Klima

Nysnø investerer i de grønne prosjektene til olje-investor

Hitecvisions New Energy Fund og offshore vind-selskap Vårgrønn får staten inn på laget.

Investeringsdirektør i Nysnø Lars Hvam.
Publisert

Statens fond for fremme av klimavennlige selskaper, Nysnø, satser nå en betydelig slump kapital på PE-fondet Hitecvisions planer.

Det ferske fondet New Energy Fund skal investere i fornybar energiproduksjon, grønn infrastruktur og avkarbonisering. Nysnø går inn med 15 millioner euro, rundt 150 millioner kroner.

Fondet er nå lukket med 875 millioner euro i totalt emittert kapital. Allerede er 540 millioner euro investert i såkalte grønne verdikjeder for industrien.

– Økte investeringer i fornybar energi, elektrifisering og avkarbonisering er nøkkelen til å redusere utslipp av globale drivhusgasser og oppnå en karbonnøytral energisektoren innen 2050. Fondets investeringsunivers er nettopp der hvor potensialet for å redusere drivhusgasser er størst og i markeder hvor vi mener å se vekst, sier investeringsdirektør i Nysnø, Lars Hvam i en kommentar.

Satser på offshore vind

I tillegg får offshore vind-selskapet Vårgrønn som ble etablert av Eni og Hitecvision i 2020, 6 millioner euro i investeringskapital fra Nysnø, tilsvarende 60 millioner kroner.

Totalt henter Vårgrønn 175 millioner euro. Selskapet kjøpte i sommer 20 prosent av det som blir verdens største vindfarm Dogger Bank i Nordsjøen og samtidig ble det kjent at Hitecvision økte sin eierandel til 35 prosent.

Gründerbakgrunn

PE-fondet Hitecvision er bygget opp på oljeindustrien. Bak ligger en norsk gründerhistorie. Jon Gjedebo startet oljeserviceselskapet Hitec på 90-tallet etter å ha bygget seg opp som en «fixer» og Reodor Felgen-type i en bransje hvor ting var nytt, kostbart og måtte skje fort.

Han fikk etter hvert sitt store gjennombrudd da han fant opp en helt ny stol for oljeboring som bidro til å automatisere prosessen. Gjedebo ble kåret til årets gründer i 2007.

Da hadde han i 2002 etablert han oppkjøpsfondet HitecVision sammen med dagens sjef Ole Ertvaag. Fondet har satset tungt på investeringer i olje og gass. Men i det siste har HitecVision opprettet flere fond som skal bidra til å løse energiomstillingen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*