RESULTAT

Har gransket fregatt-forlis, gass-eksplosjon og kokain-beslag, og nå tjener startupen endelig penger

Blueye Robotics har vaket under overflaten i noen av de seneste årenes største nyhetssaker. Nå leverer selskapet positiv bunnlinje for første gang.

Undervannsdronene til Blueye Robotics har fått stor oppmerksomhet i inn- og utland.
Publisert

Tidligere denne måneden kunne Blueye Robotics feire at de vant anbudet om å utstyre Kystvakten med sine undervannsdroner, såkalte ROVer.

Trondheimsselskapet har figurert jevnt og trutt i Shifters spalter siden det ble etablert i 2015, og i 2021 kunne sjefen Christian Gabrielsen fortelle at London-politiet ble kunde - og at de nærmet seg pluss i regnskapet.

Siden den gang har selskapets undervannsdroner fått stor oppmerksomhet i inn. og utland, blant annet da de ble brukt for å undersøke vraket etter fregatten Helge Ingstad, eksplosjonen i gassrørledningen Nord Stream, og nylig fikk dronene også en sentral rolle da smuglingen av 100 kilo kokain på et skip fra Brasil ble avslørt på Husnes i Vestlandet fylke.

Slikt blir det business av. Etter fem år med et samlet tap på over 70 millioner kroner, har selskapet nå brutt vannskorpa og snudd til overskudd for første gang.

I fjor omsatte selskapet for 35 millioner kroner og leverte et positivt driftsresultat på seks millioner kroner, opplyser de selv. Til sammenligning hadde selskapet 24 millioner i inntekter og leverte et underskudd på seks millioner i 2021.

Starten på 2023 har også vært «meget god», skriver kommersialiseringssjef Oda Ryggen i en epost til Shifter.

– Vi tror denne veksten kommer som en følge av en økt anerkjennelse av produktkategorien (mini-ROV) og hvilke kapabiliteter disse enhetene har, skriver hun.

– Videre opplever vi ikke minst en økt anerkjennelse av Blueye som en ledende leverandør i denne produktkategorien. Tilbakemeldingen fra kunder er at vi er ledende når det kommer til portabilitet, kapabilitet og brukervennlighet, ifølge Ryggen.

FBI og US Navy

Selskapet har nå levert mer enn 1000 enheter til 55 land.

I tillegg til London-politiet og Kystvakta, som er nevnt, består kundelista til Blueye av størrelser som den amerikanske marinen og subsea-selskapet Oceaneering.

Ryggen forteller at selskapet nå primært satser mot det amerikanske markedet, i tillegg til hjemmemarkedet i Norge.

– USA er et svært marked, så her er vi fortsatt litt i startgropa, sier hun.

Siden høsten 2022 har selskapet vært en del av et Norsk-Amerikansk samarbeid ved navn Hacking for Allies, som hun mener har gitt mange nye og relevante kontakter.

– Vi har også hatt demonstrasjoner i USA for blant annet FBI og US Navy de siste ukene, sier hun.

Blueye Robotics demonstrerte nylig sin ROV for FBI i USA.

Rettet emisjon

Største aksjonær i Blueye Robotics er investeringsselskapet Lapas (18 prosent), som kontrolleres av Kjell Inge Røkkes gamle våpendrager Leif Arne Langøy. MP Pensjon (10,5 prosent) og kinesiske Xi Pei (9,8 prosent) er også tungt inne.

Forrige kapitalinnhenting skjedde i 2020, da eksisterende aksjonærer skjøt inn 10 millioner kroner til en rabatt på 90 prosent målt mot verdivurderingen på 270 millioner kroner, som ble satt to år tidligere.

Nå er det gjennomført en ny runde, rettet mot de som er fast ansatt i selskapet. Blueye vil imidlertid ikke kommentere verken størrelsen eller prisingen i runden.

– Det har over tid vært et ønske å øke de ansatte sin eierandel i selskapet og vi har nylig gjennomført en emisjon rettet mot de fast ansatte i Blueye. Emisjonen hadde stor oppslutning og ble godt mottatt, skriver Ryggen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!