roboter

Nysnø og Skeie Teknologi satser 85 millioner på robot for oppdrettsindustrien

Nysnø Klimainvesteringer og Skeie teknologi investerer 85 millioner i Aqua Robotics.

En robot av Aqua Robotics.
Publisert

Det norske selskapet Aqua Robotics leverer automatiserte og robotiserte not-vaskesystem til aquakulturbransjen. 

Aqua Robotics ble grunnlagt av familien Molaug i 2016, samme familie som står bak oppstarten av AKVA, som i dag er AKVA Group. 

Nå investerer Nysnø og Skeie teknologi rundt 85 millioner kroner for å bidra til å realisere selskapets ambisjoner som teknologileverandør innenfor fiskehelse, fiskevelferd og bærekraft. 

 De eksisterende aksjonærer T.D. Veen AS, Jakob Hatteland Holding AS og Kkera Invest AS deltok også i transaksjonen.

Skal bli ledende aktør innen renhold av nøter

Selskapet har ambisiøse vekstplaner om å bli den ledende aktøren innen renhold av nøter.

Aqua Robotics har utviklet et automatisk not-vaskesystem. En not som alltid er ren fjerner behovet for bruk av kobber eller andre groehemmende impregneringer. Dette gir null avfall, og krever dermed mindre energi. Systemet gjør at fisken trenger færre medisiner, hindrer rømming av fisk og det kreves færre båtanløp til anlegget. Dette bidrar blant annet til å redusere energiforbruket knyttet til nøter med 98 prosent årlig og CO2-utslippet med 24 tonn per merd per år i snitt.

– Gründer-teamet og ledelsen i Aqua Robotics har en unik merittliste med suksessfull utvikling og kommersialisering av teknologi, i og utenfor akvakulturbransjen. Selskapets HALO-robot vil gjøre livet bedre for både oppdretter og fisk, og i tillegg bidra til å redusere klimagassutslipp og forhindre kobberforurensing til det marine miljøet, sier investeringsansvarlig i Nysnø Klimainvesteringer, John Egil Johannessen.

Som et resultat av renhold vil Aqua Robotics løsninger gi et bedre miljø for fisken – med mindre stress, færre smittekilder og generelt bedret fiskehelse. Noe som også fører til bedre lønnsomhet for brukerne.

Med på investeringen er også Skeie teknologi som er en del av Skeiegruppen, og er en aktiv investor innenfor det digitale og grønne skiftet, særlig innenfor havbaserte næringer.

– Vi ser på Aqua Robotics som et meget innovativt selskap som adresserer kritiske utfordringer som oppdrettsbransjen sliter med i dag. Selskapets fokus på teknologiutvikling som eksempelvis kontinuerlig renhold og inspeksjon/overvåkning av nøtene er viktig bidrag for å utvikle næringen videre. Vi anser havbruk som en kritisk del av matforsyningen til en voksende befolkning, men videre vekst avhenger av at fiskevelferden bedres. Aqua Robotics er i våre øyne godt posisjonert til å bli en sentral bidragsyter til dette, sier CEO i Skeie teknologi, Håkon André Berg.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.