exit

Norske investorer tar gevinst i Ardoq

Internasjonale investorer tar over mer av selskapet som har økt verdsettelsen. 

Ardoq-gründer og CEO Erik Bakstad.
Publisert

Det norske software-eventyret Ardoq, som hjelper store selskaper å forstå hvordan alle delene deres passer sammen, får stadig tyngre internasjonale eiere. 

Nå har to av de norske investorene som var med på reisen, solgt seg ut og realisert en betydelig gevinst.

Investeringsselskapet til Bertel O. Steen-familien, BOS Kapital, og Geir Førres Firda har solgt sine aksjeposter til de eksisterende eierne EQT Growth og One Peak Partners.

Det melder Finansavisen

Eventyrlig avkastning for selgerne

For de norske investorene har Ardoq vært en relativt lukrativ reise.

  • BOS Kapital, som kom inn på eiersiden i 2020, fikk ifølge daglig leder Haakon H. Jensen en avkastning på rundt tre ganger den opprinnelige investeringen.

  • Firda, som har vært med helt siden 2015, kan skilte med en enda høyere gevinst. Partner Magnus Nordseth bekrefter en avkastning på hele 6,5 ganger investert beløp.

Begge selgerne signaliserer at gevinsten vil bli reinvestert i nye selskaper, noe som betyr at friske penger nå skal finne veien til andre norske startups.

Internasjonale giganter styrker grepet

Kjøperne er ingen smågutter. Svenske EQT er et av Europas største oppkjøpsfond, mens London-baserte One Peak Partners er et vekstfond med spesialisering på teknologiselskaper.

Med disse transaksjonene øker de sine eierandeler betydelig. Etter kjøpene eier EQT nesten 36 prosent, mens One Peak sitter på 27 prosent av selskapet.

Hvem er med videre?

Selv om Firda og BOS Kapital er ute, er det fortsatt norske eiere igjen i selskapet. Idekapital er fremdeles en betydelig eier med over 11 prosent av aksjene.

Gründerne, med Erik Bakstad og Magnulf Ulstein Pilskog i spissen, er også fortsatt med på eiersiden og i den daglige driften. 

Selskapet fortsetter sin kraftige vekst, spesielt i USA, og nærmer seg 50 millioner dollar i årlige gjentagende inntekter (ARR), til tross for at regnskapstallene fortsatt viser store underskudd i vekstfasen.