smart strømstyring

Overførte rettigheter på elbillading mot aksjer: – Investoren mente vi var best egnet til å forvalte det videre

Da Hark Technologies AS skulle hente penger, fikk de både kapital og rettigheter med som en del av transaksjonen.

Teamet i Hark Technologies, med gründer Joar G. Harkestad i midten.
Publisert

Hark Technologies, som leverer strømstyringstjenester til strømselskap, ble til da studenten Joar G. Harkestad i Trondheim ville kutte i strømutgiftene på hybelen.

Nå blir selskapet tilført 32 millioner kroner fra Skagerak Energipartner, som er et heleid datterselskap av Skagerak Energi, og kommer inn som ny eier i selskapet, mens NTE følger opp sin tidligere investering i selskapet.

Etter transaksjonen vil Skagerak Energipartner eie 34 prosent og NTE 10 prosent av aksjene i selskapet. Resterende eies av gründerne, ansatte, og styreleder i selskapet.

Øverfører rettigheter på elbillading som del av emisjonen

Som en del av emisjonen overfører Skagerak sin smarte billadingstjeneste til Hark.

Inkludert i denne tjenesten ligger de skandinaviske rettighetene til smart elbillading levert av det nederlandske selskapet Jedlix.

– I Skagerak er vi til enhver tid på jakt etter teknologiske løsninger som kan bidra til det grønne skiftet. Skagerak har i flere år samarbeidet med Jedlix om smart elbillading, og da vi ble presentert for Hark sine løsninger så vi at selskapets teknologi i kombinasjon med Jedlix ville gi kundene flere fordeler. Vi har tidligere investert i Jedlix og sikret oss de skandinaviske rettighetene til selskapets løsninger. Alt dette, i tillegg til kapital, blir nå tilført Hark, sier Svein Erik Olesen, Director M&A i Skagerak Energi.

Samtalen startet med at Skagerak Energi skulle komme inn som investor, men så innså begge parter at det ville være en fordel å slå sammen løsningene, forteller Harkestad.

– De mente vi var best egnet til å forvalte det videre. Nå kan vi samkjøre løsningen som vi har i dag med samtidsinformasjon fra strømmåleren.

Målet et en form for smart lading som har hensyn til nye regler som kom i fjor og som kan gi overraskelser.

– Forbrukerne risikerer å gå på en smell slik systemet fungerer i dag, sier han.

Problemet er komplekst, men innebærer at nettleien kan bli høyere ved å flytte lading til når strømmen er billigst.

Selger strøm til nærmere 600.000 husstander

Hark har etter hvert sikret seg store kunder som Helgeland Kraft, NTE og Wattn. Totalt selger Harks kunder strøm til nærmere 600.000 husstander i Norge.

Fra 2020 til 2021 økte omsetningen fra to millioner til seks millioner kroner. Regnskapet for 2022 er fortsatt ikke klart, men daglig leder i Hark Technologies Joar G. Harkestad sier omsetningen trolig lander på noen millioner over 2021.

– Vi har utviklet løsninger for smart styring, varsling og overvåking av husstandenes strømforbruk. Våre løsninger vil sikre husstandene lavere strømkostnader. Foreløpig har vi solgt om lag 20.000 eksemplarer av løsningene, sier daglig leder Harkestad.

– Frem til nå har man kunnet lade elbilen basert på spotprisen på strøm. Nå blir det også mulig å styre ladingen automatisk basert på både spotpris og nettleiepris. Det vil gi forbrukeren lavere kostnader, sier Harkestad.

Vil ekspandere i skandinavia

Kapitalen skal gå til videre vekst og ekspansjon. I første omgang er det snakk om Sverige og Danmark, og etter hvert videre ut i Europa.

Selskapet vil øke staben, spesielt innenfor salg og kundeoppfølging, men også på utviklingssiden.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.