intervju

Sendte medgründer-frieri til 20.000 kunder: – Jeg gikk tom fordi jeg var alene

Team med flere medgründere har større sjanse til å lykkes, viser studie. Tross kunder og inntekt måtte Silje Bukholm, gründer og mangeårig rådgiver i Innovasjon Norge, gi opp. 

Silje Bukholm etablerte Spirelykke i 2019. Hun har tidligere jobbet åtte år som rådgiver i Innovasjon Norge. – Jeg har hatt kontroll på tallene hele tiden. Risikovurderingene lå inne fra tiden da jeg jobbet i bank, sier hun. Likevel måtte gründeren legge ned tjenesten.
Publisert Sist oppdatert

Silje Bukholm jobbet åtte år i Innovasjon Norge. Først som gründeransvarlig i Østfold og senere som sjef for de internasjonale akseleratorene, på steder som Silicon Valley, Boston og New York.

Så tok rådgiveren sats selv og etablerte Spirelykke i 2019, et nettsted med relevante verktøy hvis mål er grønne fingre, blant annet digitale dyrkekurs, i tillegg til blogg og nettbutikk. Selskapet omsatte ifølge årsrapporten for 1,1 millioner kroner i 2022.

Likevel meldte gründeren oppbud for to uker siden.

– Jeg har hatt kontroll på tallene hele tiden. Risikovurderingene lå inne fra tiden da jeg jobbet i bank. Grunnen til at jeg gikk konkurs skyldes heller ikke de typiske årsakene som «no market need». Kundene mine var der, de, men selv gikk jeg fullstendig tom - fordi jeg var alene. Det er det som gjør dette så vondt, sier hun.

– Som ensom gründer skulle jeg fikse absolutt alt alene. Jeg greide det i fire år, helt til jeg ikke greide det lenger.

Sendte gründer-frieri til 20.000 kunder 

En svensk masterstudie basert på data fra over 25.000 startups, avdekket nylig hvilke egenskaper ved et gründerteam investorer verdsetter mest. På topp troner antallet medlemmer i gründerteamet. Mellom tre og seks personer virker å være optimalt. 

Bukholm omtaler seg dessuten som en «people person», sier hun trenger mennesker rundt seg og kjente tidlig på et behov for en medgründer i Spirelykke.

– Og jeg mener jeg forsøkte alt jeg kunne, sier Bukholm.

Hun viser til annonser i ulike kanaler og en rekke besøk i ulike startup-miljøer i håp om å finne en perfekt match. Gründeren satt også på over 20.000 epost-adresser til kunder, og på et tidspunkt sendte hun samtlige spørsmålet: Hvor er du, deg jeg leter etter?

Det ble mange kopper kaffe, men ingen full klaff.

– Hvordan så sjekklisten din ut?

– Ikke annet enn at jeg var opptatt av kjemi. Det er superviktig. Vi måtte matche hverandre. Samtidig var det viktig med engasjement og stå-på-vilje. Mange ville også sikre seg lønn fra dag én, og det kunne jeg ikke garantere. Jeg var nødt til å være ærlig. Noen ganger går det så det synger. Andre ganger er det tøffere.

– Jeg er også bosatt i Halden, legger Bukholm til.

– Det var jo begrenset med tid til å frekventere miljøer der den rette personen kunne dukke opp. Det var hele tiden en balanse mellom å prioritere å drive selskapet mitt sunt og sørge for at pengene kom inn - og jakte etter medgründeren.

– Mange ville også sikre seg lønn fra dag én, og det kunne jeg ikke garantere, sier Silje Bukholm om jakten på en medgründer.

– Tøft å være to gründere med barn boende hjemme

Gründeren understreker at hun gjerne ville dele eierskap.

– Men det var ingen som turte å ta skrittet, sier hun.

Bukholm slutter etter hvert å lete. 

Hun får symptomer på utbrenthet, og gründeren (og firebarnsmoren) må i desember ta en annen jobb for å sikre inntekt. På hjemmebane har hun riktignok en «medgründer» i Thommy Tellefsen, ektemann og gründer av Halden-startupen Leid.no

– Folk har sikkert lurt på om vi er helt riktig navla, sier Bukholm og ler.

– Det er jo tøft å være to gründere med barn boende hjemme. Samtidig er det en kjempestyrke. Vi vet så godt hva den andre står i og er så tilgivende med hverandre. Vi forstår hvis dagen plutselig ikke ble som den var tenkt, at møter tar lengre tid, eller hvis det dukker opp en mulighet vi bare må gripe.

– Hvordan har du det nå?

– Veldig bra. Jeg har stått i tøffere ting tidligere. Jeg har ikke mistet venner, barn eller nettverk. Jeg har også tak over hodet og en lønn som dukker opp på konto hver måned.

– Og hvis den perfekte medgründeren likevel dukker opp?

– Da er jeg ikke mer skvetten enn at jeg vurderer om det er mulig.