Bygg og anlegg

Proptechen leverer kostnadskutt i millionklassen til sin danske kunde

Imerso bruker kunstig intelligens til å redusere prosjektkostnadene i dansk milliard-bygg med to prosent. Det blir det store besparelser av.

Sykehusprosjektet NHN.
Publisert Sist oppdatert

Det var tilbake i i oktober 2021 at Nyt Hospital Nordsjælland (NHN), eid av Region Hovedstaden i Danmark, inngikk et samarbeid med det norske programvareselskapet Imerso.

Målet er å forbedre arbeidsproduktiviteten samt forhindre unødvendige kostnader ved byggefeil.

Det nye sykehuset strekker seg over 120.000 kvadratmeter og har vært under bygging siden 2019.

En beregning i 2023 anslå de totale prosjektkostnadene til 6,8 milliarder danske kroner. Det utgjør for tiden 10,8 milliarder norske kroner.

Økte effektiviteten

Prosjektleder Anders Kaas ved NHN hevde nå at prosjektet ved å bruke Imerso til 3D-skanning har økt effektiviteten.

– Beslutningen om å implementere Imersos 3D-skanningsprosess i den pågående byggefasen utfordret så klart den tradisjonelle måten å jobbe på, og ble møtt med skepsis i begynnelsen. Men etter å ha sett resultatene og fordelene får vi nå ukentlige forespørsler fra alle parter om nye områder vi skal utforske med teknologien, sier han i en pressemelding.

Resultater etter 16 måneder

Med mange år igjen før prosjektet er ferdigstilt, anslår NHN-teamet at kostnadsbesparelsene fra denne teknologien allerede tilsvarer 2 prosent av det totale byggebudsjettet.

Imerso presiserer at selve byggekostnadene i 2019 var estimert til å være rundt 3,5 milliarder kroner, slik at besparelsene dermed utgjør 70 millioner.

Kaas forteller at Imerso gjør det mulig for hvem som helst å 3D-skanne et område om morgenen og ha en fullstendig analyse tilgjengelig for gjennomgang etter lunsj.

Om Imerso

Imerso er en programvare som kombinerer BIM, laserskanning og KI-teknologi for å automatisere overvåking av byggeplasser og kvalitetsinspeksjoner med en enkel arbeidsflyt. Løsningen lar entreprenører, utviklere og byggherrer redusere prosjektrisiko og forsinkelseskostnader ved sanntidsmonitorering av byggeplassstatus og arbeidskvalitet, samt at den skaper millimeternøyaktig dokumentasjon av bygningen.

NHN anslår at det ville kreve et helt team og over et år for å oppnå det samme omfanget av verifikasjoner av installasjoner ved hjelp av tradisjonelle inspeksjonsmetoder som det Kaas og noen praktikanter oppnådde på 65 dager med Imerso.

– Vi ser økende investeringer i bedre planleggingsverktøy og metoder som BIM, men lite går i effektive mekanismer for å sikre at disse planene faktisk blir gjennomført i virkeligheten”, sier Frederico Valente, administrerende direktør og gründer av Imerso. ”Vi er enormt stolte av samarbeidet vårt med NHN og resultatene Anders og teamet hans oppnår i dette prosjektet. Deres engasjement for kvalitet og dedikasjon til kontinuerlig forbedring er ubestridelig."

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.