INVESTOR

Røkke-fond satser på undersjøisk «wifi»

Runway FBU investerer i en av eierselskapet Akers leverandører. Katapult Ocean er også med når italienske Wsense henter 106 millioner kroner. 

Wsense mener deres teknologi kan føre til en aldri så liten revolusjon innen datainnsamling og kommunikasjon langt under havoverflaten.
Publisert Sist oppdatert

Da Kjell Inge Røkke lanserte tidligfasefondet Runway FBU for to år siden, var planen å aktivere hele Aker-miljøet for å skape både dealflow og kommersielle muligheter for porteføljen. Nå har selskapet dykket ned i leverandørlisten til oljeselskapet Aker BP, og kommet opp med det de mener er en vinner. 

Den italienske oppstartsbedriften Wsense utvikler et slags trådløst Internett som fungerer opptil 3000 meter under vann. Teknologien sørger ifølge selskapet for pålitelig,  sikker og kostnadseffektiv trådløs kommunikasjon under vann, noe som skal gjøre det mulig å samle inn undersjøiske data i en ny skala.

Siden selskapet ble spunnet ut fra universitetet La Sapienza i Roma av professor Chiara Petrioli i 2017, har det fått en rekke store kunder. Foruten Aker BP har også norske Lerøy jobbet tett med selskapet, og det har opprettet et kontor i Bergen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Når startupen nylig henvendte seg til kapitalmarkedet, ble Runway FBU med. Det er etter hva Shifter forstår første gang Aker-fondet investerer i et utenlandsk selskap. I denne runden fylte Wsense på med ni millioner euro, tilsvarende omkring 106 millioner kroner.

– Som tidlige investorer i Aker Group forsterker vårt unike økosystem hastigheten og omfanget der Wsense kan implementere og forbedre innovasjonene sine. Dette strategiske samarbeidet er mer enn en investering; det er et partnerskap som tar sikte på å utnytte havets uutnyttede potensial, sier seniorpartner og teknologisjef (CTO) Sagar Chandna i Runway FBU.

Ankerinvestor i runden er Blue Ocean-fondet til det europeiske kapitalmiljøet SWAN. Av de øvrige investorene er også norske Katapult Ocean med, samt flere spanske, franske og italienske fond.

Flere nedlsagsfelt

Emisjonen kommer et år etter forrige, som var på fire millioner euro, eller rundt 47 millioner kroner.

Med de nye pengene på plass, planlegger selskapet nå å øke innsatsen for internasjonal ekspansjon og jakte rask vekst. Hovedmarkedene er Europa og Midtøsten.

– Denne nye runden, og spesielt tilliten fra de nye internasjonale investorene, tillater oss å ytterligere styrke vår teknologiledelse i et stadig mer konkurransedyktig marked der selv store aktører begynner å delta, sier Chiara Petrioli, medgründer og administrerende direktør i Wsense, i en pressemelding.

– Vi utvikler faktisk partnerskap som styrker oss i fremvoksende områder som marin fornybar energi, undervannsautonome roboter og infrastruktur for sikkerhet og overvåkning.