Perx' nye ledelse er hentet fra BRAbank: Jamal Hussain, Morten Grusd og Sven Arnesen.

Perx jekker opp vekstambisjonene med banksamarbeid

Crowdfunding-startupen får Storebrand på laget.

Publisert Sist oppdatert

– Utgangspunktet for ønsket om å samarbeidet, er vekstambisjoner.

Det slår CEO i Perx, Morten Grusd, fast. Selskapet tilbyr en markedsplass hvor hvem som helst, gitt en god nok kredittskår, kan investere i-, ta opp-, eller refinansiere forbrukslån til en rente mellom 4,5 prosent og 7,9 prosent. I fjor kastet selskapet seg også ut i bedriftsmarkedet.

Da Grusd tok over ledelsen i selskapet i fjor høst, ble hans erfaring fra banksektoren trukket frem som særlig viktig. Nå styrker altså Perx tilknytningen til den tradisjonelle bankbransjen.

– Vi har sett det hos andre aktører, for eksempel Brocc i Sverige eller Lendify, at veksten har kommet når de har fått institusjonelle investorer. Når vi fremover går ut med tilbudene vi har, forventer vi stor etterspørsel. Storebrand bidrar med «varer på lager», sier Perx-sjefen.

Høyere marginer

Praktisk innebærer samarbeidet med Storebrand at brukere som ikke møter kriteriene for forbrukslån på plattformen, sendes videre til storbanken, som deretter kan tilby lån med høyere renter; mellom 7,9 prosent og 12,9 prosent.

– Vi vil opptre på en helt annen måte enn de andre forbruksbankene gjør, understreker Grusd.

– Storebrand ønsket å få større volumer av usikrede lån, som gir en høyere rentemargin enn boliglån, som de driver mest med. Men de ville ikke opptre som en vanlig forbrukslånsbank, og heller ikke å operere med den typen renter. Dermed så de at et samarbeid med oss, var noe de hadde de lyst til å være med på, sier han.

Selv påpeker Storebrands kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen at de ikke vil skape et behov for forbrukslån, men dekke markedet «på en ansvarlig måte». Banken planlegger ifølge henne en moderat vekst fremover, og vil legge vekst på refinansiering av dyre forbrukslån «for å få ned gjelden».

– Vi ser at markedet for banktjenester er i endring og nye fintech-aktører representerer muligheter Storebrand Bank ønsker å være en del av.

– Er en styrking av forbrukslån i tråd med deres profil som bærekraftig bank?

– Med Gjeldsregisteret og forskrifter på plass, har forbrukslånsmarkedet gått inn i en ny, mer transparent fase der fokuset vris mot refinansiering. Mange nordmenn har for høy forbruksgjeld med for høy rente. Det er dyrt, og man blir sårbar for både uforutsette utgifter og renteendringer. Sammen med Perx ønsker vi å bidra til at flere nordmenn får den økonomiske tryggheten og friheten de trenger. Vi gjør en individuell og forsvarlig vurdering av hver enkelt kundes betjeningsevne. Vi har en restriktiv kredittpolicy, og avslår mange søknader, sier Hansen.

Anerkjennelse

Grusd forteller at det var de som tok kontakt med Storebrand, og at de var «det åpenbare førstevalget».

– De har en klokkeklar, bærekraftig og sunn profil. Vi traff hverandre på det forretningsmessige, etiske, og det at man har lyst til å drive innovativ forretningsførsel - men ikke til enhver pris.

Avtalen partene imellom er gjensidig eksklusiv i ett år, men en investering har foreløpig ikke vært tema, opplyser Grusd.

– Jeg synes dette er et viktig steg i riktig retning for crowdfunding i Norge. At en så tung aktør viser interesse, er en hyggelig anerkjennelse av Perx, men også crowdfundingmarkedet generelt, sier han.

Samarbeidet skal etter planen være operasjonelt fra 1. april.