fond

Nytt fond: Skal kun investere i kvinneeide oppstarts­selskaper

Feminvest vil bidra til å minske investerings-gapet og løfte frem kvinneeide gründerbedrifter med nytt fond på 100 millioner. 

Michaela Berglund: Hun er daglig leder for Feminvest.
Publisert Sist oppdatert

– Om vi skal få til en endring innen fordelingen av kapital må flere kvinner også eie mer, sier Michaela Berglund, daglig leder og grunnlegger av svenske Feminvest, som nå etablerer det nye fondet «Feminvest Venture».

Fondet skal kun investere i selskaper der kvinner har minst 50 prosent eierandel eller mer.

Det var svenske Breakit som omtalte saken først.

Initiativet kommer som svar på det begrensede kvinnelige eierskapet i svenske børsnoterte selskaper, og Berglund viser til en rapport fra Atomico som avslører at kun tre prosent av all risikokapital i Europa i 2023 ble tildelt gründer-team bestående utelukkende av kvinner. 

Det samme tallet for menn var 82 prosent.

Hun understreker viktigheten av kapital for å endre situasjonen.

– Om man ikke har like mye, kan man heller ikke investere og risikere like mye. Så vi er opptatt av å se på hvordan man kan få til like forutsetninger, understreker Berglund og fortsetter: 

– Det vil resultere til at man får på plass flere gode forbilder, flere kvinner som har god tilgang til kapital og flere kvinner som klarer å få til gode gründerreiser.

I samme rapport kom det også frem at kun én prosent av risikokapitalen i Sverige gikk til gründerteam bestående av utelukkende kvinner.

– Det betyr at Sverige ligger litt bak de andre nordiske landene, selv om mye er ganske likt ellers. Jeg ser på det som et potensial, kommenterer hun.

Shifter har tidligere skrevet om Unconventional Venture og investorkollektivet Fellow Fools, som også har kvinneeide- og ledede gründerbedrifter som målskive.

Lyst til å få en oversikt over noen av de råeste kvinnelige gründerne i Norge? Les en oversikt her! 

En ambisjon lenge

Feminvest, som også inkluderer opplæring, entreprenør-nettverk og investor-nettverk,  lanserte nylig også virksomheten i Norge og Finland.

Målet er å samle inn 100 millioner svenske kroner til fondet, og Berglund avslører at de allerede har sikret omtrent en tredjedel av beløpet.

– Hva gjør at dere starter initiativet nå?

– Det har vært en ambisjon jeg har hatt lenge. Jeg begynte i Feminvest for fire år siden og kjøpte det opp for å ta det av børs for halvannet år siden. 2023 ble derfor egentlig vårt første vekstår.  Nå, i det andre året, er dette det naturlige neste steget, svarer hun. 

Investeringsteamet inkluderer Marianne Österlund med bakgrunn fra Goldman Sachs, David Wendel fra First Ventures, investor Raja Skogland, Asekio-grunnlegger Hannes Wideteg, samt Skincitys og Blockets tidligere CEO Pernilla Nissler.

Det kreves minst 100.000 euro for å gå inn i fondet. Berglund sier samtidig de forventer at majoriteten av fondet vil være eid av kvinner.

Fondet vil ha hovedvekt på tech og retail. De ønsker også å investere i selskaper med et bærekrafts-fokus, gjerne de med sirkulære forretningsmodeller.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.