Alexander Woxen ved StartupLab og Anne Worsøe i Farmhouse Capital.Foto: Per-Ivar Nikolaisen og Bakken&Bæck
På vei mot finansiell krise? Dette er en god tid for å ta disse grepene
Corona-viruset herjer, oljeprisen faller og drar med seg både børsen og krona. Er vi på vei inn i en finansiell krise? I så fall, hvilke grep bør norske oppstartsselskaper ta?
– Dette får absolutte konsekvenser for dem som lever av reise og helsevesenet. Den største konsekvensen for startups, og spesielt de som skal hente i tidlig fase, er at når aksjer som følge av en krise blir lavt priset, så vil kapitalen etter hvert finne børsen mer attraktiv enn å putte pengene i et oppstartsselskap, sier Alexander Woxen, daglig leder ved StartupLab.
Annonse
Er opportunistiske og vil flytte kapitalen
Han forteller at engleinvestorer og familiekontorene vil være mer opportunistiske ved en krise.
– Da vil de nok flytte kapitalen til mer likvide instrumenter enn startups, sier Woxen.
Annonse
Annonse
For selskaper som skal hente mer penger, så er det ikke like kritisk, mener han.
– Venturefond har hentet penger for å investere i en bestemt risikoprofil. Har de hentet en milliard for å investere i startups, så kommer de til å investere en milliard i startups, sier han, men peker samtidig på at det kan bli mer krevende å bygge nye fond, da kapitalen kan trekkes mot børsen dersom den oppfattes som underpriset.
Tre konkrete grep
– Kan krisen være en god mulighet?
Annonse
–Ja, for de som selger tjenester og produkter i utlandet. Norsk kompetanse kan bli mer konkurransedyktig når prisen blir lavere, sier han
– Hva er ditt råd til startups?
Annonse
Dette er en god tid for å gjøre de endringene og korreksjonene man burde ha gjort. Bruk tiden på å gjøre strategiendringer, bemanningsendringer og rydd opp basert på de erfaringene man har.
Forberede deg på at pengene må holde lengre. De som lever av selge produkter, vil måtte gjøre mer konsulentarbeid.
Vis nå at dere har andre egenskaper enn kun de ved forretningsmodellen og produktet. Vis at du klarer å håndtere slike hendelser og at du klarer å bruke anledningen til å rekalibrere virksomheten.
Situasjonen er «fra nøytral til negativ»
Annonse
Woxen tar foreløpig dette med ro og viser til at mennesker har en unik evne til å tilpasse seg.
–Jeg vil anslå situasjonen som fra nøytral til negativ. Det vil kunne være nøytralt for mange og negativt for noen. Vi vet enda ikke konsekvensene av dette og om de til slutt bare blir midlertidige, eller om de blir varige, sier han.
StartupLab-sjefen råder imidlertid alle til å være forberedt og skjerpet.
– Men jeg har også inntrykk av at kompetansebedrifter i dag er mer skjerpet enn tradisjonelle bedrifter. Deres egenskaper handler jo i stor grad om å tilpasse seg omgivelsene, sier han.
Hvis du har forsøkt å hente penger uten å lykkes ...
– Selskaper som har forsøkt å hente penger uten å ha fått det til, vil få det tøft nå fremover, sier Anne Worsøe, investor og partner i FarmHouse Capital.
Hun mener samtidig at en eventuell krise vil være en stor mulighet for mange.
– Se på 2008-krisen. De selskapene som bygget seg opp i kjølvannet av krisen ble robuste selskaper. De 10 årene etter 2008 har vært en fantastisk reise, sier hun.
Investorene mener det også oppstår ekstra gode muligheter innen bransjer som kalles for «nødvendighetsgoder», som eksempelvis energi, mat og helse.
– Jeg tror vi får en endring i atferdsmønsteret vårt. Vi vil gå på færre eventer og jobbe mer hjemmefra, sier hun.
Staten en stor investor
Hun understreker at det i Norge er en betydelig del av fundingen som kommer fra det offentlige.
– Så lenge de beholder kapitalen sin, så vil det fortsette å bidra til underskogen av disse selskapene. Slik sett tenker jeg det er mest sårbart for vekstselskaper som ikke har solide investorer og som trenger mye penger, sier hun.
Hun påpeker samtidig at mye kapital allerede er hentet til fond, så der er det ikke så mørkt.
– Det som er utfordringen, er å skape nye fond, sier hun.
– Hvilke grep bør startups ta?
– Spare penger, kutte kostnader, holde mest mulig krutt tørt. Hovedpoenget er at det står igjen noen kapitalkilder som kommer til å investere, men selskapene må få pengene til å strekke lengre. Det er ikke første og siste gang vi kommer i en slik krise. Det er sikkert mange det ikke vil gå bra med, men da frigjøres det også mange gode talenter til glede for andre, sier hun.
Kjære leser!
Vi i Shifter har bestemt oss for å legge ut all vår journalistikk om coronaviruset gratis inntil videre, slik at viktig informasjon når ut til flest mulig som trenger det. Vi håper likevel mange av dere vil støtte oss gjennom å tegne et abonnement, og bidra til vårt arbeid med å gi økt kunnskap og innsikt om norsk innovasjon og teknologi. Gå inn her for å se hvordan du tegner abonnement.