rekruttering

Rekrutteringsgründer gir fra seg lederstolen

Erik Falk Hansen slutter som toppsjef i AvantGarde Search. Han og erstatter Trine Tolfsby mener det er viktig for å lykkes i et tøft marked der selskapene har satt bremsen på i ansettelsene.

Gründer Erik Falk Hansen og ny daglig leder Trine Tolfsby i Avantgarde Search.
Gründer Erik Falk Hansen og ny daglig leder Trine Tolfsby i Avantgarde Search.
Publisert

Tidligere i høst skrev Shifter om vekstplanene til nisje-rekrutteringsselskapet AvantGarde Search. Siden oppstarten i 2019 har de satset tungt på ansettelser til startups og scaleups. 

Lenge gikk det så det suste i rekrutteringsmarkedet innenfor tech, før markedsuroen satt bremsen på i fjor. AvantGarde har tilsynelatende klart å holde koken oppe, og før sommer hentet de inn investormidler for å kunne fortsette veksten og utvide til Danmark. 

Den gang sa gründer og toppsjef Erik Falk Hansen at han så antydninger til bedring i det generelle markedet, etter en lang periode med tøffe tak. Han erkjenner nå at det har vært krevende tider de siste månedene.

 – Vi ser gode resultater av hardt salgsarbeid, men ser at dette har krevd mer av oss som organisasjon. Vi må få en sunnere bedrift, og det tror jeg vi har funnet en super løsning på, sier Falk Hansen i en melding til Shifter.

«Den supre løsningen» er at han selv går av som administrerende direktør, og at styreleder Trine Tolfsby tar over som midlertidig toppsjef.

Gründeren ut i felt

Hun synes det er hyggelig å bli sett på som «løsningen».

– Med et tøft marked og store vekstplaner, trenger vi Erik der han er aller best. Erik er, som veldig mang gründere, veldig god på salg, sier Tolfsby og viser til Falk Hansens store nettverk og even til å få ting til å skje. 

Det er imidlertid tydelig utfra beskrivelsene at det har vært behov for interne endringer i rekrutteringsselskapet.

– Når man skal vokse, melder behovet seg fort for å omstrukturere og finjustere driften, slik at vi får maks ut av våre investeringer. Vi skal fremdeles være lekne og agile, men i trygge rammer for våre kunder, medarbeidere og eiere, kommenterer Tolfsby om lederskiftet.

Erik Falk Hansen sier han selv har tenkt på dette i lang tid.

– Det er ingen tvil om at vi, som så mange andre oppstartsselskap, trenger at gründeren tar et steg vekk fra rollen som daglig leder for å fokusere mer på forretningsutvikling vekst og økosystem, sier Falk Hansen.

Kundene tenker seg om

Trine Tolfsby påpeker at gründeren selv vil fortsette å være selskapets representant ute i markedet, både blant kunder og partnere, samt andre deler av økosystemet. I tillegg skal Falk Hansen være dypt involvert i åpningen av danmarkskontoret, samt den videre veksten innenfor såkalt «Executive Search».

– Når markedet krever en annen måte å jobbe på, skal vi vise at vi kan tilpasse oss. Det er utrolig gøy å se hvor fort dette gir effekt, sier Tolfsby, og viser til at Erik Falk Hansen allerede har hentet inn flere nye kunder.

– Vi ser at renteøkningene og nedgangstider har fått kundene våre til å tenke seg nøyere om, selv om arbeidsledigheten fremdeles er lav. Vi skor oss nå for en tid hvor det ikke er like mange stillingsutlysninger ute, og konkurransen blir hardere. Vi skal vise at vi fremdeles er den foretrukne partneren når ledere skal unngå kardinaltabben, nemlig feil ansettelser.

Endringer i mønsteret

Erik Falk Hansen mener mange selskaper nå utsetter i det lengste å ansette nye kandidater, og venter til at de «må».

– Før ansatte man omtrent hver gang det dukket opp en god kandidat, kanskje i frykt for at andre selskap skulle huke tak i kandidaten, sier Falk Hansen.

Han tror selskapene vil være mer forsiktige med tanke på vekst og heller konsentrere seg om hvilken internkompetanse de har og kan videreutvikle. 

– Jeg tror ikke vi har noen utvikler-boble, snarere tvert imot. Det er fortsatt «utviklers marked» med flere stillinger enn kandidater, og når markedet bedres, så vil det igjen være en usunn etterspørsel.

Grafen viser hvordan stillingsannonsemarkedet har falt.
Grafen viser hvordan stillingsannonsemarkedet har falt.

Rammer konsulentene

Ifølge de siste tallene fra Finn kan man nå se en markant nedgang for rekrutteringsselskapenes samlede stillingsutlysninger sammenlignet med rekordåret 2022.

– Vi er ikke nede på pandeminivå, men det ser definitivt tøft ut. Det tallene ikke viser er dessuten hvordan markedet for IT-konsulenter også er rammet. Med innstramminger hos kundene, opplever de nå en endring, sier Tolfsby.

Hun sier det betyr nye måter å jobbe på.

– Man kan ikke lenger vente på forespørslene, vi trenger å jobbe annerledes, by oss frem og bevise at vi er et trygt valg når man skal ut å hente ressurser. Med Erik tilbake i sitt rette element er jeg trygg på at vi skal være godt rustet for vekst og fremtiden, mener Trine Tolfsby.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS