt mange flotte mennesker, partnere, investorer, grundere og bygd et stort nettverk. I Siemens vil jeg få god bruk for dette i arbeidet med kunder og partnere.

Kvinnekampen

– Du har jobbet hardt for å løfte kvinner i næringsliv og investeringer. Det er jo fortsatt en lang vei å gå viser statistikken. Hvorfor går det så sakte, og når vil vi se et mangfoldig næringsliv?

– Jeg vil påstå at vi allerede ser et større mangfoldig i næringsliv og samfunnet generelt. Hvorvidt vi ser et næringsliv der kvinner har samme lønn, kapital og status som menn, er en annen sak.

– Du har helt rett i at vi har en lang vei å gå når det gjelder kvinner og kapital. Jeg sier kapital fordi det handler i bunn og grunn om at vi må få flere kvinnelige ledere, gründere, eiere og investorer. For at vi skal ha et håp om å lukke kapitalgapet, må kvinner inn på eiersiden. Og da må vi fortsette å utdanne kvinner om investering, vi må gi kvinnelige gründere en sjanse. Og vi må stille næringslivet til ansvar når det gjelder lederskap og lønninger.

– Jeg tror vi har en god sjanse til å se store endringer til det bedre. Det har allerede forandret seg mye siden jeg startet SHE. Men vi må bare ikke gi oss. Det har jeg strengt tatt heller ikke for vane å gjøre. I Siemens som i mange andre selskaper er det et ekte søkelys på sosial bærekraft, og Siemens ønsker mitt bidrag på dette feltet.